8 Aralık 2012 Cumartesi

Yeni Sezona Girerken Takım Koçlarından Bazı Değerlendirmeler: Martin Kuenzle

Kuenzle
 
 
İsviçre Kayakla Milli Takımı'nın başında 2008 yılının baharından beri 32 yaşında genç bir antrenör olan Martin Kuenzle var. Kuenzle, 4 kez Olimpiyat Şampiyonu olan sporcusu Simon Ammann yanı sıra, 21 yaşlarında olan ve şimdiden iyi sonuçlar elde etme potansiyeline sahip 2 genç sporcusu, Gregor Deschwanden ve Marco Grigoli ile kış sezonunda İsviçre adına büyük hedefler belirlemişler ve bunlara ulaşmak için de oldukça hırslı görünüyorlar.
Kuenzle, Gregor'un yaz sezonunda ortaya koyduğu yükselişten(en iyi 15 atlayıştan birisi onundu) oldukça memnun kalmış. Tekniğinin iyi olduğunu ve yaz boyunca istikrarlı atlayışlar yaptığını ve kış sezonunda da bu istikrarını sürdürmesini ümit ettiğini ifade etmiş. Marco'nun performanslarının ise bir iyi bir kötü olduğunu, iniş ve çıkışlarının olduğunu ama onun da kendisini en iyi derecede temsil etmesini umduğunu ilave etmiş. Öte yandan Gregor'un sezona iyi bir başlangıç yapabileceğine inanıyor Kuenzle. Kuusamo'dan sonra genel klasmanda şu anda Gregor maalesef 1 puan ile sonuncu(46.) sırada ama daha sezonun çok başındayız ve umarım işler Gregor için daha iyiye gider!  Simi ise 120 puanla 5. sırada yer alıyor ki, bu başlangıç Simi'nin 4 Tepe Turnuvası ve Dünya Kupası Şampiyonluğu için çok ciddi bir rakip olacağını ortaya koyuyor bence!
Gregor ve Marco için Kuenzle'in koyduğu hedefler, yarışlarda final turuna kalabilmeleri ve mümkün olduğunca çok Dünya Kupası puanı toplayabilmeleri, ilk 10 veya 20 seviyesine yaklaşmaları. Eğer bunları gerçekleştirebilirlerse Kuenzle fazlasıyla memnun olacağını ifade etmiş.
Tüm yaz takım olarak yeni kıyafetlerle antrenman yapmışlar, yarışlara katılmışlar. İşe yarıyor gibi görünüyor diyor Kuenzle. Başlangıçta bu değişikliğe uyum sağlamak zor olmuş, Kuenzle daha uzun bir rampanın gerekli olduğunu, dolayısıyla sporcuların rampada ve uçuş sırasında daha da hızlı olacaklarını tespit etmiş. Kıyafetlerin daralması neden daha uzun bir rampayı gerekli kılıyor Kuenzle'e göre anlayamadım ben, fikri olan varsa merakla bekliyorum! Kuenzle bu 2 cm.lik farkın ne kadar etkili olacağını şimdiden öngöremediğini eklemiş, özellikle kayakla uçmada nasıl sonuçlar alınacağını merakla bekliyormuş.
Simi'nin kariyerine devam etme kararı, İsviçre'de kayakla atlama sporu açısından çok önemliydi diyor Kuenzle, ne de olsa Simi bu sporun İsvçre'deki baş timsali! Genç sporcular için böyle bir başarı timsalinin olması çok iyi bir şey, 2 yıl daha baskı ve ilgi onların değil, Simi'nin üzerinde olacak diyor Kuenzle. Yani Simi'nin Sochi'deki olimpiyatlardan sonra emekli olacağı %100 kesin gibi:(( Kuenzle, bu sürenin genç sporcular için kendilerini hazırlayıp, en iyiler arasında yer alabilmek için ne yapmaları gerektiğini görmeleri bakımından çok önemli olduğunu belirtmiş. Aynı şekilde Simi'nin de kendisinin halefi olacak bu 2 sporcunun yetiştidiğini görmesinin önemli olduğunu, ona moral verdiğini söylemiş.
İsviçre Kayakla Atlama Takmı'nın neler yapabileceği konusunda ise Kuenzle şunları ifade etmiş:'Takım yarışına sadece Val di Fiemme'deki Dünya Şampiyonası'nda katılacağız. Orada finale kalabilmek için şansımız var. Hedfimiz bu. Simon, Gregor ve Marco'nun yanında 4. sporcunun kim olacağı henüz belli değil. Şu anda Pascal Kaelin, Pascal Sommer ya da Pascal ve Luca Egloff kardeşlerden birisi buna aday ancak gerekli olan seviyeye ulaşmak için gelecek haftalarda performanslarının gelişmesi lazım'.
Favori sporcusunun kim olduğu sorusuna Kuenzle, 'geçmiş senelerdeki sporcuları yine yukarılarda göreceğimizi düşünüyorum. Öte yandan, örneğin Severin Freund çok güçlü bir geri dönüş yaptı ve iyi bir sezon başlangıcı yapacak. Loitzl, Kıtalar Kupası'nda çok iyiydi. Dünya Kupası'nda yapacaklarını merak ediyorum. Avusturyalıları her zaman hesaba katmak lazım, tıpkı Kamil Stoch ve diğer genç Polonyalı sporcular gibi'. Kuenzle'in Freund ve Loitzl ile ilgili söyledikleri çok doğru tespitler olmuş ama anlaşılan o da Polonyalıların bu sürpriz kötü başlangıcını tahmin edememiş! Avusturya takımının bu kış ta en iyi takım olacağını düşünüyor Kuenzle. En fazla potansiyele sahip takım olduklarını, fazlasıyla güçlü olduklarını ve ilk 10-15'e girebilecek seviyede pek çok sporcularının olduğunu ifade ediyor. Ancak geçen yıllarda olduğu gibi açık ara olmasa da bu sezonda da domine edeceklerini düşünüyor.
Simi'nin 4 Tepe Turnuvası'nı kazanıp kazanamayacağı sorusuna ise Kuenzle, bu turnuvayı kazanmanın çok zor olduğu ama bunun için çalıştıkları, çok fazla koşula bağlı olduğu, turnuvaya kadar sağlıklı kalmanız, formda olmanız gerektiği, hedeflerinin Simi'yi 4 Tepe için en üst düzeyde forma sokmak olduğu şeklinde cevaplamış. Geçen sezon Simi uzun süre hasta idi, sanırım bir virus nedeniyle hastalanmıştı. Umarız bu sefer işler onun için yolunda gider ve herşey istediği gibi olur.
İyi şanlar Simi! İyi şanslar İsviçre!
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder