15 Aralık 2012 Cumartesi

Yeni Sezona Başlarken Takım Koçlarından Bazı Değerlendirmeler: Werner Schuster


Dört yıl önce Almanya Kayak Federasyonu'nda göreve başladığında hedef, Almanya Kayakla Atlama Takımı'nı Sven Hannawald ve Martin Schmitt'in görkemli yıllarındaki gücüne kavuşturmak ve büyük başarılara devam etmekti.
Şimdilerde Werner Schuster bu hedefe ulaşmak için oldukça iyi yol almış durumda diyebiliriz. Severin Freund ve Richard Freitag, halihazırda dünya klasmanında sporcu olduklarını ispat ettiler. Keza, Grand Prix Genel Klasman birinciliğini Andreas Wank elde etti.
 
 Wank_schuster

 
Tüm bu gelişmeler ile Almanya Kayak Federasyonu'nun  takımı artık Dünya Kupası'nda elde edilecek zaferler için başka potansiyel adaylara sahip olduğunu açıkça ortaya koymuş oldu.
Kısaca Schuster'in kariyerine bakacak olursak Avusturyalı 43 yaşındaki antrenör, Innsbruck Üniversitesi'nde Spor ve Psikoloji okuduktan sonra oldukça meşhur olan Skigymnasium Stams'de Gregor Schlierenzauher ve Mario Innauer gibi yetenekli sporcular ile ilk deneyimlerini elde etmiş, daha sonra İsviçre baş antrenörlüğünü kabul etmiş. Bir yıl sonra ise(2008) Alman Kayakla Atlama Milli Takımı'nın baş antrenörlüğünü kabul etmiş. Zamanlamasının müthiş olduğunu belirtmem lazım, böyle efsanevi sporculara denk gelmek büyük şans doğrusu!
 
 
Andi Wank'ın Swen Hannawald'den bu yana Yaz Grand Prix'si Genel Klasman birinciliğini kazanan ilk sporcu oldu. Dolayısıyla bu hem kişisel olarak hem takım açısından büyük bir başarı. Schuster de bunun güzel bir sonuç olduğunu, ancak abartılmaması gerektiğini, unvan kazanmanın her zaman olumlu bir etkisinin olduğunu ancak bireysel başarıların her zaman genel klasman derecelerinden daha önemli olduğunu ifade ediyor. Schuster, Wank'ın bu başarı ile mental açıdan gerekli adımı attığını, bir sonraki aşama için hazır olduğunu artık bildiğini, ayrıca bu unvanı kazanmış olmasının tüm takımın kendine güvenini de artıran bir faktör olduğunu da ekliyor.
Severin Freund ise geçirdiği ameliyat sonrasında yaz sezonuna inanılmaz derecede güçlü bir geri dönüş yaptı. Atlayışları son derece yüksek seviyede ve üstelik diğer sporculardan da daha az antrenman yapma fırsatı oldu. Bunun nasıl mümkün olduğu sorulmuş Schuster'e. Avusturyalı koç, Severin'in diğer sporculardan da daha fazla antrenman yaptığını, çünkü rehabilitasyonun günlük takviminin normal bir antrenman gününden daha da zorlu olduğunu söylüyor. Severin'in düşüşten sonra Medical Park Bad Wiesse'de en iyi tedaviyi gördüğünü, doktorlar, tıbbi ekip ve sporcunun arasındaki işbirliğinin örnek teşkil edecek nitelikte olduğunu ekliyor. Rehabilitasyonun asıl odağının kış sezonu için sağlam bir hazırlık yapmak olduğunu, Yaz Grand Prix'sindeki yarışlarda ortaya koydğu performansların orta derecede bir hedef olduğunu ve yine de çok iyi ve olumlu olduğunu ifade ediyor.
Yeni kıyafetler için Schuster henüz bu değişikliğin kesin etkisinin tahmin edilmesinin mümkün olmadığı, daha fazla deneyim elde edilmesi gerektiği görüşünde, yeni kıyafetlere en iyi ve en çabuk uyum sağlayanın faydasını göreceğini ve kendilerini buna göre hazırladıklarını söylüyor.
Schuster'in kış sezonunda takımının önüne koyduğu hedef oldukça büyük! Takım olarak bir adım daha ileri gitmek istiyorlar. Halen takım içerisinde nesil değişimi devam ediyor ve bunu zekice ve dikkatlice yapmaya çalıştıklarını söylüyor Schuster. Önlerinde sırasıyla 3 önemli kış organizasyonu(Predazzo 2013, Sochi 2014 ve Falun 2015) var ve bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeyi ve unvan kazanmayı istiyorlar.
Avusturyalı koç, Uluslar Kupası'nda ufak arayla Avusturya takımından sonra ikinci sırayı almayı hedefliyor.
Kendisine en favori sporcu sorulduğunda Schuster geçen sezon başlamadan Bardal için bahis oynayanların şimdi zengin birer adam olduklarını, ciddi tahminlerde bulunmanın sezonun yarısına gelmeden yapılamayacağını ifade ediyor. 
Engelberg'e kadar Alman sporcuların(şu anda genel klasman 1.si Severin Freund, Andreas Wellinger, Richard Freitag, Michael Neumayer, Karl Gieger) gayet iyi ve hatta oldukça güzel işler yapabilecek durumda olduklarını söylemeliyiz. Açıkçası bu sene benim favori takımım Almanya, favori sporcum ise Severin Freund ile Richard Freitag. Bakalım Engelberg ve sonrasında 4 Tepe Turnuvası'nda neler olacak? Heyecanla bekliyorum! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder