1 Ocak 2014 Çarşamba

GARMISCH PARTENKIRCHEN: ELEMELER
 
File:Neue Große Olympiaschanze.jpg
 
File:Garmisch-Partenkirchen.JPG 
 
GAPA ayağı, benim en heyecan verici bulduğum 4 Tepe Turnuvası duraklarından birisidir. Bunda sanırım tepenin yani Gross Olympiaschanze'nin tasarımı ve heybeti(140m) önemli bir rol oynamakta, tepenin karşısındaki manzara da bir o kadar etkileyici!
Bununla birlikte, GAPA'da yarış seyredenlerin yarışla bütünleşmeleri, ondan maksimum keyif olmaları Turnuva'nın diğer tepeleri kadar mümkün değil, çünkü bu tepede seyirci koltukları sadece iniş alanında yer alıyor. Yani tepe boyunca herhangi bir tribün yok, dolayısıyla seyirciler, atlayışın sadece son aşamasına yani iniş anına, o da oldukça uzak bir mesafeden ve karşı cepheden tanıklık ediyorlar. Oysa Oberstdorf yarışını izleyenler hatırlayacaktır, Schattenbergschanze'de tribünler hem tepe boyunca hem tam tepenin kAarşısında yer alıyor. Böylelikle seyirci, sporcu rampadan ayrıldıktan sonra havada iken aldığı pozisyonu, süzülüşünü ve inişini tercih ettiği tribüne göre görme fırsatı buluyor. İşte GAPA'daki tek eksik bu, diye düşnüyorum ama kısmet olursa bir gün mutlaka orada bir yarış izlemeyi çok isterim:)
Gelelim elemelere, Avusturyalı sporcu Thomas Diethart, beklenmedik yükselişine devam ediyor. Kendisi de neler olduğunu pek anlamış gibi görünmüyor, özellikle kendisiyle yapılan röportajda da ifade ettiği üzere, şu an sporcu için bu atlayışları yapmak çok kolay! Tabi, ciddi anlamda bir gelgit yaşayan Schlieri, keza istikrar yakalamakta zorlanan bir Kofi, önce motivasyon sonra gelen bir düşüş ile dalgalanıp tekrardan kendine gelmekte olan bir Morgi'nin yanı sıra, Loiztl da pes etmiyor, Koch zaten yok, geçen sezon ümitlendiren Kraft bu sene beklentileri henüz karşılayamamışken, Diethart gibi bir sporcunun ortaya çıkması Avusturya için takım olarak kendine güveni tazeleyen ve bireysel anlamda da sporcuları motive edecek bir durum yarattı bence. Neler olacğını şimdiden kestirmek zor, çünkü aynı ümitleri yeşerten başka sporcular da olmuştu ancak gerisini getiremediler, ör. Alman Andreas Wellinger ya da Avusturyalı Stephan Kraft ya da Piotr Zyla'da da düşüş var, gibi.
Elemelerin ikincisi Polonyalı Kamil Stoch oldu. Oberstdorf için hissettikleri bence yapılan röportajda söyleyemediklerinden daha fazla! Şahsen şok oldum ve bu sarsıntıyı nasıl atlatacağını merak ediyorum. Bugün eğer bir podyum alamazsa her nekadar henüz Turnuvanın ortasında olsak da Kamil için geri dönüş yapmanın pek mümkün olamayacağı kanaatindeyim ama son iki ayakta da mucizelere her zaman yer vardır 4 Tepe Turnuvası'nda:)
Avusturyalı sporcu Morgi için 3.lük ciddi bir motivasyon etkisi yaratmıştır. Düşmenin ardından verdiği mücadele ve gösterdiği performanslar gerçekten takdire şayan! Deneyimi ve önceki başarıları dikkate alındığında, onun her zaman bu Turnuvada herkes için bir gözdağı teşkil ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
4. ve 5. sıralar iki Sloven sporcuya ait, Prevc ve Kranjec. Umarım GAPA, Slovenler için beklenen o uyanışın, dirilişin merkezi olur!
Bardal, 6. Simi 7. sırada tamamladılar elemeleri. Birbirlerini yakından takip ediyorlar. Simi Oberstdorf galibiyeti ile oldukça mutluydu, kendine güveni artmış ve tabirim caizse, gaza gelmiş görünüyor. Bardal, daha temkinli ve sakin konuşuyor, Simi'nin ensesinde adeta:)
Eşleşmelerle ilgili olarak, Damjan-Ahonen, Tepes-Loitzl, Deschwanden-Wank, Kot-Ziobro, Hvala-Matura, Neumayer-Schlierenzauher, Freund-Takeuchi, Wellinger-Hayboeck eşleşmelerinden şanslı kaybedenlerin çıkabileceğini düşünüyorum. Freitag-Stoch eşleşmesi için şanslı kaybedeb bir Freitag'a pek ihtimal vermiyorum. Bakalım, hep beraber görücez.
Bu vesileyle herkesin Yeni Yılını en içten dileklerimle kutlarım. 2014, herkes için güzel anılar ve anlar ile dolu olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder