30 Aralık 2011 Cuma

Dört Tepeler || Oberstdorf, Schattenberg

Almanya'nın Oberstdorf kenti bir kayak merkezi, kış sporları kompleksi. Buz pateninden curling'e kadar pek çok branşa çok üst düzey standartlarda ev sahipliği yapabilen bir kış sporları kasabası adeta.

Bahsetmeye kalkarsak söylenebebilecek çok şey var Oberstdorf'a dair ama pek tabii ki bizi ilgilendiren kısmı kayakla atlama kısmı bu kentin.


Oberstdorf, 1953 yılından beri Dört Tepe Turnuvası'nın açılış yarışına ev sahipliği yapıyor. Öte yandan Heini Klopfer Skiflugschanze tepesiyle de dünya üzerinde sınırlı sayıdaki Kayakla Uçma kulelerinden birisine de sahip Oberstdorf.

Oberstdorf'taki ilk kayakla atlama performansı 1909 yılında, kentin ilk tepesi olan Jarge'de gerçekleşti. Freiburg'lu Bruno Bieler o dönem için çok iyi bir mesafe olan 22m'ye gitti. Oberstdorf o dönem Almanya'nın kayakla atlama anlamında en gelişmiş tesisine sahipti. Fakat daha iyi sporcular yetiştirebilmek için daha geniş bir tepeye ihtiyaç duyulmuştu.

1925 yılında mimar Gschwender tarafından yapılan yeni tepenin rekoru da 1926 yılında 25m'ye, 1950 yılında da Sepp Weiler tarafından 82m'ye geliştirildi.

Asıl ilgileneceğimiz tepe ise Schattenbergschanze; Schattenbergschanze 2003 yılında yapıldı 1953'ten bu yana Dört Tepe Turnuvası'nın açılışına ev sahipliği yapan Oberstdorf'un rekoru ise tepenin yapıldığı sene geldi; 143.5m ile Sigurd Pettersen'den.

137m'lik tepe mesafesine sahip olan tepenin hesaplama çizgisi 120m'de. 24.000 kişilik bir seyirci kapasitesine sahip tesis. Fakat Almanlar'ın sporun hemen her dalına olduğu gibi kış sporlarına da gösterdikleri über ilgiyi ve bölgenin de Avusturya ve İsviçre'yle olan sınırlarını da düşünürsek Oberstdorf'un tıklım tıklım olduğunu da söylemeye çok da lüzum yok. Bu sene de farklı olmayacaktır.

Sonuçta Dört Tepe Turnuvası bu sporun Olimpiyatlar'la birlikte en büyük organizasyonu ve Simon Amman'ın da söylediği gibi Olimpiyat altınınızın yanında Dört Tepe şampiyonluğu apoletiniz yoksa birşeyler eksik kalmıştır.

Yazıda verdiğimiz bilgileri toparlayacak olursak;

Yer: Oberstdorf
Tepe: Schattenbergschanze
Tepe Mesafesi: 137.0m
Hesaplama Çizgisi: 120.0m
Dünya Kupası Rekoru: 143.5m Sigurd Pettersen
Yapıldığı Sene: 2003
Seyirci Kapasitesi: 24.000

Arşiv: Umut Özel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder