4 Nisan 2012 Çarşamba

Hofer: En Zorlu Sezonlardan Biriydi


Geçtiğimiz sezona damgasını vuran pek çok şey sayabiliriz. Schlieri ve Dört Tepe, Bardal ve Dünya Kupası, Japonlar’ın yükselişi, Norveç’in Avusturya’ya kafa tutuşu, Romören’in yeniden hayata dönüşü, Pavel Karelin, Hilde’nin kazası ve olaylar olaylar. Bir baş aktör vardı ki herkesten rol çaldı; rüzgar ve hava koşulları.

Her ne kadar sinir bozucu olsa da ben kendi adıma itiraf edeyim. Çok uzun zamandır olmayan bir şeyi yaşamak eski günlere döndürdü ve çok güzel nostaljik anlar yaşattı; tekrar edilen turlar. Rüzgar puanlaması gelmeden evvel bunu çok sık görüyorduk. Ama yeni puanlama sistemine geçildiğinden beri yanlış hatırlamıyorsam ilk defa bu sene bir bütün tur yeniden atlandı. Nerede o uzayıp giden yayınlar, son bir sporcu kalmışken tekrar kararı alınan turlar. Hey gidi.

Neyse efendim uzun lafı kısası bir diğer FISskijumping röportajını daha sizlerle paylaşıyoruz. Bu sefer tüm bu kapı değişiklikleri, tam işler heyecanlanmış, mesafeler artmışken gelen kapı düşürmelerin ardındaki adam. Daha doğrusu bu şekilde görülen ve eleştirilerin merkezinde olan bir adam; Walter Hofer. Neden bu şekilde görülen dedim hemen açıklayayım. Bilirsiniz, zaman zaman görüntüye gelir. Verevine dizilmiş çapraz pencerelerden sarkan amcalar vardır; jüri. Yarışa yapılan hemen her müdahalenin çıkış noktası aslında o jüridir. Hofer ise sadece işin uygulayıcısı, sözcüsüdür. Hatta bir sene önce yine bir Hofer röportajı yayınlamıştık blog’ta. Orada sorulan son soruda kendisi de durumu açıklıyor.

Daha fazla uzatmayayım, buyursunlar.

FISskijumping: Harika ama bir o kadar da zor bir sezonu geride bıraktık.

Walter Hofer: Evet, oldukça zorluydu ama itiraf etmek gerekirse önceki sezonlarda Planica’ya geldiğimizde çok daha az enerjim olurdu. Organizasyon ve yarışların düzeni açısından en zor geçen sezonlardan biriydi. Kış boyunca hava koşulları çok kötüydü ama çok iyi organizatörlerimiz var ve temel olan pek çok koşulda ciddi iyileştirmeler yapmayı başardık, tepeler hazır edilmesi anlamında da çok büyük emek verildi ve başarılı da olundu. O kötü koşullara rağmen yarışların devamlılığını bu şekilde sağladık. Sezona dair en güzel şeylerden biri de podyumda sürekli bir sirkülasyon olmasıydı. Avusturya’nın takımlardaki dominasyonuna rağmen zirvedeki mücadele çok çok yakındı. Neredeyse on farklı ülkenin sporcuları Dünya Kupası ayağı kazanma potansiyelindeydi.

FISskijumping: Anders Bardal en yaşlı Dünya Kupası şampiyonu oldu, bu müthiş bir şey. Ve gösteriyor ki gençlerle tecrübeli sporcular arasında çok iyi bir denge var.

Hofer: Evet, bizim amaçladığımız da buydu zaten: sporcuların biraz daha geç yaşta performanslarının zirvesine çıkmaları, ama performanslarını çok daha uzun bir süre üst seviyelerde tutabilmeleri. Her ne kadar bazı sporcuların 40 yaşına kadar da atlamaya devam edebileceğini kestiremeyecek olsak da üst düzey performanslarını olabildiğince uzun yıllara yayabilmelerini istiyoruz.

FISskijumping: Yeni sezonla ilgili gelişmeler şimdiden başlamışken kurallarda ya da ekipmanlarda değişiklikler bekleyebilir miyiz?

Hofer: Şu anki kurallar oldukça başarılı işliyor ve müsabaka formatında hayli esnek davranabilmemize imkan sunuyor. Şimdiki önceliğimiz tribündeki ve özellikle televizyon karşısındaki izleyiciler için sporun saydamlığını artırabilmek. Grafikler, bilgi ve haber akışı çok daha sade, bilgilendirici ve anlaşılır olmalı. Zaten bununla ilgili birkaç projeyi komitemize sunmak üzereyiz.

Sprocular şu an mevcut ekipmanlardan zaten optimum şekilde faydalanıyorlar. Şimdilerde dış etkenlerdeki en ufak değişiklikten bile aerodinamik bir avantaj sağlayabilecek durumdalar. Ancak zaman geçtikçe ekipman kontrolü çok daha karmaşık bir hal aldı. Bu alanda değerlerin daha ideal bir hale getirilmesi üzerine çalışacağız.

FISskijumping: Walter Hofer sezon bittikten sonra ne yapar? Tatil fırsatı var mı yoksa aynen çalışmaya devam mı?

Hofer: Artık sorumluluklar daha farklı elbette. Üniversitede ders vereceğim, firmalarla, yayıncı kuruluşlarla yapmam gereken toplantılar var. Aynı şekilde idari ve teknik sorumlularımızla da düzenli şekilde fikir alışverişinde bulunuyoruz. Hatta yakın zaman bahar toplantımızı yapacağız ve orada yeni sezon takvimi şekillenmiş olacak. Ve sonra herşey yeniden başlayacak.


FISskijumping: Ama tatil yapma imkanınız vardır diye umuyorum?

Hofer: Evet, rahatlamak, dinlenmek için vakit ayırıyoruz. Ama bizim için bu dinlenme seyahat ederek değil, evde oluyor.

Kaynak: http://berkutschi.com/en

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder