23 Kasım 2012 Cuma

Yeni Sezona Girerken Takım Koçlarından Bazı Değerlendirmeler: Gregor Linsig

Linsig



Üçüncü röportajımızın konuğu, Kanada kadın ve erkek kayakla atlama milli takımının baş antrenörü Gregor Linsig. Milli takımın, yaz boyunca agresif bir çalışma ve yarışma takvimleri olmuş. Yaz Grand Prix’si sona erdikten sonra Calgary’ye dönmüşler, haftanın 5 günü fiziksel antrenman ve hava koşulları elverdiği sürece de atlayış yapmışlar.


Linsig’e, yazın elde ettiği muhteşem sonuçlar ile herkesi şaşırtan Alexandra Pretorius’u nasıl bir sporcu olduğu, güçlü ve henüz gelişmekte olan yanlarının neler olduğu sorulmuş. Linsig, Alexandra’nın bu yaz müthiş atlayışlar yaptığını, inanılmaz derecede yetenekli olduğunu düşünüyor. Yazın elde ettiği başarıların kayakla atlama camiası hatta Calgary için de büyük sürpriz olduğunu, yaz başında Grand Prix serisini toplamda 2. sırada bitirmesi gibi bir sonucu bekklemediğini ifade ediyor. Öte yandan, kadınlar kayakla atlamasının henüz çok yeni olduğunu ve her ülkeden kadın sporcunun böyle performanslar göstermeye devam edeceklerine inandığını ekliyor.


Linsig, Alexandra’nın son derece mütevazi bir insan olduğunu ve yaz boyunca da öyle kaldığını, kayakla atlama için ideal vücuda sahip olduğunu ve göründüğünden daha da kuvvetli olduğunu, şu anda en iyi kayakla atlamacı olmadığını ama kendisini bu konuda geliştirmeye odaklanadığını, havada doğru konumu bulmasının zaman alacağını ve bunun da daha fazla atlayış yaparak ve tecrübeyle olacağını ifade ediyor.


Linsig’e, Kanada’da halkın genel olarak kayakla atlama sporuna ve özellikle kadınlar kayakla atlamaya nasıl baktıkları sorulmuş. Linsig, Mackenzie Boyd-Clowes’un elde ettiği sonuçlar, Alexandra’nın Courchevel’deki galibiyeti neticesinde kayakla atlamanın daha popüler hale geldiğini, gazetelerin ilk sayfalarında yer aldıklarını, ki Kanada’da başka pekçok popüler spor olduğundan genelde arka planda kaldıklarını ama bu başarıların bu durumu değiştireceğini söylüyor. Başarı geldikçe sporun daha çok ortaya çıkacağını ve böylece güzel sponsorluk fırsatları elde edebileceklerini ekliyor.


Linsig, Calgary’de çok küçük bir klüp olduklarını, yaptıkları her şeye erkekler kayakla atlama ve kuzy kombine takmının da dahil olduğunu, tüm yaz erkek ve kadın sporcuların bir arada olduklarını, antrenman yaptıklarını ve yarıştıklarını, örneğin Eylül ayı için Innsbruck dışında bir ev kiraladıklarını ve herkesin orada kaldığını, hatta küçüklerin dahi geldiğini ve birlikte vakit geçirdiklerini, bunun kadın spocular açısından daha iyi olduğunu, kendilerini zorladıklarını, kısa bir süre öncesine kadar Lindsey Van, Jessica Jerome ve tüm ABD kadın kayakla atlama takımının da erkeklerle birlikte antrenman yaptıklarını ifade ediyor.


Linsig’e baş antrenörlüğe yükselme hikâyesinin detayları da sorulmuş. Linsig, iyi bir kayakla atlamacı olmadığını ancak sporun kendisini sevdiğini ve çevreden kopmak istemediğini, 20 yaşında eşyalarını toplayıp Park City, Utah’a taşındığını, önce inşaatlarda çalıştığını, sonra yerel bir klüp için koçluk ve tepeyle ilgili işler yapmaya başladığını, 10 yıl orada kaldığını ve daha sonra 2005 yılında Canada’dan oraya geri dönüp Jindro Mayer’in ölene kadar koçluğunu yaptığı küçükler takımını çalıştırması için teklif aldığını anlatıyor. Jindro, Linsig’in eski koçu ve çok iyi arkadaşıymış. O gün bugün Linsig takımın başında ve her dakikasından zevk aldığını, topluluklarının müthiş olduğunu, koçları arasında çok iyi bir sistem olduğunu, sadece bazı tesis sıkıntıları yaşadıklarını ifade ediyor.


Yeni sezonda, geçen kış Sarah Hendrickson’ın kazandığı galibiyet için kimin savaşacağını ahmin ettiği sorusuna Linsig, Sarah’nın geçen kış inanılmaz olduğunu, onun adına çok sevindiğini ve böyle devam etmesini umduğunu söylüyor. Linsig, Iraschko’nun muhtemelen Sarah’nın unvanını koruma mücadelesinde en fazla sorun çıkaracak sporcu olduğu düşüncesinde, çünkü her zaman favori bir sporcu ve Şubat ayında düzenlenecek Dünya Şampiyonası’nda da unvanını korumak isteyecek Iraschko. Ayrıca, Lindsey Van ve Sara Takanashi ve bazı Kanadalı sporcuları da listeye ekliyor Linsig. Koç, toplamda şampiyonluk unvanına odaklanmadıklarını ancak kadın sporcularının her yarışta zirve mücadelesi yapmalarını beklediklerini ilave ediyor.


Val di Fiemme’de düzenlenecek Dünya ve Liberec’te düzenlenecek Dünya Küçükler Şampiyonaları’ndan beklenetilerinin ne olduğu sorusuna ise Linsig, Dünya Küçükler Şampiyonası’nın takımları için bir önceliğe sahip olmadığı, asıl hedeflerinin Dünya Şampiyonası olduğunu, sadece iyi antrenman ve yarışlar çıkarmaya ihtiyaçları olduğu, halihazırda 3 tane güçlü kadın sporcularının olduğu ve bunlardan her birinin podyuma çıkabilecek yeterlikte oldukları şeklinde cevaplıyor. Ayrıca, karışık takım yarışından çok zevk aldıklarını, özellikle Hinterzarten’da elde ettikleri 4lüğe çok sevindiklerini ekliyor.


Linsig, takımı için oldukça ümitli, ancak bugünkü ilk yarış olan karışık takım yarışında Kanada en azından koçlarının beklentilerini karşılamaktan oldukça uzak kaldı ve yarışı sonuncu sırada tamamladı. Yarınki erkekler bireysel yarışında gözler özellikle Mackenzie Boyd-Clowes üzerinde olacak.


Sonraki röportaj: Çek Kayakla Atlama Milli Takım Baş Antrenörü David Jiroutek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder