28 Aralık 2011 Çarşamba

Dört Tepe Tahminleri - 1

Dört Tepe başlamak üzere. Artık her şeyi bir kenara bırakıp, keyifle izleme zamanı.


Anketimiz kenarda devam ediyor, malum, ama orası anonim. Biz istedik ki ak koyun kara koyun belli olsun, kim bu işten anlıyor, kim anlamıyor görün (oha). Bu yüzden hepimiz ufak ufak tahminlerimiz yazalım dedik. Gerçi isim vermiyorum ama Sertan ve Eren biraz abartmışlar... O kadar abartmışlar ki, yazıyı ikiye böldüm, o derece... Neyse. Buyrunuz:


Umut Özel - Gregor Schlierenzauer




Önce Simon Ammann'dan başlamak lazım aslında. CV'sindeki tek eksik Dört Tepe Turnuvası ve bu sezonun Simi adına başka bir anlamı yok. Yaptığı atlayışlar iyi durumda olmadığını gösterse de Harry Potter'dan bahsediyoruz, kesinlikle listeye adını üst sıralardan koymamız gerekir form düzeyi ne olursa olsun. Öte yandan Andreas Kofler hakikaten müthiş bir sezon geçiriyor. Schlieri'nin elinden çaldığı galibiyet, yaptığı müthiş atlayışlar. Gerçekten çok formda. Her ne kadar Harrachov'daki ilk yarışta "buraya kadar mı" diye düşündürtse de özellikle Engelberg'te sarı mayoyu boşuna taşımadığını gösterdi.

Schlieri de keza çok iyi durumda. Kofler'e Kuusamo'da çok yakın bir dereceyle kaptırmıştı zaferi. Harrachov'da ise ilk bireysel yarışın galibi oldu. Schlieri de kesinlikle favoriler listesinde kafaya oynuyor. Geçen sezon Dört Tepe Turnuvası sakatlığı sebebiyle boşa gitmişti Schlierenzauer'in. Sadece kendi seyircisi önünde rampaya geri dönüp sezonun kalanı için antrenman atlayışı yapmıştı bir anlamda. O yüzden bu sezon Schlieri için çok daha önemli hale geliyor. Sezonun kalanı adına Dört Tepe Turnuvası Schlieri için çok önemli ve sanırım çok çok iyi performanslar izleyebiliriz. Form düzeyinin ne kadar iyi olduğunu söyleme gerek yok zaten, Kuusamo'da belki 1m daha ileriye gitseydi, sarı mayo kendisinin üstünde olacaktı.

Thomas Morgenstern. Üzerinde garip bir baskı, garip bir tutukluk var. Belki de motive edemiyor kendini diyeceğim ama Harrachov'da ikinci bireysel yarışta yaptığı müthiş atlayıştan sonra verdiği reaksiyon gerçekten çok farklıydı. Morgi'nin Dört Tepe'yle tekrar formunu yükseltebileceğini düşünüyorum. Sezon gerçekten çok güçlü başladı, çok fazla formda isim var o yüzden Morgi'nin Dört Tepe'de nereye kadar çıkabileceğini söylemek zor ama geçen sezonki Morgi'nin Dört Tepe'yle formunu yakalayacağını düşünüyorum. 

Ve elbette Almanlar. Geçen sezon da müthiş işler yapmışlardı kimse onlardan birşey beklemiyorken. Hiçbir zaman bir Alman sporcuyu, hiçbir branşta, görmezden gelmemelisiniz. Özellikle Richard Freitag bunu artık imkansız kılıyor. Adım adım yeni bir yıldız yetişiyor. Severin Freund da çok kıymetli bir isim ama form ve baskıyı kaldırma anlamında Freitag bir adım önde. Henüz Dört Tepe baskısını kaldırabilecek mental olgunluğa erişebildiğini çok sanmıyorum Freitag'ın ama ola ki bu baskıyla doğru şekilde mücadele ederse, bu genç adamdan korkun derim.

Son olarak da Norveçliler'e değinmek lazım. İstikrar onlara en uzak kelime belki ama Anders Bardal biraz bunu kırdı gibi kendi adına bu sezon. Onun da Dört Tepe Turnuvası'nda en azından podyum için çok güçlü bir aday olduğunu söylemek lazım. Şu yukarıda bahsettiğim favorilerin hepsinden daha fazla tecrübesi var Bardal'ın. Eğer bu tecrübesini formuyla birleştirirse bu sene, gerçekten Avusturyalılar'ın başına büyük belalar açabilir. Kesinlikle adı bir kenara yazılması gereken biri. Öte yandan Tom Hilde'nin de zaman zaman şaşırtıcı muhteşemlikte atlayışlar yapıp turnuvaya ekstra bir renk katacağını düşnüyorum, Norveç demişken Hilde'den bahsetmeden geçmeyeyim dedim. 

Biraz da taraflı bir bakış açısıyla şöyle bir sıralama yapabilirim; 
1- Gregor Schlierenzauer
2- Thomas Morgenstern
3- Anders Bardal
4- Richard Freitag
5- Andreas Kofler

Ama neresinden bakarsanız bakın insanın içinde kalıyor birşeyler, bu kadar formdaki bir Kofler beşincilikte mi kalır? Simon Ammann ilk 5'in de mi dışına düşer? Richard Freitag'tan daha büyük bir sürpriz gelmez mi? Morgenstern ikincilikle yetinir mi? Schlierenzauer gerçekten şampiyonluğa ulaşabilir mi? Bardal'den daha iyisi gelmez mi? Hani olmaz ama, Sven Hannawald gibi 4/4 gelir mi birilerinden? Aslında çok da çılgın bir para ödülü koydular 4/4 yapan sporcuya verilmek üzere. Gerçi bu adamların derdi adrenalin, eğlence ve başarı. Pek çoğu için bu büyük para ödülünün ikinci planda kaldığını düşünüyorum ama sonuç olarak da çok çok büyük bir motivasyon kaynağı da olabilir para ödülü.




Ata Atay - Andi Kofler


Avusturya antrenman programi ile calisan iki takim ile Almanya'nin gencleri formda. On plana bu ekiplerin sporculari cikacak dersem kacamak ama hemen hemen dogru bir cevap vermis olurum. Yine de soyle bir baktigimda Avusturya'da Kofler, Norvec'te Bardal diger sporculara gore daha agir basiyor su an itibariyle. Schlieri'yi o dusus etkilememis gibi gozukse de bir acaba sorusu olusturdu kafamda. Supheci somon'dan hâllice bir durumdayim Schlieri hakkinda. Simon Ammann rahatlikla favorilerin arasinda anilan bir isim, ama en buyuk soru isaretlerinden biri de o benim icin. Kar antrenmani fazla yapamamisti, Dunya Kupasi ayaklarini pas gecti ve gecen pazartesi bile hâlâ antrenman yapiyordu. Isvicre basininda dinlenmedi, calisti diye haber bile ciktigina gore ne kadar motive olursa olsun bir seye cani sikkin demek. Can sikintisi boyle organizasyonlarda iyi gelmez. Bir de tum tepelerde rahat etmeyen bir adam Simi. Olasi senaryolarimdan biri de kotu performans ardindan kusen Simi'nin sporu birakmasi, sakin ha! Normal sartlar altinda - gerci hava nasil uygun olsun degil mi nsa'ya? - Kofi, Bardal, Morgi, Schlieri, Hilde, Freitag, Freund, Simi tepe zaferine ulasmasi muhtemel isimler. Baglanti aparatini duzgun bir sekilde yerine oturtmayip dusen Koudelka duruma gore zevk verir. Kamil Stoch es gecilmemesi gereken Polonyali. Buyuk organizasyonlarda on plana cikmayi hep basarirlar Lehler. Surprizim yok, ama tarzini sevdigim isimlerden olan Piotr Zyla'nin bir tepede zafere ulasmasi bile buyuk cogunluk icin surpriz olur. Dort Tepe'nin sonunda zafere ulasmaya en yakin isim Andreas Kofler. Hannawald'in basarisi tekrarlanmasin, 4 Tepe'de de baskasi zirveye otursun. Eger tekrarlanacaksa, puan farklari az olsun sampiyonada heyecan hic eksik olmasin. Son sozum Aiolos'a, Odisseas'a verdigi gibi kimselere tulum vermesin Dort Tepe Turnuvasi boyunca Avusturya ve Almanya civarinda.


Eren Yağlıcı - Thomas Morgenstern


Adam Malysz'in ve Janne Ahonen'in sporu bırakmış, Loitzl'ın Avusturya'nın 4 Tepe Takımı Kadrosu'nun sporcusu olup olmadığı henüz belli değilken, Jakub Janda'nın ise değil favori, ilk 30'a bile girmesi başarı sayılacak dönemde 4 Tepe Turnuvası bu yıl çok daha önemli olacak. Çünkü daha önce 4 Tepe'yi kazanıp spor hayatına devam eden dört sporcu var; e ikisi malum Loitzl ve Janda, geriye de diğer iki isim kalıyor; Morgenstern ve Kofler. Yani bu yıl 4 Tepe'yi kazananın bu sevinci ilk kez yaşama ihtimali daha yüksek. "Kim kazanır"a gelince neredeyse 10-12 aday sayabiliyoruz. Şu alır desem, sadece tahmin etmiş olurum. Mantıkla verilebilecek bir değil, bir çok cevap var. Ama en azından kendi favorilerimi yazayım.


 Thomas Morgenstern'in geçen sezon gösterdiği olağanüstü performansı ben hala unutamadım. 4 Tepe'nin en büyük kabusu olan baskı bu yıl kendisinde değil. O yüzden sanki Morgi yine ne yapıp ne edip kazanacak gibi.


 İkinci favorim olan Schlierenzauer ise son yaşadığı düşüş sonrası kafalarda soru işareti bıraktı. Eğer o düşüş olmasaydı en büyük adaydı benim için. Aslında otoriteler tarafından tunuvanın bir numaralı favorisi konumunda. Büyük merakla bekliyorum. 


Üçüncü favorim ise kazanırsa en çok sevineceğim isim, Anders Bardal. Norveç Takımı başlı başına eğlence üzerine kurulu bir takım. Yani bu takımdan herhangi bir sporcuyu sevmemek imkansıza yakın. Geçen sezon bir iyi atlayış, bir kötü atlayış gerçekleştirdiği için hiç podyum göremeyen Bardal, bu yıl yedi yarışın dördünde podyumu kaptı.


 Dördüncü favorim Kofler ise baskının bu yılki sahibi konumunda. Bu yıl dört yarış kazanmasına rağmen Kofler'in en büyük sıkıntısı bazen çok kötü atlayışlar yapabiliyor olması. Morgi ve Schlieri çok iyi atlayışlar yapamadıkları bir günde bile en kötü ilk 10 içinde yer alabiliyorlar. 4 Tepe'de ise sekiz atlayışın sekizininde iyi olması gerekiyor.


Tabi ki diğer favoriler Ammann, Freitag, Freund, Stoch, Hilde, Koudelka.. diye uzar gider bu liste.  


Yalnız şu büyük ihtimal ki Almanlardan birisi mutlaka en az bir yarış kazanacak gibi.. Kendi evlerinde gelirse üstelik sekiz yıllık suskunluğa da bir son verebilirler.


Herkes gibi iki isteğim var: Sakatlık olmaması, son atlayışa kadar kimin kazanacağının belli olmaması..


Mutlu 4 Tepeler !!!



3 yorum:

  1. tabiki sizin kadar bilgi ve birikimim yok siz yegane Türkiye deki kayakla atlama otoritelerisiniz gözümde lakin , simiyi dışlanmış görmek (yani ben okadar da geride umacağınızı hayal etmemiştim), hele o avusturya dominasyonu senaryoları yokmu Allah korusun ! :)

    YanıtlaSil
  2. aynen ya. bana göre malysz gittikten sonra simi artık 1 numara. zaten bu yarışa hazırlanıyo. büyük ihtimalle kazanacak.

    YanıtlaSil
  3. inşallah! :)

    YanıtlaSil