13 Şubat 2012 Pazartesi

Metin Akdoğan Yazdı: Sochi

Planica ,Obersdorf ,Gapa'yı görmüş birisi olarak 2014 Olimpiyatları Russki Gorki Kayakla atlama tesisini de görmek ayrı bir zevk idi.İşimle ilgili 8 -9 Şubat tarıhlerınde tesislerin inşaatını ıncelemek için Krasnaya polyana bölgesinde iken gözlemlediğim, muazzam bir kayakla atlama rampası ve muazzam doğa ile bütenleşen tesisler.

RusskiGorki tesisi; tesisler arasında belki de ulaşımı en kolay olanı.Tesisleri gezerken Sochi de Dunya Kupası Erkekler inis yarışı vardı.İnanilmaz bir guvenlik, 5-6 noktada kontrol ; seyirci olarak yarışı izlemek için gerekli olan izin evrakların daha evvelden verilme zorunluluğu biraz seyirciyi yormuşa benziyor idi.



Sochi ye ulaşım İstanbul'dan direk THY ile yaklaşık 2 saat sürüyor ve aramızdakı saat farkı şu anda 2 saat. Kışın 350 000 nüfusu olan Sochi ; yaz aylarında 1 500 000 nüfüsa ulaşıyor.



2007 Temmuz ayında Salzburg ve Pyeongchang de finalde oldugu Kış Olimpiyatlarını yapacak olan şehir oylamasını kazanan Sochi bugün itibari ile şantiye sahasına benzeyen görünümü ile herkesi selamlıyor.Olimpiyat haricinde 2018 Futbol Dünya Kupası finallerinde de misafirlerini ağırlayacak olan şehir de F1 yarışı yapılması içinde görüşmelere devam ediliyor.


Kayakla Atlama pisti ;Sochi 'ye yaklaşık araba ile 50 dakika mesafede olan Krasnaya Polyana bölgesinde. K 95 ve K 125 yarışlarının yapılacağı RusskiGorki tesisi yaklaşık 10 000 kişilik bir seyirici kapasitesine sahip olacak .

2011 Aralık ayında bitmesi planlanan ve 12 - 17 Subat 2012 tarihlerinde yapılması planlanan Rusya Kupası tesislerinin daha tamamlanamaması sebebi ile başka bir tesise alindı. 23 - 25 Mart 2012 tarihlerinde test yarışmalarının yapılabilecegi belirtilen tesisi için 5 yıldızlı muazzam bir tesis ifadesini kullanabiliriz.İnis açısının yaklasık 33 derece civarında oldugu ve hızın yaklasık 90 km oldugu pist için özel bir mimari çizilmis ve sporcuları yan rüzgarlardan da koruyacak bir tesis insa etmişler.

Umarım bu rampada Simon Ammann tarih yazmaya devam eder.

Metin Akdogan

3 yorum:

  1. Ahmet Kahraman13 Şubat 2012 17:50

    teşekkürler çok güzel bir inceleme olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Hakikaten çok güzel olmuş :) ve kesinlikle umarım simi tarih yazmaya devam eder! :)

    YanıtlaSil
  3. Bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler ama umarım tarihi yazmaya, Schlieri devam eder :))

    YanıtlaSil