19 Eylül 2010 Pazar

Kadınlar Continental Cup'ın Gençleri

Kayakla atlama seven insanlar hep birliktedir aslında. Çoğu iyi arkadaştır sporcuların, çoğu birlikte zaman geçirmekten çok hoşlanır. Hani tüm camianın bir olabildiği, herkesin birbirini sevdiği, belki de fair-play'in en zirvede olduğu spor kayakla atlama.

Tabii daha çok erkekler var gözümüzün önünde malum. Hem ekranlarda, hem de birçok kaynakta öncelik, hatta haberler tamamiyle erkeklerdeki dünya kupası ve continental cup'a ait.

Çok fazla kadınlar yarışı izlemek, bu yarışları takip etmek zor açıkçası. Zaten insan tembel bir canlı, ulaşması zorsa pek zorlamıyor şansını. Ben de çok aramıyordum kadınlar yarışlarını, yarış sonuçlarını.Taa ki geçen seneye kadar.



Geçtiğimiz sene gençlerde dünya kayak şampiyonası Hinterzarten'da yapılmıştı hatırlarsınız. Hatta milli takımımızın üç sporcusunu burada izleme fırsatı bulmuştuk. İşte bu şampiyonada fark ettim kayakla atlamanın kadınlara ne kadar yakıştığını, genç kızlar bireysel yarışını izlerken.

Önceden bilgim vardı tabi ki mükemmel olmasa da. Kimden ne beklenir, favori kim, nereden geliyorlar bu kızlar, neler yapabilirler... Tüm beklentilerimin üzerinde bir yarış olduğunu da söylemem lazım. Mesafeler oldukça iyi, teknikler iyi, estetik ise neredeyse erkeklerde hiç olmadığı kadar nefis gelmişti bana. Sonradan da utandım yarış öncesi "Adam Malysz, Schlieri, Simi izlemiş adamım, sıkıcı olmasa bari kızlar yarışı" diye düşündüğüm için.

Yarış sonrası aklımda kalan sporcular özellikle en küçük olanlardı. 14-15 yaşındaki kayakla atlamacılar, harika tekniklerle harika mesafelere gidiyorlardı. Ve onlar şimdi kendilerinden 10-12 yaş büyüklerle (belki daha da fazla) kadınlar kayakla atlamasının en büyük organizasyonunda yarışıyorlar.

Kadınlar kayakla atlama dünya kupası seneye başlayacak. Şimdilik Continental Cup ile idare ediyoruz malum. Ama artık FİS'in bahanesi kalmadı; ilgi yok dediler, ilgi var, yeterli sporcu yok dendi, bir dolu yetenekli genç harika işler yapıyor...



Geçtiğimiz sene Hinterzarten'da 2. olan 15 yaşındaki Fransız Coline Mattel, şu anda neredeyse 100 puan farkla lider durumda Continental Cup'ta. Yine geçen sene o yarışmada bronzu kapan Sarah Hendrickson da fena başlamadı sezona, 6. sırada o da. Hatta çocukluğundan ber ihayranı olduğu, onun gibi olmak istediği için spora başladığı A.B.D.'li ablası Lindsay Van'in önünde oldukça. Sadece bu üçlüden biri pek istediği gibi giremedi yeni seneye, o da son gençler şampiyonu Elena Runggaldier. An itibariyle 19. sırada Elena.

Tabii ki yalnızca bu üçlüye odaklanmamak lazım Continental Cup'ta. Zira Windmüller kardeşler, Sara Takanashi, Anna Ruprecht gibi çok çok yetenekli kızlar var ve tecrübeli Lindsay Van, Anette Sagen, Daniela İraschko gibi ablalarıyla kapışacak duruma geldiler.



Geçtiğimiz sene "Let Women Ski Jump İn Vancouver" (kadınların da Vancouver'da kayakla atlamasına izin verin) diye bir slogan çıkarmıştı destekçiler. Belki bu sefer olmadı ama, Sochi'de olacak. Belki bu sene kadınlar dünya kupası yok ama, seneye olacak... Kayakla atlama çok daha zevkli olacak...

2 yorum:

  1. Tüm kış sporları arasında kadınları görmeyen tek spor Kayakla Atlama kaldı... Vancouver'da izin verilseydi IOC de FIS de kazanırdı... Ama şimdi halen ikinci sınıf görüyorlar... O yüzden FIS'in savunacak yanı yok...

    YanıtlaSil
  2. evet çok haklısın, sonuçta kayakla en eski kış sporlarından.. 1924'teki ilk kış olimpiyatlarında da vardı.. neyse artık zararın neresinden dönülse kâr diyelim..

    YanıtlaSil