8 Şubat 2012 Çarşamba

Nykaenen v Schlierenzauer, Kıyasın Vakti Geldi Mi?

Matti Nykaenen, özel hayatını bir kenara koyacak olursak, tarihin gördüğü en iyi kayakla atlamacı olarak gösterilir pek çok yerde. İtiraz etmek güç; 5 Olimpiyat altını, 4 kez Dünya Kupası şampiyonu, 2 kez Dört Tepe Şampiyonu, 5 Dünya Şampiyonluğu ve bir de kayakla uçma şampiyonluğu var bu deli abimizin. 1981-1991 yılları arasındaki 10 senelik süreci silip süpürdü resmen.

Ve eğer Nykaenen'in kariyerine yetişebilecek biri varsa, o da sadece Gregor Schlierenzauer. Schlieri'ye objektif yaklaşmam pek mümkün değil ama Almanya'nın koçu Werner Schüster'in yakın zamanda söylediği cümleleri vereyim;

"Schlierenzauer bir sanatçı. Dört Tepe Turnuvası'ndan sonra bir ara veriyor, antrenman yapmasına gerek bile olmadan, daha taze ve daha güçlü geri dönüyor."

Geçtiğimiz günlerde Predazzo'da 40. Dünya Kupası galibiyetine ulaştı Gregor Schlierenzauer ve henüz 22 yaşında. Dört Tepe'yi de kazanmasının ardından sesler iyice yükselmeye başladı; Kayakla atlama tarihinin en iyisine mi tanıklık ediyoruz?

Pek çok tez ve antitez atılıyor ortaya. Bunlardan en önemlisi Nykaenen'in zamanında bir Dünya Kupası sezonunda şimdikinden çok daha az yarış olması. Yani Sclierenzauer'in kazanmak için çok daha fazla şansı var.

Bu yüzdeye döküldüğü zaman da Nykaenen'in az da olsa bir üstünlüğünü görüyoruz. Nykaenen 130 Dünya Kupası ayağında yarışmış ve 76 kez podyum görmüş. Bu demek oluyor ki %50'nin üzerinde bir oranla podyuma çıkmış. Schlierenzauer ise daha 22 yaşından 128 ayakta yer alıp 40 galibiyet, toplamda da 65 podyum yapmış. Arada ne kadar fark olursa olsun şu an bu büyük efsaneyle, Nykaenen'le boy ölçüşebilecek istatistiklere sahip tek adam Schlierenzauer.


Peki Malysz ve Ahonen ne haber? Diyeceksiniz. Onlara da bakalım.

Adam Malysz'in 39 galibiyete ulaşabilmek için 349 kez yarışması gerekti. Janne Ahonen de 371 kez yarışıp 36'sını kazandı. Martin Schmitt de 280 yarışmadan 28 galibiyet çıkarttı. Görüyoruz ki Schlierenzauer'in izleyerek büyüdüğü efsanelerin yüzdeleri Schlierenzauer'le Nykaenen'in yakınından bile geçemiyor.

Yüzde olarak Nykaenen ile Schlieri'ye yaklaşabilen tek adam Jens Weissflog. Sadece 177 kez yarışmış, 33 galibiyet ve toplamda da 73 kez podyum görmüş. Martin Schmitt, ancak ve ancak Mart 2002'de atlamayı bıraksaymış yakın bir yüzdeye sahip olacakmış.

Nykaenen ve daha şimdiden Schlieri, dönemlerine damga vurdular. Ama bir efsane var ki bahsetmeden geçilirse, Norveçliler çok kızar; Bjoern Wirkola. 1943 doğumlu efsane atlamacı, Dört Tepe Turnuvası'nda 10 ayak kazanan iki kişiden biri; Jens Weissflog ile beraber. Ayrıca Dört Tepe Turnuvası'nı 1967-1969 yılları arasında üç kez art arda kazanabilen de tek sporcu. Fakat onun döneminde Dünya Kupası organizasyonu olmadığı için kıyas yapmak imkansız gibi bir şey. Ve bu durum Norveç'te günlük dile de oturmuş. "Wirkola'dan önceki kayakla atlama" diye ciddi bir ayrım varmış. Zira Wirkola'dan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı kayakla atlamada.

Bir küçük dipnot daha; kayakla atlamacıların futbola (Sven Hannawald), motorsporlarına (Adam Malysz) ne kadar ilgili olduklarını biliyoruz. Wirkola da farksızmış. Hatta o işi bir adım daha öteye götürmüş ve kayakla atlamayı bıraktıktan sonra Rosenborg Trondheim'da futbol oynuyor ve yetmez gibi bir de şampiyonluk yaşıyor.

Sonuç olarak kayakla atlamanın en kariyerlisi, en büyük efsanelerinden Matti Nykaenen'e yetişebilecek tek adam şu an Schlierenzauer. Onun da çok yolu var; kafadan 5 Olimpiyat altını gibi zorlu bir sınav. Ama henüz 22 yaşında. Uç Schlieri, uç!

5 yorum:

  1. BANA KAYAKLA ATLAMAYI SEVDİREN BENİ KAYAKLA ATLAMA BAĞIMLISI YAPAN İNSAN '' SCHLİERİ '' İLERDE BİR GÜN ANNE OLDUĞUMDA VEYA TORUNLARIM OLDUĞUNDA ONLARIDA SENİN GİBİ BİR KAYAKLA ATLAMACI YAPMAK EN BÜYÜK HAYALİM SENİN GİBİ !! ÇÜNKÜ BEN ONLARA BENİM ZAMANIMDA KAYAKLA ATLAMANIN GELMİŞ GEÇMİŞ EN ÖNEMLİ EFSANELERİNDEN GREGOR SCHLİERENZAUER İ ''SENİ'' ANLATACAĞIM...!!! ONLARA SCHLİERİ EFSANESİNİ ANLATACAĞIM..!! ONLARA SENİ ÖRNEK GÖSTERECEĞİM :) MATTİ NYKANEN i GEÇECEĞİNİ BİLİYORUM AMA GEÇEMESEN BİLE Kİ BU İHTİMALİ DÜŞÜNMÜYORUM SEN ŞİMDİDEN BENİM İÇİN BİR İDOL BENİM İÇİN BİR EFSANESİN :) BANA KAYAKLA ATLAMAYI SEVDİREN ADAM KAYAKLA ATLAMA SENİNLE DAHA BİR GÜZEL :)

    YanıtlaSil
  2. Katılıyorum dude Altın Çocuk bu yaşında bu kadar şeyi başardıktan sonra daha nicelerini hak ediyor bence,Şüphesiz ileride hepimiz onu Efsaneler arasında görüp öyle anacağız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o şidmiden benim için efsane dude!! :)) onu izlemek bir zevk :))

      Sil
  3. bunu tüm blog ahalisinin bildiğinden eminim dude :):):):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunu blogda hiç dile getirmedim!!! :D bütün blog yerine bir kere schlieri bilse yeter :)

      Sil