23 Şubat 2011 Çarşamba

Simon Ammann Oslo'ya Yeni Kıyafetle Geliyor

Simon Ammann bir kez daha sürprizle çıkacak karşımıza. Tıpkı Vancouver’da olduğu gibi Oslo’ya da ekipmanına tabir-i caizse yeni bir teknolojik upgrade yaparak gelmeyi planlıyor. Vancouver’a kayakları botuna sabitleyen, havadaki kontrolünü ve dengesini optimuma çıkarmasına yardımcı olan bir aparatla gelmişti; binding’ler. Bu da pek çok tartışmaya sebep olmuştu. Özellikle Olimpiyat altınına takımca en yakın adaylara sahip Avusturya’dan gelmişti en büyük tepkiler.

Bu sefer de Simon Ammann yeni ekipman eklentileriyle çokça tartışmanın merkezinde yer alacak gibi gözüküyor. Bu sefer bindingler değil; yeni bir kıyafetle çıkacak karşımıza. Yeni bir kumaştan üretilecek olan kıyafeti çok daha uzun bir fermuara sahip olacak; dolayısıyla tulumdaki dikiş yerleri azaltılacak. Ayrıca kıyafetin dikişleri, birbirine tutturulması da ultrasonik kaynak yöntemiyle yapılacak.

Kumaş yapısıyla ilgili detaylar yok ama ultrasonik kaynak yöntemiyle ilgili bir iki kelam edelim, böyle çok bi WayneTech icadı birşey gibi duruyor. Ama öyle değil, aksine yaklaşık 20 senelik geçmişi olan ama son zamanlarda endüstride iyiden iyiye gelişen bir yöntem.

Endüstrideki kullanımında temel iki etken var; maliyetinin düşük ve yeşil teknoloji olması. Peki kumaşa katkısı ne? “Welding” kelimesinin tam karşılığı kaynak. Dolayısıyla yapışkan, bant, dikiş gibi şeyler kullanılmıyor ek yerlerinde. Bu sayede tulum iyiden iyiye tek parça haline geliyor. Bu da aerodinamik yapısına ciddi katkılar sağlayacaktır.

Bu kıyafetin tartışmaları giderek artacaktır. Bakalım Simi’nin performansını nasıl etkileyecek. Pek çok kişi bindinglerin Olimpiyatlar’daki başarısında çok önemli bir etken olduğunda hemfikirdi. Kıyafet işi de başımıza yeni yeni tartışmalar, atışmalar açacak.

1 yorum:

  1. ohoo yandık o zaman olmaz ki ama böylee !!! olimpiyatlar öncesi aparatlar şimdi kıyafet !! her şampiyona öncesi bu yapılmazki !! şu anda durum 1. belli 2. kim haline geldi.... morgi schlieri, hilde, evensen, koch, freund, malysz, boşuna atlamasınlar onlara extra rüzgar ve başka bir güç lazım olucak :@ :)) ahh simi senden güçlü rakipleri görünce hep böyle yapıyorsun :))

    YanıtlaSil