1 Ocak 2014 Çarşamba

Dört Tepe Turnuvası | Garmisch Partenkirchen: Diethart Şaşırtmaya Devam Ediyor



Yılın ilk kayakla atlama mücadelesini Avusturyalı Thomas Diethart kazandı ve turnuvada liderliği ele geçirdi. İlk podyumuna turnuvanın ilk ayağı Oberstdorf'ta çıkan genç Avusturyalı, Garmisch Partenkirchen'daki performansıyla 21 bin seyirciyi ve ailesini büyüledi. "Böyle atlayışlar yapmak muhteşem bir duygu. Buradaki atmosfer de benim için ayrı bir motivasyon kaynağı. Tadını çıkarıyorum." Diethart sevincini bu sözlerle özetliyor.

141 ve 140,5 metrelik atlayışlarıyla 296,1 puan toplayan Diethart, en yakın rakibi ve vatandaşı Thomas Morgenstern'e 11 puan fark atmış durumda. Titisee-Neustadt'taki düşüşünün ardından inanılmaz bir geri dönüş hikayesi yazan Morgi 139 metrelik atlayışlarından oldukça memnun. "İkinci atlayışım ilki kadar iyi değildi, inişte değerli puanlar kaybettim. Yine de bugün podyumda olmaktan çok mutluyum."



Oberstdorf'ta kazanan Simon Ammann bugün podyumun son basamağındaydı. Genel klasmanda Diethart'ın 12 puan gerisine düşen İsviçreli umudunu kaybetmiyor: "Kazanmak için bugün ilk turda da ikinci turdaki atlayışıma benzer bir performans göstermeliydim. Yine de genel klasmanda bir şeyleri değiştirmek hâlâ mümkün."

Anders Fannemel (275,5 puan, 4.) bugünün en iyi Norveçlisi olarak şaşırttı. Tam bir hayal kırıklığı olarak niteleyebileceğimiz Alman takımının en iyi sonucu Andreas Wellinger'den geldi. Onu, 41 yaşındaki Noriaki Kasai takip etti. Kasai genel klasmanda dördüncü. Dünya kupası lideri Kamil Stoch Oberstdorf'tan daha iyi gözükse de zirveye uzak. Onun gibi zirveye uzak isimlerden biri de son şampiyon Gregor Schlierenzauer. Schlieri bugün elde ettiği sekizincilikle vatandaşı Diethart'ın yaklaşık 50 puan gerisine düşmüş durumda. Schlieri'nin açıklaması şöyle: "Thomas'ın kendine güveni sağlam. Bizden korkusu kalmadı. Şapka çıkarıyorum, muhteşem performans. Avusturya'nın taze kana kavuşması güzel. Innsbruck için ekstra motivasyona ihtiyacım yok. Kazanmak için sadece birkaç teknik hatamı düzeltmem lazım. Evimdeki mücadeleler benim için büyük bir antrenman fırsatı artık. Gerçekçi olmalıyım, artık zafer için mucizelere ihtiyacım var. Turnuvanın son iki ayağını Şubat rotamı çizmek için kullanacağım."

Oberstdorf'ta finale bile kalamayan Richard Freitag, bugünkü dokuzunculuğuyla teselli buldu. Takım olarak istedikleri yerde olmadıklarını açıkça belirten Alman atlet, şanslı kaybeden listesinde kendine yer bulmuştu ilk turda. İlk turdaki muhteşem atlayışıyla 10. olan Fin Annsi Koivuranta dünya kupasındaki yaklaşık iki senedir en iyi sonucunu kaydetti. Anders Bardal 13. sırayı alarak hayal kırıklığı yaşattı ve genel klasmanda liderin 35 puan gerisine düştü. Bay Dört Tepe Janne Ahonen ve Andreas Wank ilk 15'i tamamlayan isimler oldular. Oberstdorf'ta üçüncülüğe uçan Peter Prevc Ga-Pa'da onsekizincilikle yetindi. 2007'nin şampiyonu Anders Jacobsen Olympiaschanze'de yirmialtıncı sırayı aldı.

Son iki ayağa katılmayacağı kesinleşen tecrübeli Alman Martin Schmitt, ilk turda Michael Hayböck ile şanslı kaybedenler listesinde beşinciliği paylaştı ve final turuna katılmaya hak kazandı. Günü 25. tamamlayan Schmitt geleceği hakkında şöyle konuştu: "Finale kalmak benim için çok önemliydi. İkinci turdaki atlayışın tadını çıkardım ve Alman seyircisiyle vedalaştım. Onun son atlayışım olduğunu düşünmek beni harekete geçirdi. Antrenörümün hakkımda ne planladığını henüz bilmiyorum. Olimpiyat için kendimi kanıtlama fırsatına kavuşursam bunu en iyi şekilde kullanırım. Tersi olursa da gençlerin önünü açarım. Devam etmek isteyip istemediğimi sakin kafayla düşünmem lazım."



Final turuna kalan dört Alman isim arasında Severin Freund yoktu sürpriz bir şekilde. Formsuzluğunu berbat bir atlayışla kanıtladı Alman atlet. Geçen sene Dört Tepe'nin sürprizlerinden biri olan Stefan Kraft Ga-Pa'da 30. sırada kaldı. Avusturyalı atlet Innsbruck'tan ve en sevdiği tepe olan Bischofshofen'dan ümitli.

Dört Tepe rüyasını gerçekleştirmek isteyen Simi'nin son dört atlayışında hata yapmaması gerekiyor. Diethart ve Morgi Avusturya'ya ilk iki sırada ve oldukça formda gidiyor. Turnuva öncesi favori gösterilen Stoch ve Schlieri ise epey kan kaybetmiş durumda. Noriaki Kasai genel klasmandaki dördüncülüğüyle yaşından beklenmeyecek işlere imza atmaya devam ediyor. Michael Neumayer genel klasmandaki onbirinciliğiyle Almanların en iyisi turnuvayı yarılamışken.

62. Dört Tepe Turnuvası'na, adını turnuva öncesine kadar pek duymadığımız bir sporcu liderlik ediyor. Diethart bu harika formuyla devam ederse olay yaratan bir zafere tanıklık edebiliriz. Morgi ve özellikle Simi pusuya yatmış bir biçimde genç Avusturyalı'nın hatasını kollayacak gibi. Turnuva bir günlük aranın ardından Innsbruck Bergisel'deki eleme atlayışlarıyla devam edecek.

Genel Klasman
1 Thomas Diethart             593.4
2 Thomas Morgenstern      581.9
3 Simon Ammann              580.4
4 Noriaki Kasai                 559.8
5 Anders Bardal                558.5
6 Peter Prevc                     554.4
7 Gregor Schlierenzauer     546.4
8 Michael Hayböck           537.8
9 Kamil Stoch                    536.9
10 Taku Takeuchi              530.9

berkutschi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder