8 Ekim 2010 Cuma

Belediyeye 5.5 milyon lira getiren fotoğraf

ERZURUM’un Palandöken İlçesi Belediye Başkanı AK Partili Orhan Bulutlar, 2011’de 25’incisi düzenlenecek olan Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için yaptırılan kayakla atlama kulelerinin çevresindeki 104 gecekonduyu, çektirdiği tek kare fotoğraf sayasinde kamulaştırarak yıktırdı.

Merkez Palandöken ilçesi Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Harput Mahallesi'ndeki 5 atlama kulesinin çevresindeki gecekonduları görüntü kirliliği oluşturduğu için kamulaştırmak istedi. Kayakla atlama kulelerinin batısında kalan ve hayvancılık yapıldığı için tezek yığınlarının yer aldığı bölümle, gecekonduların aynı karede fotoğrafını çektiren Başkan Bulutlar, proje ile fotoğrafı Sağlık Bakanı Recep Akdağ aracılığı ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştırdı. Fotoğraflı projenin ardından, Bakanlar Kurulu'ndan Harput Mahallesi'nin kamulaştırılması için kısa sürede karar çıktı. Bunun üzerine hak sahipleri ile görüşen Başkan Bulutlar, yaklaşık 5.5. milyon lirayı bulan kamulaştırma bedelini gecekondu sahiplerine ödedi. Ödeme işlemlerinin tamamlanmasının ardından geçen Ağustos ayında gecekonduların yıkımına başlandı. Belediye 104 evin büyük bir bölümünü yıkarak görüntü kirliliğini ortadan kaldırdı.

‘TEZEK VE GECEKONDULAR AYNI KAREDE’

Kış oyunlarının gözde mekanı olan 5 kayakla atlama kulesinin birkaç yüz metre ötesindeki gecekondulaşmayı bir fotoğraf karesiyle ortadan kaldırdıklarını anlatan Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, yaklaşık 100 milyon liraya mal olan atlama kulelerinin çevresindeki çalışmayı şöyle özetledi:

“29 Mart 2009 yerel seçimlerden sonra göreve geldik. Palandöken’de 2011’de kış oyunları organizasyonu vardı. Atlama kulelerinin altındaki gecekondular bir kış turizm kenti için çirkin görüntülerdi. Bir tarafta tezekler, diğer tarafta gecekondular. Kamulaştırmayı kabul ettirmek için bu manzarayı tek karede birleştirmek istedim. Bunların ikisinin tek karede çekilmesini istedim ki, manzaranın ne kadar çirkin olduğu anlaşılsın. Erzurum’un ve ilçemizin tanıtımı açısından organizasyonun fevkalade önemli olduğunu bilerek, oyunların en önemli kategorisi olan kayakla atlama kulelerinin etrafındaki yapılaşmanın da çok kötü olduğunu göz önünde bulundurmak suretiyle acil olarak kamulaştırma yapılması gerektiğini düşündük. Nihayetinde Bakanlar Kurulu'ndan kamulaştırma kararı çıktı. Burada oturan vatandaşlarımızı mağdur etmeden 6 miyon liraya yakın para verdik ve yıkımlara başladık. Şu anda yüzde 80’i bitti. En kısa zamanda gecekonduları temizleyeceğiz. 2011’de burada yapılacak organizasyonlara çirkin manzarayı kaldırarak hazırlayacağız. 2011’de herşey çok güzel olacak.”

Haber: Nursima ÖZONUR/ERZURUM, (DHA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder