17 Eylül 2010 Cuma

SVEN HANNAWALD

Sven Hannawald. Kayakla atlama dünyasının gördüğü en yetenekli isimlerden birisi kuşkusuz ki. 2001/2002 sezonunda Dört Tepe Turnuvası’nı kazandı. Evet bunu başarmak bile başlı başına büyük birşey ama Hannawald bunu dört etabı da kazanarak başardı ve bunu yapan ilk ve tek kişi tarihteki. Elbette Simon Amman ve özellikle Gregor Schlierenzauer’in bunu yapma ihtimali var fakat Hannawald her zaman ilk olacak her koşulda.



Hannawald aslında oturup iyice incelenmesi gereken birisi. Çünkü özellikle bireysel sporlarda ortaya çıkan aşırı baskı, motivasyon sorunu ve gelişime duyulan isteğin azalması gibi ciddi psikolojik etkenlerden muzdarip birisi. Dört Tepe Turnuvası’nı kazandıktan sonra da iyi işler yaptı ancak zamanla depresyona girdi.

Başarısının üzerine koyamayacağına, daha öteye gidemeyeceğine inanmaya başladı. Bu da onu Burnout Sendromu’na sürükledi ve devamındaki süreçte erken denebilecek bir yaşta kayakla atlamayı bıraktı.



Tenis, snooker, kayakla atlama gibi ziyadesiyle bireysel sporlarda bu tip probleme çok sık rastlıyoruz. Mesela Justin Henin de benzer bir sebeple tenise olan arzusunun bittiğini açılayıp emekliye ayrılmıştı. Mide rahatsızlığı vs derken düşen performansı onu zirvede bırakmaya itmişti.

Hannawald de bu durumu çok ciddi şekilde yaşadı.

Ama bir şekilde bir şeyleri yoluna koydu ve tekrar hayata tutundu. Bir Alman olarak şaşılmayacak derecede bir futbol aşığıydı. 2008 yılında Alman Kreiliga’da Burgau takımıyla iki yıllık bir sözleşme imzaladı ve forvet olarak oynadı burada. Tabii kayakla atlamanın getirdiği aşırı zayıflık durumu başına biraz dert olmuştur mutlaka ama en azından tutkusunun hala devam ettiği bir alana tutunmayı başardı.



Futboldaki kontratı bittikten sonra ADAC GT Masters’da yarış pilotu olarak yer aldı. İlk yarışına geçtiğimiz Nisan ayında Orschleben’de çıktı ve Ekim başındaki iki yarış öncesinde şuan amatör pilotlar sıralamasının zirvesinde yer alıyor.

Aslında Hannawald bir hayli örnek alınması gereken bir isim. Bir şekilde tekrar devam etti.

Şimdi ise başka bir alanda kendine yeni ufuklar açmaya koyulmuş durumda.



Önümüzdeki sene otobiyografisini yayınlayacağını ve bunu Frankfurt Kitap Fuarı’nda tanıtacağını açıkladı. Ama kitapta skandallara yer vermeyeceğini de eklemiş.

“Benim Janne Ahonen gibi alkol problemlerim olmadı. O yüzden kitapta aşırı ilginçlikler olmayacak. Aslında ben hakkında herşeyi lanse edecek tipte birisi değilim. Ama çok fazla soru var ve motor sporlarına başladığımdan beri de bahsedilmesi gereken pek çok pozitif şey oldu.”

Otobiyografileri okumak her zaman keyifli olmuştur. Hele ki böylesi bir şampiyonun, buhranlarla dolu spor kariyerini ve bir şekilde tekrar canlandırdığı hayatını okumak büyük bir keyif olacaktır. Takipteyiz Sven.

by Vecchias (Umut Özel)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder