23 Şubat 2011 Çarşamba

Dünya Şampiyonası Öncesi Slovenya

Eğer 10 yıl sonra kayakla atlamada Avusturya hegemonyası artık olmayacaksa, bunu ya Polonya ya da Slovenya başarmış olacaktır. Slovenya’nın kayakla atlamaya yaptığı yatırım inanılmaz derecede büyük. Hem antrenör, hem de bir çok sporcu yetiştiriyorlar. Türkiye Kayakla Atlama Takımı’nda 3 Sloven antrenör bulunduğunu ve Sloven Ekolü diye tabir edebileceğimiz bir yapının da içinde olduğumuzu belirtmeliyim.

Slovenya Kayakla Atlama Tarihindeki başarılara şöyle bir göz atarsak, 2002 Salt Lake City takım yarışında elde edilen bronz madalya, 1991 yılında Val di Fiemme’de yapılan Dünya Şampiyonası’nda o zamanlar Yugoslavya adına yarışan Franci Petek’in altın madalyası ve en büyük Sloven efsane Primoz Peterka’nın 1996-1997 ve 1997-1998 Dünya Kupası sezonlarını en önde bitirmesi olarak sayabiliriz.

Son döneminde ise Robert Kranjec’ten beklenilen başarıların bir türlü gelmemesi Sloven kayakla atlama dünyasını hayal kırıklığına uğrattığını söyleyebiliriz. Kranjec’in de 30 yaşına geldiğini belirtelim. Ama şu an alt kategorilerde nereye baksak Slovenleri görüyoruz. Mesela hafta sonu ev sahipliğini yaptıkları Continental Cup’ta tam 17 sporcuları mücadele etti.

Şu an ise Slovenler’in inişli çıkışlı geçirdikleri sezonu mutlu bir şekilde kapatmaları için önlerinde bir fırsat var ve Sloven antrenör Matjaz Zupan Dünya Şampiyonası hedeflerini şöyle açıkladı:

“İlk altıya bir sporcu, ilk 12’de de iki sporcu yerleştirebilirsek, bizim için hedefimiz gerçekleşmiş olacak. Maja Vtič, Anja Tepeš, Eva Logar ve Špela Rogelj ile temsil edileceğimiz yarışta ise ilk 6’ya bir sporcu, ilk 15’e iki sporcu, ilk 30’a ise dört sporcu sokmamız çok önemli” diye konuştu.

1 yorum: