28 Aralık 2013 Cumartesi

Dört Tepe Turnuvası | Oberstdorf Eleme

62. Dört Tepe Turnuvası heyecanına başlarken, hem Oberstdorf elemesini; hem de turnuvada bu sene olabilecekler hakkında görüşlerimi siz sevgili dostlarımla paylaşmak istedim. (alkış) Teşekkürler.

Öncelikle haberler: Anders Bardal elemeleri 134 metrelik atlayışı ve aldığı 153.9 puanla birinci tamamladı ve bu sezon ilk kez verilen 2000 € değerinde bir çekin sahibi oldu. Kazandığı bu ödül ile ailesini bir akşam yemeğine götürür herhalde. (Norveç şartlarında daha fazlası zaten zor)


Japon takımının genç yıldızı Noriaki Kasai (Okabe'ye kıyasla genç ne de olsa), 41 yaşına ve hatta başına bakmadan 135 metrelik atlayışıyla ikinci sırayı aldı. Üçüncülüğü alan ise Dört Tepe Şampiyonluğu sevdasıyla yanıp tutuşan olimpik sezonların aranan ismi Simon Ammann oldu.


Avusturya'nın yükselen yıldızlarından Diethart dördüncü, belki de tek başarılı atlayışı yapan Sloven olan Prevc beşinci sırayı aldı. Turnuvanın en büyük favorisi olarak görülen Stoch ve Schlieri, 6. ve 7. sıraları alırken; Titisee-Neustadt'taki kötü düşüşü çabuk atlatan Morgi, kırık bir parmakla 137 metreye uçarak sekizinci sırayı aldı.

Şimdi Yorumlar. Ülke ülke gidiyorum:

Norveç: Bardal'ı saymazsak felaket durumdalar. Sezona henüz yeni yeni ısınan Jacobsen, tecrübesi ile bir şeyler yapabilir. Yazı ABD kadın kayakla atlama milli takımı fizyoterapisti olarak geçiren Hilde'nin, Velta'nın, Fannemel'in aklı beş karış havada gibi. Bardal ise Dört Tepe Şampiyonluğuna oynayabilir.

Avusturya: Altı sporcu ile ilk 25 yaptılar. Şanssız başlayan sezonda yükselerek ilerleyecek gibiler. Schlieri'nin ve Morgi'nin bacaklarında 140 metre potansiyelleri var. Schlieri'nin handikapı kafa olarak hazır olmaması. Fizik olarak hiç bu kadar güçlü olmadığını düşünüyorum. 8 atlayışın 3-4 tanesinde rampadan doğru zamanda çıkarsa şampiyonluğu bırakmaz. Morgi de düşüşün etkisini üstünden çabuk atmış gibi. Şampiyonluk kolay değil, ama yapar mı yapar. 

Eşleşme şanssızlığı, yarına bir fire verme ihtimalleri var. Ama en iyi kaybeden çıkartırlarsa 7/7 yapıp ilk otuza bütün takımı sokabilirler.

Kraft vs. Hayböck
Watase vs. Loitzl
Naglic vs. Kofler
Hazetdinov vs. Morgenstern
Kozisek vs. Schlierenzauer
Boyd-Clowes vs. Diethart


Polonya: Sporcuların tamamı formda. En kötü dereceyi yapan 23. sırayı aldı. Yarın için şanssızlıkları, genelde tecrübeli isimlerle eşleşmeleri oldu. Bireysel olarak bakarsak Stoch dışında bir favori çıkartabilmeleri zor. Gerçi Stoch'tan başka bir favoriye ihtiyaçları da olmayacak gibi, çünkü şu anda kayaklarında şampiyonluğun izi olan iki - üç isimden biri o.

Kamil Stoch - Anssi Koivuranta
Maciej Kot - Richard Freitag
Krzysztof Biegun - Gregor Deschwanden
Jan Ziobro - Antonin Hajek
Piotr Żyła - Denis Kornilov
Klemens Murańka - Tom Hilde

Slovenya: Prevc harici diğer sporcularını getirmeyi unutmuşlar galiba Almanya'ya. Kötü durumdalar. Şampiyon çıkartmaları mucize olur. 

Japonya: İki ortalama üstü adamları var. Bir de Kasai var. Şampiyonluğa yaşı ya da gücü yetmeyebilir, ama Kasai'den beklentim çok yüksek. Ga - Pa'da birinciliği alacağına dair bir sezim dahi var. Evi arabayı satıp yüklü girmeyin siz yine de.

Almanya: Ev sahibi sporcu profili çok homojen. Freund zirveyi zorlayabilir. Wank, Kraus, Wellinger, Neumayer ilk on mücadelesi yapar. Diğerleri de yarışmacı arkadaşlara başarılar diler. Bu yıl da Alman bir şampiyonumuz olmayacak bence.

Ahonen: Fin takımını incelemeye gerek yok, Janne'ye baksak yeter. Formu iyi. Bacakları kuvvetli. Ama bir şeyler eksik. Olimpiyatları hedeflediği için kendisini zorlamayacaktır. İlk ona girse sevinir. (ben de sevinirim)

Simi: Ahonen için ne dediysem tam tersini düşünün. Dört Tepe'nin sürpriz atı olmaya çalışacak. Almanya sınırını ilk üçte geçerse Avusturya'da acayip işler yapabilir. 

Sonuç: Yine özet geçemedik. Okuduysanız ne ala.  

Foto Credit: http://berkutschi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder