2 Ocak 2013 Çarşamba

4 tepe turnuvası


Küllerinden yeniden doğan Anka Kuşu : Jacobsen



                61.Dört Tepe şampiyonası iki ayak geride kaldıktan sonra Anders Jacobsen’in herkesi şaşırtan performansı ve daha önceki şampiyonluğunu üzerine bir iki kelam etmek için bu yazıya oturdum. Turnuva favorim olduğu için de bir parça gururla yazıyorum aslında. (Bilinen klişe :” ben demiştim demek hoşuma gitmez aslında” hadi oradan. Ben demiştim. Haha)
               Anders 2003 yılının 11 Ocak’ında Norveç B takımında yer bularak Continental Cup ile başladı profesyonel spor hayatına. Derecesi çok parlak değildi.  Aynı yıl Ağustos ayında FIS kupasında da boy gösterdi. Her genç sporcu (özellikle Norveç’li olanlar ) gibi bir gün ismini Kayakla Atlama dünyasında herkesin öğreneceğini hayal ediyordu muhakkak. Beklediği fırsat 2006 yılında eline geçti. Norveç Dünya kupası takımının sekiz kişilk ekibi içine girdi. O sezonun grand prix takım yarışında  Tom Hilde , Lars Bystol ve Roar Ljokelsoy ile birlikte atlayış yaptı. Takım 7. Oldu ama o takımdaydı artık. Gran Prix yi de 184 puanla ilk 10 da bitirdi.



               Daniel Forfang’ın emekli olması ile birlikte 2006-07 sezonunda Dünya kupası için A takıma  katıldı. Ve 24 Kasım 2006 da ilk yarışında Kuusamo’da podyumu tamamlayan sporcuydu. Herşey daha yeni başlıyordu.  O sezon Engelberg, Innsburck, Vikersund, Willingen de podyumun en üst basamağındaydı. Ama sezonun esas doruk noktası Dört Tepe turnuvası oldu. İlk ayak Oberstdorf’da bugün de en büyük rakibi durumunda olan Schlieri 296 puanla zirveyi alırken yarışın 5.si Anders  279 puanda kaldı. Sanırım o  yarış sonunda tekrarlanmayacak bir performans olarak görülmüş olmalı. İkinci ayak  Ga-Pa da Simi’nin  yoldaşı Andi  Küttel’in  kazandığı yarışta 4. Schlieri’nin hemen arkasında yine 5. olduğunda artık GK da yükseldi 3.lükte turnuva için iddialı hale gelmişti.  (Ga- Pa da ikinci tur atlayışları rüzgar ve yağmur yüzünden yapılamadı)  3.Ayak için Innsbruck’a gelindiğinde GK lideri Schlieri’nin evinde turnuva zaferini kazanacağına olan inançta yeteri kadar güçlüydü. Ancak kimsenin tahmin edemediği gerçekleşti ve Schlieri ilk onda dahi olamadı ve Anders yarışı zirvede tamamlamakla kalmadı   GK liderine tam olarak 38 puan fark attı ve yeni GK lideri oldu. Zafere bir adım kalmıştı artık.  Bischofshofen’de Schlieri yine yapacağını yaptı yarışı kazandı. Ancak Anders Jacobsen’nin bırakmaya niyeti yoktu.  Final atlayışında 142 mt. lik sonuç  O’na Dört Tepe zaferini getirdi.


Bu sezon 61. Dört Tepe’de sonuç ne olursa olsun Jacobsen’i tekrar zirvede görmek daha önemlisi atlarken keyif aldığını görmek çok güzel. 

Jacobsen geçen sezon ara verdiğinde Dans Yarışmasına  katılacaktı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder