3 Şubat 2012 Cuma

"Rampa - Karda Uçmak" Belgeseli Mart Ayında İstanbul'da

Cengiz Yüzsever’in ilk projesi ‘Rampa-Karda Uçmak, ikinci dünya savaşının moral çöküntüsü tüm dünyayı sarmışken Türkiye’nin doğusunda, Erzurum’un ağır karlı doğasını bir yaşam coşkusuna çeviren bir avuç insanın hikâyesini konu alıyor.

Eski bir fotoğrafın verdiği esinden yola çıkan film, uzun ve sabırlı bir araştırmanın sonunda gerçekleşen bir belge niteliğinde.

Yerel halkın katılımıyla, tüm yokluklara rağmen, el birliği ile inşa edilip bir umut ve cesaret sembolüne dönüşen “Ahşap Atlama Rampası” sadece Türkiye’de değil dünyada da kayak tarihinin bir parçası.

ir zamanlar şehrin en önemli çekim merkezlerinden olan ama 1970’lerde çetin kış koşulları, düzensiz yapılaşma, göçler sonucu yok olmaya mahkûm edilen tramplen, “Rampa-Karda Uçmak” belgeseli ile şehrin tarihine yeniden kazandırıldı.

İlk yapıldığı yıllarda emek verenlerin inancını taşıyan “Ahşap Atlama Rampası”, Universiade 2011’in karar mekanizmasını derinden etkilemesi üzerine Erzurum’da yeni kurulan modern tesislere, pistlere ve atlama kulelerine vesile oldu.

7-11 MART'TA İSTANBUL'DA

4. Dadaş Film Festivali’nin açılış filmi olan belgesel, Pera Sanat Müzesi’nde de bu tarihin içinde yer alan olimpik kayakçıların ve dönem tanıklarının katılımıyla gösterildi.

Rampa-Karda Uçmak filmi, 7-11 Mart tarihlerinde Taksim Fransız Kültür Merkezi ve Galatasaray Aynalıgeçit’de gerçekleşecek 7. Kar Film Festivali’ne de davet edildi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile çekilen “Rampa – Karda Uçmak”ın yönetmenliğini Filiz Kaynak ve Cengiz Yüzsever, görüntü yönetmenliğini Zafer Zefece, müziklerini Selim Atakan, yardımcı yönetmenliğini Güneş Baysal, metin yazarlığını Tannur Arat, yapımcılığını Tara Film ve Nilhan Sesalan yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder