21 Şubat 2013 Perşembe

Dünya Şampiyonası Başlarken


2 yıl önce, Holmenkollen 2011, Kuzey Displinleri Avusturya Dünya Şampiyonası geride kaldığında, "lan bu adamları kimse mi yenemeyecek artık" soruları sorulmaya başlamıştı. Tamam belki lan diye girmiyorlardı cümleye ama, herkesin gözü korkmuştu. Finlandiya bitmiş, Norveç ağlamaklı, Reich'ın esas sahibi Almanya umutsuz, Adam Malysz de yaşlanmıştı. Yalnız son 2 yılda çok acayip işler oldu.

Bugünkü kadınlar resmi antrenmanlarıyla başlıyor Dünya Şampiyonası'nın kayakla atlama safhası. Erkeklerde de, kadınlarda da, takımlarda da favori belirtmeyi bırakın, kimin ne yapacağını kestirmek bile zor. Holmenkollen'da Çin'in masa tenisinde yaptığı şeyi kayakla atlamada yapan ve bütün altın madalyaları toplayıp, erkekler bireysel yarışlarında da duble yapan Avusturya, Gregor Schlierenzauer hariç madalya da hi alamayabilir bu kez. Mi Acaba?

Avusturya
Dünya Şampiyonaları tarihinin bireysel olarak en başarılı sporcusu olan Thomas Morgenstern (7 altın, 1 gümüş, 1 bronz) yaklaşık 3 haftalık bir aranın ardından dönüyor üst seviyeye. Kızı Lily dünyaya geldikten sonra ciddi şekilde konsantrasyonu dağılan ve performansı artsın diye kafa izni verilen Morgi Val di Fiemme'de olacak. Ama nasıl olacak bilemiyorum. Aynı şeyler Avusturya milli takımının Schlieri haricindeki tüm sporcuları için söyleyip geçmem gerekecek sanırım. Stefan Kraft da formda gibi dursa da, ilk kez böyle bir topa girecek kendisi. Patlayabilir o top.

Kadınlarda ise Daniela İraschko yok sakatlık sebebiyle. En büyük umut Jacqueline Seifreidsberger (tek seferde, bakmadan yazdım) ama o da diğer adayların yanında çok çok zayıf kalıyor açıkçası. Özellikle karışık takım yarışındaki kadınlar performansı çok kritik olacak, zira sezon içinde podyum dışı kalmıştı Avusturya o disiplinde. Hem de formda olmalarına rağmen.

Tahmin: Altın alırsa Schlieri alır. Takımda altın mümkün değil. Maksimum 3 madalya.

Norveç
Dünya şampiyonaları tarihinin en fazla madalya alan takımı 1 aylık ölü dönemin ardından Takım Turu'nun son yarışını ve Takım Turu'nu kazanarak geliyor Val di Fiemme'ye. Yalnız bu işte bir tuhaflık var; Oberstdorf kayakla uçma tepesi. 213 metrelik tepedeki yarışı acayip farklı kazanmak benim için hiçbir anlam ifade etmiyor, zira geldikleri yer 106 metrelik. Takımda zaten çok iyi normal tepeciler yok, bir de ilk hafta sonunda arıza yaşarlarsa ciddi şekilde moralleri bozulabilir şampiyonanın geri kalanında.


Anders.(Bardal+Jacobsen), Tom Hilde, Rune Velta ve Andreas Stjernen'den oluşan takımda Anders'lerin iyi durumda olduğunu söylemek lazım. Zaten Bardal ilk antrenmanların en iyisiydi. Tom Hilde hayatının ilk zaferlerini bu tepelerde yaşadı. Kayakla atlamada bu çok önemli, çünkü bir sporcu bir tepede kendini iyi hissediyorsa, form durumundan bağımsız olarak çok iyi işler yapabilir. Andreas Stjernen de kariyerinin ilk podyumunu görerek buraya geliyor. Rune Velta da iyi bir yedek. E işler iyi görünüyor. Mu?

Kariyerinde hiç büyük şampiyona altını olmayan bir takım Norveç takımı. Aynı zamanda Alexander Stöckl'ün de ilk dünya şampiyonası tecrübesi olacak. Gelenek var, çok eğlenceli takım, son dönemdeki form falan eyvallah ama büyük şampiyona performansı ne durumda, onu görmek lazım. O çok büyük soru işareti. 

Normal tepede bireysel olarak Bardal öne çıkıyor. Takımda ise iş hiç kolay değil, çünkü bu takım bir normal tepe takımı değil. Geniş tepede altının iki büyük adayından biri Norveç, ama normal tepe için aynı şeyi söylemek zor.

Kadınlarda Anette Sagen formda. Bu sezon ilk kez yarış kazandı dünya kupasında. İlk 2 zor gibi, ama madalya şansı bayağı yüksek. Onun dışında karışık takım yarışının da ilk kazananı olduğunu söylemek lazım Norveç'in. Karışık takımdan madalya var. 

Tahmin: 2 bireysel, 2 takım madalyası. 

Slovenya 
Son dönemin en başarılı takımı, Oberstdorf'ta büyük dayak yedi. Öyle böyle değil. 25 metre farkla son yarışa gelip 35 metre fark yiyebilmek her takımın harcı değil. Yetenekli ama tecrübesiz takım olmak böyle bir şey işte.

Goran Janus bana göre bu sezonun en başarılı antrenörü. Elindeki sporcuları çok iyi kullandı şu ana kadar ve İtalya'da da böyle olacaktır, eminim. Yalnız Jaka ve Jurij ikilisinin büyük atlayışlarda güven sorunu yaşaması, Robert Kranjeç'in zaman zaman ve sebepsiz yere saçmalaması gibi etkenler elini kolunu bağlıyor Slovenya'nın. 

Normal tepede muhtemelen Jaka ve Peter ikilisini Jurij ve Robert ikilisi götürecek, elde var 0 olacak. Geniş tepe takımda en büyük altın adayı Slovenya gibi dursa da, bir üstteki paragrafı tekrar okuyun.

Karışık takım yarışı için büyük umut var. Kadınlar Ljubno'da harika işler yaptılar ve formdalar. Aynı zamanda bireysel olarak da madalya mümkün. 

Tahmin: Takım yarışlarından madalya, normal tepe bireyselde ilk 5. Gerisini bilmem. 

Almanya
İstikrarsızlığıyla bilinen Alman takımı mı olur ulan? Almanlıktan aldıkları tadı kayakla atlamadan alamayanların takımı Takım Turu'nda da, son yarışta da podyumu ıskalayarak geldi. "Acaba yeni jenerasyon Avusturya'yı geçer mi" diye sorarken, o takım Norveç ve Slovenya'ya da geçildi. 

Hakikaten tarihin en anlamsız Alman takımı. Yetenekliler ama konsantre olamıyor çocuklarınız sevgili Almanlar. Zaten şampiyona tarihinin en fazla madalya kazanan iki adamından biri, Martin Schmitt'i de kadroya almadılar... Tepkiliyim.

Neyse, geyik bir yana, yine Richard Freitag'ta bitiyor iş. Normal tepede de, geniş tepede de bireysel olarak en iyi performans sanırım ondan gelecek. Kariyerinin ikinci yarışını kazanarak geliyor şampiyonaya ve çok formda. Kayakla uçmadaki sonuç kimseyi yanıltmasın, özellikle normal tepedeki ilk atlayış iyi gelirse kimse tutamaz Richie'yi.

Takımda podyumu yine kaçıracaklar gibi, zira Norveç-Avusturya-Slovenya üçlüsünü bozabilmeleri için ben bir neden göremiyorum. Kadınlar bireyselde madalya çok uzakta duruyor. Haliyle karışık takım da yalan. 

Tahmin: Madalya bile zor. Madalya gelmezse Werner Schüster'e veda ederiz herhalde.

Diğerleri
Aslında Polonya ve Japonya'ya da ayrı spot açacaktım da, yazı çok uzun oldu sıkılmaya başlamışsınızdır artık. Gerçi beşincilik mücadelesi yapacak takımların neyine başlık açaydım?

Polonya yine iyi başlayacak, son adam Kamil Stoch'a getirecekler, Kamil saçmalayacak. Japonya ise Sara'dan bir altın, karışık takım yarışından da bir madalya alacak. Çok mu iddialı oldum?

Ben diğerleri deyince özellikle üç kişiyi acayip merak ediyorum erkeklerde. Dimitri Vasilyev, Jan Matura ve tabii ki Simon Ammann. Üçünün de ortalığı karıştırma şansı var, özellikle de normal tepede. Kadınlarda ise Sara ve Sarah ikilisinin yanına Mattel, Sagen ve İnsam'ı eklemek lazım. 

Uzun yazının kısası, ben favori falan belirtemiyorum. Anca tahmin. Siz?

Hadi yazın tahminleri aşağıya. Kazanana belki ufak bir arşivlik sürprizim olur. En fazla bilen kazanır bu arada.

Şöyle ki;

Normal tepe bireysel

- Schlieri
- Bardal
- Ammann

Geniş tepe bireysel

- Schlieri
- Jacobsen
- Freitag (?)

Karışık takım yarışı

- Japonya
- Norveç
- Slovenya

Geniş tepe takım

- Norveç
- Slovenya
- Avusturya

Kadınlar normal tepe bireysel

- Sara Takanaşi
- Evelyn İnsam
- Coline Mattel

2 yorum:

  1. Normal tepe bireysel: Schlierenzauer demeyim dedim ama ikinci adam bulamadım bir türlü, Anders Jacobsen diyeyim hadi..
    Geniş tepe bireysel: Anders Stjernen
    Karışık takım yarışı: Slovenya
    Geniş tepe takım: Slovenya
    Kadınlar normal tepe bireysel: Sara Takanashi

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil