12 Şubat 2011 Cumartesi

Vikersund - Yenilenen Tepe, Yenilenen Rekor!

Tepe mesafesinin 207 metreden 225 metreye çıkarılmasıyla tüm kayakla atlama aşıklarını heyecanlandıran Vikersundbakken, daha ilk günden beklentilere fazlasıyla yanıt verdi ve Planica 2005'ten bu yana kırılamamış olan kayakla atlama dünya rekorunun henüz elemeler koşulurken bir başka Norveçliye geçişine tanıklık etmemizi sağladı.

2012 Kayakla Uçma Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak olan bu dev tepe, Avusturyalı Reinhold Bachler 1967 Mart'ında 154 metreye uçtuğundan beri, yani tam 44 yıldır bir dünya rekoruna ev sahipliği yapmamıştı.

239 metrelik eski rekor, Evensen tarafından 243 metreye taşındığında Mika Kojonkoski başta olmak üzere tüm Norveç Milli Takımı ve antrenman atlayışlarını izlemeye gelen seyirciler tarifsiz bir sevinç yaşadılar. Antrenmanlar tamamlandıktan sonra herkesin ilgi odağı olan Evensen, uzatılan mikrofonlara açık sözlülükle iddiasını ortaya koymaktan çekinmemişti:

- Jeg kan hoppe fem meter lenger enn dette. (Bundan beş metre daha uzağa atlayabilirim)

Beş metre olmasa da, elemelerde 3,5 metrelik bir eklemeyle yeni dünya rekorunu 246,5 metreye çekmeyi başardı.

Artık tüm gözler bugün yapılacak olan müsabakalarda. Elemelerde bireysel rekorlarını metrelerce aşan isimler, kırılan Avusturya rekoru (Martin Koch, 241,5 metre), eski rekortmen Romören'in felaket formu... Hepsi gölgede kaldı. Tek merak edilen nokta, dünya rekoru Vikersund'da kaç metreyi bulabilir?

Merak edenler ve izleyemeyenler için, işte kayakla atlama tarihinin en uzun altayışı:


1 yorum:

  1. dans eden norveç takımı: http://www.youtube.com/watch?v=Kn7Euon8Aww

    YanıtlaSil