14 Şubat 2011 Pazartesi

Vo-La-Re ooooOOOOoooo


Şu atmosferde kayakla atlama seyrettiğinizi düşünün... Ya da onu geçtim hadi, kayakla atlamayı yerinde izlediğinizi düşünün. Tarif edilemez bir keyif olur muhtemelen.

Evet anlatıyorum da, daha bir kayakla atlama tepesini canlı görmüşlüğüm yok, gidemedik Erzurum'a da... Hedefim vardı gerçi, Vikersund'a gidecektim, rekoru izleyecektim, birisi bize kadar uçacaktı belki, şehre inecekti... Sonra uymadı doğal olarak, gidemedik. Olsun, televizyondan izlemekten de keyif alıyoruz, anlatmaktan da.

Yaklaşık iki hafta önce dank etti kafama, "lan ben niye soru almıyorum ki yayınlarda?" aydınlanmasını yaşadım diyebilirim. Akmasa da damladı sorular, yorumlar bir süre, daha yeni tabi, bir de kim uğraşacak, aç bilgisayarı, yaz bir şeyler...

Akmaz damlarken, bu Pazar günü Metin Akdoğan'dan bir mesaj aldım. Üniversiteden beri iki arkadaşı ile birlikte kayakla atlama izlediklerini, Oberstdorf ve Planica'da yarışların o inanılmaz atmosferini yaşadıklarını yazmıştı. E bu kadar güzel insanları kaçırır mıyız biz? Kendisiyle blog olarak iletişim kurup, bir ricada bulunduk. O da kırmadı bizi sağ olsun, yazdı yazısını...

İşte yerinde "Volare"lemek böyle bir şey, Metin Akdoğan yazdı:

Bizde blogdaki arkadaslar gibi kayakla atlama sporunu seven, olabildigince ızleyen 38 ,38 ve 35 yaslarında üç arkadaşız.2010 yılında Slovenya Planica'ya üç gun yarışmayı seyretmek için gittik, bu senede 4-6 Şubat arası Oberstdorf'da ki yarışları seyretmekiçin orda idik.


Yarışma ve oralara gidilmek istendiğinde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini kısaca anlatayım. Oberstdorf ıcın en optımum havaalanı Munih; baska havaalanları da o bölgede var ama ulkemızden en cok ucus olan ve en rahat ulasım olan Munıch Josef Strauss havaalanı. Munih havalımanına ınıldıkden sonra; hemen havalımanı karsısında yurume mesafesı ıle 45 sanıye kadar uzaklıkta tren ıstasyonu var; ordan munıh sehır merkezı 40 45 dakıka. ( günlük biletler 4 euro civarında ) .
Munihe merkez tren ıstasyonuna ındıkden sonra oberstdorf a gıtmek ıcın SBahn trenlerıne bınmek gerekli.Bindiğiniz tren rotası Memmingen veya Kempten olacak; zaten trenlerden ınmeden o rota uzerinden Immenstadt ve Oberstdorfa ulasabılırsınız.Tren yaklasık 2 saat 15 dakıka sürüyor, ucreti de 28 Euro .Eğer bizim gibi 3 kişi yolculuk ediyorsanız, araba kiralamak cok avantajlı, araba ile 1 saat 30 dakıkada Oberstdorfa ulasabilirsiniz.

Arac kirası modele göre degismekle birlikte 100-150 Euro arası.Eger uc kısı gidilecekse gidis -donus tren biletleri dusunuldugunde arac kiralamak daha mantıklı.Araba ile rotanız Lindau olmalı-A96 Otoyolu ; Lindau otoyolda ki son nokta...
Oraya gelmeden Memmingen tabelalarını takip etmek gerekli.Lindau cok güzel bir kasaba sehir karısımı bir yer; göl kıyısında; orayada gidebilirsiniz; biz yarişdan sonra 30 dakika araba kullanarak ;Avusturya sınırını geçerek oraya ulaştık.Yolda mutlaka 3 euro vererek otoyol parasını ödeyin.

Oberstdorfda mutlaka konaklamanız gerekli; aksam yarışdan sonra munihe donerim demek zor.Oberstdorf içinde kalınacak oteller cok var, ama yarışlardan en az 2 ay evvel oda ayarlamanız gerekli; yoksa hem oda fiyatları cok yukseliyor hemde oda bulmanız şehir içinde cok zor oluyor.Oda fiyatları yarım panisyon 150 € civarı.Konaklama için sadece Oberstdorfhaus diye kısıtlamak anlamsız Eger arac da kiralanmıs ise cok yakındaki Fischen'de dusunulebilir. Şehir merkezinden piste ; ( burdabir açıklama yapalım ; 4 tepe turnuvasında kı arena ve kayakla ucma finalindeki arenalar farklı ) her beş dakıkada bir ring sefer yapan ücretsiz otobüsler var. Otomobiliniz ile sehir merkezine geldikden sonra park sorunu yaşayabilirsiniz; bu nedenle biraz erken saatlerde gitmek faydalı olur( günlük otopark ücreti 6 euro) .

Yarış biletlerini biz internet uzerınden istanbuldan aldık ama yarış günü de cok da az olsa bilet imkani bulunmakta.Ama iyi yerlerden oturmalı yerlerden bilet bulmanız mümkün değil.Yarışlar boyunca yemek yeme imkanınız alısverıs yapma ımkanınız pist içersinde mümkün. Yarışçıların
giydikleri atletler ve sapkalar cok rağbet görüyor.Yarışdan sonra genering otobüs seferleri ile merkeze dönülüyor.Her sene standart saat 20 00 da Oberstdorfhaus denen merkezde eglenceler ve muzık organizasyonları yapiliyor.

Altuğ Bilgiç / Tevfik Yılmaz / Metin Akdoğan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder