24 Şubat 2011 Perşembe

Joachim Winterlich Röportajı

Joachim Winterlich, Bulgaristan takımının başında üçüncü sezonu geçiriyor. Daha önceki senelerde başta Almanya ve İsviçre olmak üzere pek çok ülkede antrenör ve yardımcı antrenör olarak sporcularla çalıştı.

Jens Weissflog, Joachim Winterlich’le 1994 Lillehammer’daki Olimpiyatlar’da madalyaya ulaştı; Sarajevo’daki ilk zaferinden tam 10 sene sonra bunu Winterlich’le başardı. Ki Weissflog, Matty Nykanen’le bir döneme damga vurmuş, gelmiş geçmiş en iyi Alman kayakla atlamacılardandı.

Winterlich’in Bulgaristan’daki çalışmaları ilk ve en heyecan verici meyvesini belki de Zografski’yle yakaladı. Bu sene Ocak ayında Estonya’da düzenlenen Junior Dünya Şampiyonası’nda zafere ulaştı Zografski. Daha gencecik ve muazzam bir yeteneği var. Onu işlemek de Winterlich’in elinde; emin ellerde diyebiliriz.

Bu girizgâhtan sonra asıl meseleye geçelim. Ski.bg sitesi Winterlich’le bir röportaj yapmış ve bu röportajda Zografski’nin gelişimiyle ilgili ilginç detaylar yer alıyor. Hatta röportajın tamamı bu Bulgar cevheri üzerine. Buyrun;

Öncelikle Vladimir Zografski’nin Junior Dünya şampiyonluğu ve bu başarıdaki büyük katkılarınız için sizi tebrik ederiz.

Joachim Winterlich: Çok teşekkür ederim. Vladimir’in şampiyonluğu beni çok mutlu etti. Bu başarı yalnızca benim değil, Vladimir’e destek olan katkı sağlayan herkesin de başarısıdır aynı zamanda. Benim bu başarıyla alakalı olarak özellikle teşekkür etmek istediğim kişi ise Tseko Minev; Bulgaristan Kayak Federsayonu başkanı ve tabii ki diğer tüm çalışanlar. Vladimir’e ve yeteneğine güvendiler, bu başarının gelmesi için tüm desteği sağladılar ve hep Vladimir’in yanında oldular. Elbette Vladimir Zografski’nin gösterdiği gelişimden ve yakaladığı başarılardan çok büyük gurur duyuyorum. Ayrıca ailesinin yardımları ve desteği de hep bizimleydi. Babası büyük bir özveri ve fedakarlıkla uğraştı Vladimir’in potansiyeline erişmesi için.

Vladimir bu başarıyla en yüksek seviyeye erişti mi?

Joachim Winterlich: Vladimir’in potansiyeli kuşkusuz ki çok fazla. Ama geliştirmesi gereken şeyleri var, doğal olarak. Tekniği üzerinde çok çalışmalı. Özellikle rampa çıkışını optimal seviyeye çekmeli ve çıkışla uçuşun başladığı o aradaki geçiş evresini idealleştirmeli ki bunu başarabilecek potansiyele fazlasıyla sahip. Ayrıca fiziksel gelişimini devam ettirecek; biraz daha güçlenmesi lazım.

Wjunior Dünya Şampiyonluğuna erişmek zorlu bir süreç miydi?

Joachim Winterlich: Elbette, junior şampiyonluğuna erişmek kolay bir yol değil ve biz de zaten bu yolun zorluklarıyla karşılaştık. Özellikle hazırlık dönemindeki zorluklar can sıkıcıydı. Bunda Bulgaristan’daki atlama kulesi eksikliği başlıca etkendi. Dolayısıyla Avrupa’da uzun ve yorucu otobüs yolculukları yapmak zorunda kaldık. Ayrıca giderek daha da karmaşık bir hal alan ekipman kuralları da bir başka zorluktu. Bunlar bizim küçük takımımız için oldukça zorlayıcı şeyler.

Dünya Kupası’ndaki Gregor Schlierenzauer ve Janne Ahonen gibi isimler kariyerlerine hep Junior şampiyonluklarıyla başladılar. Vladi’de bu isimlerin yolunu takip etmesini sağlayacak potansiyel var mı?

Joachim Winterlich: Şuanki en iyi sporcular farklı bir karaktere sahip. Özgüvenleri çok yüksek ve çok güçlü bir sportmenlik anlayışları var. Vladimir ve koç ekibimiz amaca yönelik çalışmalarında sporcunun mental gelişimini de göz ardı etmeden ilerlemek zorundalar. Vladimir henüz çok genç ve büyüme sürecini çok sağlıklı geçirmesi lazım.

Vladimir’in öğrenmesi gereken neler var?

Joachim Winterlich: Birlikte çok iyi çalışıyor ama daha öncesinde bazı fikir ayrılıklarımız da olmuştu. Koçlar ve sporcular zaman zaman bakış açısı ve fikir ayrılığı yaşayabilirler ki bu sağlıklı işlendiğinde öğrenme sürecine büyük katkılar sağlayan birşey. Gelişim süreci hiçbir zaman doğrusal değildir. Performansında ve gelişim sürecinde inişli çıkışlı dönemler yaşadığında benim tavsiyelerimi dikkate almalı.

Vladimir’in istikrar gösteremeyişindeki etkenler neler?

Joachim Winterlich: Vladimir hala çok genç. Halkın yakaladığı başarılı sonuçları çok farklı değerlendirdiğini ve her seferinde çok daha iyisini beklediğini anlamak zorunda. Kendisini kanıtlayabilmek, istikrar yakalayabilmek için sürekli bir mücadele vermesi gerekiyor.

Dünya Şampiyonası’nda Vladi’den neler bekleyebiliriz?

Joachim Winterlich: Ybunu aslında kendisine sormanız lazım. Açıkçsası Junior Şampiyonası’ndan sonraki basın ilgisinin ve baskısının üzerindne nasıl geleceğini merak ediyorum. Ayrıca bir kez daha en iyi performansını gösterebilmek için o motivasyonu tekrar sağlayıp sağlayamayacağı da merak ettiğim bir diğer nokta.

Çalıştırdığınız en başarılı sporcu olan Jens Weissflog’la Vladimir arasında paralellikler görüyor musunuz?

Joachim Winterlich: Vladimir çok genç yaşta dünya şampiyonluğu gibi bir unvana erişti. Ama şunu söyleyebilirim ki Jens’le vücut yapıları çok benziyor ve bazı karakter özellikleri de çok yakın birbirlerine. Vladi’nin geleceğiyle ilgili umutlarım çok yüksek.

Zografski’nin sıradaki hedefi Dünya Şampiyonası’ndan madalya çıkarmak. Ondan sonra 2014’te Olimpiyatlar’da. Bunun gerçekçi bir hedef olduğunu düşünüyor musunuz?

Joachim Winterlich: Bu madalya hedeflerinin gerçekçiliği tamamen Vladimir’in isteğine, arzusuna bağlı. Ama bilmeli ki Bulgaristan Kayak Federasyonu ve koç ekibi bu hedefleri gerçek kılabilmek adına Vladimir’e tüm desteği vermeye hazırız.

Bulgaristan’da hala daha bir atlama kulesinin olmayışı bir problem teşkil ediyor mu?

Joachim Winterlich: Eğer Bulgaristan ve Kayak Federasyonu Vladimir’in 2014 Sochi’de ve sonrasında iyi işler başarmasını istiyorlarsa, bir kayakla atlama tesisi yapılmak zorunda. Sadece Vladimir için değil; genç sporcuların eğitimi ve çalışmaları için de çok önemli. Kısa ve orta vadede genç sporcuların yetişmesi ve potansiyellerine erişmesi sadece Bulgaristan’a bir atlama kulesi yapılmasıyla başarılabilir. Gerçekten çok yetenekli gençler var. Mesela Dejan Funtarov. Keza Bogomil Pavlov da öyle. Ama bu gençlerin yeterli gelişimi sağlamaları için çok doğru şekilde çalıştırılmaları lazım. Sürekli ve ağır bir antrenman sürecinde olmaları lazım.

Vladimir’le yollarınız nasıl kesişti?

Joachim Winterlich:  Benim Bulgaristan’a ilk ziyaretimde gerçekleşti. Samokov’daki bir buluşmada bütün Bulgar kayakla atlamacılarla ve onların koçlarıyla tanıştım. Sonra da Vladimir ve babasıyla çalışmaya karar verdim. Emil Zografski de şuan A/B takımlarının yardımcı koçluğunu yapıyor. Eğer Vladimir sürekli çalışmaya devam ederse ve hedefini en iyiler arasına girmek olarak belirlerse o zaman basamakları çok hızlı bir şekilde tırmanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder