12 Aralık 2011 Pazartesi

Finlandiya'da Yeni Kriz



Takımın topluca hamama gitmesi lazım sanırım. Finlandiya Kayakla Atlama Milli Takımı'ndan bahsediyorum, hani Finnair olan... Tarihin en başarılı ikinci takımı Finlandiya, yaklaşık 2 yıldır türlü sorunlarla uğraşıyor. İşte yeni kriz.

Sene başından bu yana sadece bir kez ilk ona girebilen (Kuusamo'da dokuzunculuk) Finlandiya'da, Harrachov'daki son bireysel yarışın final turuna sadece Matti Hautemeki'nin kalması, onun da sadece on yedinci olabilmesi, bazı şeylerin iyice gün yüzüne çıkmasına sebep oldu.

Antrenmansızlık En Büyük Sorun

Harrachov'da kurmaylarıyla (şunu da kullandım ya...) bir kriz toplantısı yapmak zorunda kalan Pekka Nimele, esas sorunun antrenman yapamamak olduğunu söyledi. "Sene başından beri sürekli seyahat ediyoruz. Eve dönüp kamp yapmak büyük bir kabus, o kadar fazla yolculuk yorgunluğu bu tempoya uygun değil, kaldı ki Finlandiya'daki antrenman noktalarımızdan uygun olanlar hazırlanamıyor karsızlık sebebiyle. Dinlenemezken, antrenman yapamazken arka arkaya gelen yarışlar arasında sonuç farkı beklemek saçma."

Engelberg'te Kamp

Bu sorunlar üzerine Engelberg'e biraz daha erken yolculuk yapma kararı alan Pekka Nimele, Salı günü takımı İsviçre'ye götürecek ve orada antrenman yapacak. Böylece "yolculuk+yarış stresi" sıkıntısından da kurtulacak biraz olsun. Tabii ana sorun bu değil.

Bütçe Yok!

Sporcular Harrachov'da kendi ceplerinden karşıladılar konaklama ve yeme-içme giderlerini. Finlandiya Kayak Federasyonu'nun çok umrunda değil gibi duruyor bu durum bile (tanıdık geldi mi?). Konu hakkında açıklama yapan Finlandiya Kayak Federasyonu Başkanı Mauri Haataja; "Bütçeyi bu yıl için değiştirmemiz mümkün gözükmüyor. Yeni yılla birlikte bir görüşme yapacağız, Ocak sonrası bir artış beklenebilir ama şu anda bu mümkün değil. Pekka bizim önerdiğimiz Ruka ya da Vuotti gibi antrenman noktalarını 'sporcular yolculuktan dolayı yoruluyor' gerekçesiyle kabul etmiyor, dolayısıyla yapabileceğimiz fazla bir şey yok şu aşamada." dedi.

Kabus Büyüyebilir

"Şu anda sporcularımız fiziksel durumu yeterli değil. Bu tamamen antrenmansızlıktan kaynaklanıyor. Avrupa'nın bir ucunda yarıştıktan sonra Finlandiya'ya dönüp bir "yarım antrenman" yapmak, sonra tekrar Avrupa'nın başka bir ucuna gitmek... Herhangi bir insanın bu kadar ciddi bir tempoyu, hem de dünya kupasında başarı ararken kaldırması mümkün değil. Bir zamanlar dünyanın en iyisi olan Finlandiya takımı yine toparlanacaktır, ama kolay değil. Tiger Woods dünyanın en iyisiydi, ritmini kaybetti, antrenman yaptı, geri döndü. Bizim de buna ihtiyacımız var.

İşin kötüsü, 4-Tepe yaklaşıyor ve yıllarca 4-Tepe'ye en fazla sporcu gönderen takımlar arasında yer alan Finlandiya, bu sene böyle giderse sadece 3 kişi gönderebilecek efsane turnuvaya... Daha da kötüsü, maaşları ödenmediğinden dolayı takım lideri Kari Yliantilla ve takım doktoru Juha Veneleinen de işi bırakmak üzere. 

"Tarihin en başarılı  ikinci takımı nasıl yerle bir edildi?" adlı öyküyü okudunuz.

Kaynak: skijumping.de

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder