30 Kasım 2011 Çarşamba

Rovaniemi'de İkinci Gün: Faik Yüksel Diskalifiye Oldu


Continental Cup'ın ilk durağı Rovaniemi'de ikinci günde de yarışlara devam edildi. Milli sporcumuz Faik Yüksel kıyafetindeki hatadan dolayı diskalifiye oldu ve dereceye giremedi.

Norveç'in formda Continental Cup takımı dün ilk yediye beş sporcu sokmuş fakat liderliği Avusturyalı Michael Hayboeck'e kaptırmışlardı. Bugün ise ilk altıya dört sporcu sokup, ilk iki sıranın da sahibi oldular.

Vegard Sklett birinci olurken, Atle Pedersen Roensen ikinci, dünün galibi Michael Hayboeck ise üçüncü oldu.


Continental Cup'ın bundan sonraki durağı Kazakistan - Almaata olacak 13-14 Aralık 2011 tarihlerinde.

Almaata'dan sonra ise durak ERZURUM olacak. Erzurum'da ki yarışlar 17-18 Aralık 2011'de yapılacak.

28 Kasım 2011 Pazartesi

Continental Cup @Rovaniemi - Faik Yüksel Startı Verdi

Kayakla atlamanın ikinci ligi gibi düşünebileceğimiz Continental Cup yarışları Finlandiya-Rovaniemi'de bu akşam yapılan yarışla başladı.

16 yaşındaki Milli sporcumuz Faik Yüksel 80 sporcunun mücadele ettiği yarışta 72 metrelik atlayışıyla 76. oldu.Norveç'in ilk yediye beş sporcu soktuğu Rovaniemi'de birincilik ise Avusturyalı Michael Hayboeck'in oldu. İkincilik Norveç'ten Kenneth Gagnes'e, üçüncülük ise bir diğer Norveçli Atle Pedersen Roensen'e gitti.

27 Kasım 2011 Pazar

Kuusamo | Sezon Başlangıcı Değerlendirmesi

Aylardır sustuk, bir yerden başlamazsak olmayacak. Madem kış sezonunu açtık, biz de yazma sezonumuzu başlatalım.

Yaz Grand Prix'inde gördüğümüz performansların özeti şu şekildeydi: Eğer başlangıç listesinde Morgi ve Schlieri'nin adları varsa onlar favoridir, eğer onlar yoksa diğerlerinin kazanma şanslarını değerlendirebiliriz. Kış sezonuna da bu düsturla girdik desek hata olmaz.

Öncelikle Morgi. Kayakla atlamayı yakından takip eden herkesin bildiği üzere geçtiğimiz sezon tarih yazdı ve bu başarılarının ardından Avusturya'da yılın sporcusu ödülüne ikinci kez layık görüldü. Şöyle de insanüstü bir videosu yayıldı internet aleminde, hani hala görmeyen kaldıysa diye:


Schlieri de Morgi'den çok farklı bir yerde değil benim gözümde açıkçası. Fazladan bazı sakatlık şanssızlıkları oldu, birazcık da tecrübe eksiğinden bahsedebiliriz; ki o da tartışılabilir bir nokta. Onun haricinde ikisi de birbirinden yetenekli ve başarılı kayakla atlama efsaneleri. Muhtemelen diğer ülke ekipleri içlerinden "Yüzyıllar nadir olarak böyle yetenekli sporcular yetiştirir. şu talihsizliğimize bakın ki o büyük yetenekler çağımızda Avusturya milletine nasip oldu" diyorlardır.

Bugün de çok farklı bir görüntü yoktu. Ta ki şaşırtıcı bir şekilde araya giren ve kışa hazırlık dönemini adamakıllı bir antrenman programı uygulayamadan geçirdiği halde zirveyi kapmaya tenezzül eden Tatar Kofi bu oyunu bozana dek. Bozdu dediysem de, iki süper atlayışı bir araya getirip birinciliği zor bela alabildi takım arkadaşlarının elinden ve podyum fotoğrafında ikisine eşlik edebildi.

Şimdilik görünen o ki iki mükemmel atlayışı ardı ardına yapamayan Morgi-Schlieri ikilisini çok zor geçebilecek... Kofi bunu başarabilecek sayılı yeteneklerden olduğunu gösterdi ve sıkıntılı bir süreçten gelmesine rağmen bunu yaptı.

Aynı gün hem bir takım mücadelesini kazanmak, hem de bireysel yarışta ilk üç sırayı elde edebilmek, hele hele sürekli ertelemelerin ve belirsizliklerin olduğu bir sezon başlangıcında Avusturya için bile kolay bir iş değil. Bunu başardılar ve Kuusamo fethini sadece birkaç saat içinde tamamlayıp tepeye bayraklarını diktiler.Alman ve Norveç ekipleri takım yarışında felaket bir performans sergileseler de, bireysel yarışa geçildiğinde nispeten daha iyilerdi. Stöckl yarış sonrası açıklamasında güzel bir noktaya değindi, diğer ekiplerin işi şu an için Avusturya ile yarışmak değil. Bunu ha diyince başarmaları pek de mümkün görünmüyor. Gün be gün kendi performanslarının üzerine koyabilmeleri lazım. Bunu yapmadan en iyi olmaya çalışmak, iyimser deyişle hayalcilik olmaktan öteye gidemez.

Bireysel olarak Stoch, Koudelka, Freund, Kornilov ve Hilde güzel performanslar sergilediler. Japonlar ve Lehler takım mücadelesindeki derecelerini bireysele taşımakta zorlandı. Finler ise felaket bir takım mücadelesinin ardından bireyselde biraz da olsa kıpırdanmayı başardı. Slovenler de pek iç açıcı bir gün geçirmedi, bireyselde ilk 15'e tek bir sporcu bile sokamamaları kayda değer bir istatistik olsa gerek bu konuda. Yine de, tüm bu ekiplerin birer ikişer sporcularının performanslarına baktığı bir gerçek. Malysz emekli olduktan sonra Stoch'un yükü ağırlaştı, ona kim destek olabilecek? Hilde'nin yanına hangi istikrarsız sporcuyu yazalım, Velta mı? Romören mi? Evensen mi? Ingvaldsen mi? Freund'a eşlik edecek Alman kim? Kornilov iyi de, talihsiz bir şekilde terk-i diyar eyleyen Karelin'siz ona yardımcı olabilecek bir Rus çıkabilir mi? Tüm bunların haricinde, Simi geldiğinde neler yapacak?

Tüm bu sorular yanıtlarını bekliyor. Biz de bu yanıtları almak için buradayız. Nümayiş başlasın! (Başladı da)

Ne Morgi, Ne Schlieri, Kazanan Andi !!!


Kuusamo'yu geçen sene kazanan adam Andreas Kofler bu sene de o kadar favori arasından sıyrılıp iki mükemmel atlayışla bir kez daha burdan mutlu bir şekilde ayrıldı. Çok favori gösterilmediği için belki de stressiz atlayışlar yapması galibiyete gitmesine neden oldu Andi'nin.

İlk turu en önde bitiren Schlierezauer ise sadece 0,7 puan farkla ikinci, bir diğer Avusturyalı, geçen yılın tek adamı Thomas Morgenstern ise üçüncü oldu. Diğer şampiyonluk favorileri de kendilerine genellikle ilk 10'da yer buldu. Kamil Stoch dördüncü, Koudelka beşinci, Freund altıncı, Hilde ise sekizinci oldu.

Bugünden çıkan tek bir gerçek var ki, Avusturya takım klasmanında belki yine geçilemeyecek ama bireysel yarışlarda kazananı tahmin etmek zor olacak gibi.

1. 67 Kofler, Andreas At 134.5 138.0 264.2
2. 62 Schlierenzauer, Gregor At 141.5 130.5 263.5
3. 68 Morgenstern, Thomas At 130.0 137.0 256.3
4. 61 Stoch, Kamil Pl 132.0 129.5 239.1
5. 55 Koudelka, Roman Cz 127.5 128.0 236.4
6. 64 Freund, Severin De 133.5 129.0 235.7
7. 42 Kornilov, Denis Ru 126.5 131.5 234.9
8. 66 Hilde, Tom No 127.0 130.0 233.5
9. 41 Freitag, Richard De 115.5 132.0 221.5
10. 46 Happonen, Janne Fi 117.0 123.5 214.4

Kuusamo'da Aşk Başkadır (!)

Her yıl kasım ayının ilk günlerinde aynı ritüel başlar: "Kasım'da Aşk Başkadır". Charlize Theron ve Keanu Reeves'in başrollerini paylaştığı, orjinal ismi Sweet Novermber olan bu romantik film, bir çok kişi için Kasım ayını farklı kılmıştır.

Bizim için ise Kasım ayının önemi kayakla atlama sezonunun, hatta birçok kış sporlarının sezon açılışlarının başlamasından kaynaklanıyor. E bu şartlarda siftah yaptığımız yer olan Kuusamo'ya ayrı bir aşk beslememiz gerekiyor. Fakat son yıllarda bu aşk nefrete dönüştü dönüşecek.

Hava şartlarına yapacak birşey yok. Ama gidipte çok rüzgarlı bir alana kayakla atlama tesisi yapılmaz. Nasıl ki Atatürk Olimpiyat Stadı'nın yeri faciaysa işte Kuusamo'daki tepenin yeri de aynı oranda facia.


Kaç gündür ne bir antrenman ne de bir eleme atlayışı yapılabildi. Dün yapılması beklenen takım yarışı bir umut bu sabaha ertelenmişti. Ve ne büyük şanstır ki karşıdan esen şiddetli rüzgara rağmen atlayışlar seri bir şekilde yapılabildi.

Antrenman atlayışları havasında geçen, normalde iki tur yapılamsı gerekirken, zaman sıkıntısından dolayı bir tur yapılan atlayışlar sonucunda sürprizin yanından bile geçilmedi ve Avusturya Loitzl-Kofler-Schlieri ve Morgi'li kadrosuyla birinciliği elde etti. Bir çok takım rüzgarda sorun yaşarken Avusturya'nın her bir sporcusu da bu engeli çok rahat aştı. Öyle ki bir turluk yarışta ikinci olan Japonya'ya 109 puanlık fark attılar.

Noriaki Kasai'nin kadroya giremediği Japonya sürpriz bir ikincilik ederken, Rusya ise 1 numaralarını kaybetmelerine rağmen üçüncü olmayı başardılar.

Günün en büyük hayal kırıklıklarını ise yedinci olan Polonya ve sekizinci olan Norveç yaşattı.

1. Austria At 517.2
2. Japan Jp 408.4
3. Russia Ru 398.3
4. Germany De 392.1
5. Slovenia Si 386.4
6. Czech Republic Cz 381.9
7. Poland Pl 318.4
8. Norway No 310.4
9. Finland Fi 299.2
10. South Korea Kr 180.2
11. Kazachstan Kz 135.0
12. Estonia Ee 129.5

Bireysel yarış bugün saat 14:15'te yapılacak..

26 Kasım 2011 Cumartesi

Kuusamo'da Pazar Günü Programı

Takım yetklilileri ve organizatörler arasında yapılan toplantıdan çıkan karara göre yarının programı şöyle:

09.00: Bireysel Elemeler
10.30: Takım Yarışı (tek tur)
14.15: Bireysel Yarış

Ne diyeyim, yorgunluktan ölen olmasa bari.

Kuusamo'da Takım Yarışı da İptal Edildi


İki hafta önceki sorun kar olmamasıydı. Tam kar yağdı derken şimdi de başımıza rüzgar sıkıntısı çıktı. Kuusamo geçen yıllarda ara ara olduğu gibi bu yıl da sıkıntı çıkardı ve dünkü birersel yarış elemelerinden sonra bugün de takım yarışı kuvvetli rüzgardan dolayı iptal edildi.

Bugün ayrıca jüri 17:00'de tekrar toplanıp yarınki bireysel yarışın yapılıp yapılmamasına karar verecek.

Radyoda Kayakla Atlama

Geçen hafta Berkem Ceylan'ın Radyo Vesaire'deki Kontra Pedal programına katılıp kayakla atlama konuşacaktık, sorunlar çıktı, yapamadık. Bu hafta yaptık programı efenim. Buyrunuz, dinleyiniz:



Programda Eurosport Türkiye spikerleri Berkem Ceylan, Uygar Karaca ve Ata Atay'ın yanında bendeniz var idim. Kayakla atlama, kayaklı koşu, hafif bir kuzey kombine ve Erzurum'daki tesislerden konuştuk, geyik yaptık bol bol.

Bu haftasonu yarış olamayacak gibi, bari bununla şeyapın diyeceğim ama, aynı tadı vermiyor tabii...

23 Kasım 2011 Çarşamba

Kuusamo Kadroları Belirlendi


Büyük heyecana iki gün kala Kuusamo'da yarışacak takımların hangi sporculardan oluşacağı belirlendi. İşte takımlar;

Avusturya: Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer, Andreas Kofler, Wolfgang Loitzl, Martin Koch, Manuel Fettner

Norveç: Tom Hilde, Johan Remen Evensen, Anders Bardal, Rune Velta, Ole Marius Ingvaldsen, Kim Rene Elverum Sorsell

Polonya: Kamil Stoch, Piotr Zyla, Maciej Kot, Jan Ziobro, Krzysztof Mietus, Dawid Kubacki, Stefan Hula

Almanya: Richard Freitag, Severin Freund, Maximilian Mechler, Felix Schoft, Andreas Wank, Michael Neumayer

Finlandiya: Matti Hautamäki, Janne Happonen, Olli Muotka, Anssi Koivuranta, Kalle Keituri, Jarkko Määttä, Sami Niemi, Juha-Matti Ruuskanen

Slovenya: Robert Kranjec, Jernej Damjan, Peter Prevc, Jurij Tepes, Jure Sinkovec, Dejan Judez

Çek Cumhuriyeti: Jan Matura, Jakub Janda, Roman Koudelka, Vojtech Stursa, Lukas Hlava

Rusya: Anton Kalinitschenko, Dimitry Ipatov, Denis Kornilov, Alexander Sardyko, Roman Trofimov, Dimitry Vassiliev

Japonya: Noriaki Kasai, Daiki Ito, Junshiro Kobayashi, Shohei Tochimoto, Taku Takeuchi, Fumihisa Yumoto

Güney Kore: Heung-Chul Choi, Hyun-Ki Kim, Yong-Jik Choi, Chil-Gu Kang

Estonya: Kaarel Nurmsalu

Fransa: Emmanuel Chedal, Vincent Descombes-Sevoie, Nicolas Mayer

Müjde!


Adam Malysz Eurosport bilirkişisi olarak sezon boyunca bizlerle birlikte olacak. Hatta ilk tur ve ikinci tur aralarında kayakla atlamanın perde arkası görüntüleri, Adam Malysz'in çektiği özel vidyolar ve benzeri güzellikler olacak.

Nefis nefis.

22 Kasım 2011 Salı

2011-2012 Sezonuna Önbakış


“Bekledik bunu çok bekledik!” diye bağırır Ali Sami Yen'de Sabri Ugan, Galatasaray'ın Athletic Bilbao'yu 90+'da Hagi'nin attığı golle yendiği maçta, Hagi'nin efsanevi golünden sonra... De, bizimle ne alakası var?

Biz de bekledik bunu çok bekledik. Yeri geldi çimerek avuttuk kendimizi Yaz Grand Prix'sinde, yeri geldi Youtube'dan kayakla atlama vidyosu izledik, geçirdik zamanı Kasım sonuna, 2011-12 Kayakla Atlama Dünya Kupası Sezonu'nun başlayacağı güne kadar... İşte geldi o gün.


Önümzde yine çok keyifli bir dönem var. Kasım sonundan, Mart sonuna kadar haftada en az bir, bazen iki, hatta üç durakta keyif yaşayacağız. Özellikle 4 Tepe Turnuvası ve Vikersund'da yapılacak Dünya Kayakla Uçma Şampiyonası dönemlerinde kalitenin çok yukarı çıkmasını bekliyorum.

Tek tek sezon önbakışı yapayım madem söz verdiğim gibi. Uzun olacak, ona göre, özet geçmem.

Takımlara Genel Bakış

Sezonun en karışık noktası yine bireysel klasman olacak tabii ki. Sezon başında birisinin çıkıp domine etmesi çok zor gözüküyor, zira yaz dönemi sonrasında doğru düzgün kar üzerinde antrenman yapabilen yok. Böyle düşünürsek, geçen seneki gibi erken kopup gidecek, tek kişiye endeksli bir genel klasman beklememek lazım. Tabii böyle diyorum ama sonra Altan Tanrıkulu gibi “0-0 en son ihtimal” deyip kalabilirim de. Kayakla atlama enteresan oyun sevgili Yalçın.


Avusturya'da yaz dönemini domine eden yine Morgenstern'di. Ancak gözlemlediğim kadarıyla son dönemde biraz motivasyonunu kaybetti Morgi. Geçen sene neredeyse her şeyi kazandı ve çok uzun süre tepede yalnız kaldı, dolayısıyla motivasyon kaybetmesi normal. Yine yazın sonuna doğru, özellikle son ayakta harikalar yaratan ve eskiye dönen bir Schlieri var bildiğiniz gibi. Onun neredeyse son 1.5 seneyi boş geçirdiğini düşünürsek, erkenden başarıya alışan bir adamın kariyerini tekrar hale yola koymaya çalışması ve bunda başarıya ulaşmaya başlaması ne denli büyük bir motivasyondur gelecek sezon için, tahmin edebilirsiniz. Bana göre Morgi'nin bu seneki en büyük rakibi önce kendisi, sonra Schlieri olacak.

Tabii Avusturya'da ön plana çıkanlar sadece onlar değiller. Geçen seneyi istediği gibi geçiremeyen ikili, Andi Kofler ve Martin Koch da yine üst sıraları tehdit edecekler. Martin Koch'un bu seneki asıl hedefi, o çok sevdiği kayakla uçma tepelerinin en büyüğünde dünya şampiyonluğuna ulaşmak şüphesiz. Koffi içinse bir tek hedef belirlemek zor gibi. O yine “her yerde ilk 5” hedefiyle başlayabilir sezona. Wolfgang Loitzl için aynı bir paragraf açılır normalde ama, o da bunu pek istemiyor gibi artık. Motivasyonunu tam anlamıyla sağladığında hala ciddi bir tehdit, ama o da sezona “Benim hedefim şudur beyler” diye girmeyenlerden. Onların dışında Manuel Fettner, Michael Hayböck, Lukas Müller ve Andreas Strolz gibi “Ulusal” isimler de sezon içinde birkaç sürpriz gösterebilir bizlere. Son olarak 1 senedir hiçbir yarışa katılmayan ve nihayet bu sene başındaki hazırlık döneminde atlayışlar yapan David Zauner'i ben merakla bekliyorum. O deli hiçbir şey olmamış gibi tekrar dev tepelerde ilk 5 yapabilir rahatlıkla.


Norveç'te ciddi sorunlar olduğunu gördük yaz boyunca. Sene başında antrenör değişikliği yapıldı biliyorsunuz. Yıllardır takımı çalıştıran Mika Kojonkoski emekli oldu, yerine Avusturyalı Andreas Stöckl geçti. Mis gibi “koyonkoski” diye okuyordum adamın ismini, şimdi işin yoksa en heyecanlı anlarda “Ştökl” diye ıkın... Neyse. Andi Stöckl, Avusturya'nın o güçlü üst beden antrenmanlarını Norveç'e uygulamaya başladı yazın başında. Amaç daha güçlü çıkışlar, en güçlü rüzgarda bile sağlam durabilen sporcular. Bu sisteme alışmak biraz zor oldu “Norge” için, ama gitgide toparlanıyorlar. Tom Hilde onların en büyük silahı olacak bu sene. "Kariyerimin en iyi dönemindeyim" diyor kendisi, ki bunu biz de söyleyebiliriz 2 yarış izlersek. Yine Anders Bardal, ki geçen sene sonunun yıldızlarından biriydi, Anders Jacobsen'in yokluğundan doğan boşluğu kapatabilir hem tecrübesi, hem de yeniden kazandığı motivasyonuyla.

Bu ikilinin dışında sıkıntı var bence Norveç'te. Johan Remen Evensen bir rekor kırdı, o günden beri saçmalıyor. Hem büyük tepelerde, hem küçük tepelerde ikinci tur bile görememeye başladı ki, bu Stöckl için ciddi sıkıntı, onu bir an önce toparlaması lazım. Yine sakatlık sorunları da büyük bir etken olacak onların başarısında. Zira tekrar toparlanmaya başlayan Björn Einar Römoren'de bel fıtığı çıktı. Kendisine bel çekmeyi teklif ettim ama anlamadı allahtan. Tüm bunların dışında, Ole Marius İngvaldsen gibi gümbür gümbür gelen bir adam da var tabii. Stöckl'ün bir anda üst seviyeye çıkardığı bu adam, sezonun en büyük sürprizlerini yaşatabilir bana göre.

Polonya ve Almanya'yı aynı paragrafa sığdırmaya çalışacağım. Polonya'da artık Malysz'in eksikliğinin hissedilmeyeceği kesinleşti. Hatta Kamil Stoch bu seneki favoriler arasında bana göre. Ona destek verecek çok fazla adam var, ki Lukasz Kruczek (3 kere baktım nasıl yazılıyor diye) “Bu sene atletlerimin her şeyi başarabilecek gücü var. Tecrübe ya da yetenek eksikliği yok. Takımlarda favori olduğumuzu düşünüyorum. Ayrıca Kamil ve Piotr bu sene genel klasman ilk 5'i görebilecek denli formdalar.” dedi geçen gün FIS'e. Haklı da adam. Almanya biraz daha farklı. Onlarda her şey Severin Freund-Martin Schmitt-Stephan Hocke-Michael Neumayer dörtlüsünün performansına bakıyor ama, içlerinde Severin Freund dışında bireysel olarak birilerini zorlayabilecek adam yok gibi. Stephan Hocke geç gelen şöhretin tadını çıkarmaya çalışacak bu sene. Tecrübeli abiler Neumayer ve Schmitt ikilisi de değişen takımın kaptanlığını yapacak, tecrübe aktaracaklar.

Finlandiya ve Japonya'ya da özel bir paragraf ayırmalıyım. Finnair, sakatlıklarla boğuşmaya devam ediyor. Tam Ahonen bırakıyor ama Ville Larinto yetişiyor derken, neredeyse kariyeri sona erecek Larinto'nun. İki kez üst üste diz bağları koptu genç sporcunun ve nasıl dönecek, hiç belli değil. Yaz boyunca kendini saklayan Matti Hautameki'nin de sezona nasıl gireceği merak konusu. Bana göre o da kendisini 4 Tepe'ye saklıyor birçok kişi gibi. Janne Haponen de yine sakatlık sonrasında merakla beklenenlerden bir tanesi, ki antrenman dönemini kötü geçirmediğini söylemek lazım. Son olarak, artık tecrübesizliğini atan Anssi Koivuranta'nın bir patlama yapmak için son senesi. Yoksa sıradan bir adam olarak hayatına devam edecek. Japonya ise eski tas eski hamam. Tek bir formda sporcuları var aynı geçen seneki gibi ve tüm başarı ona odaklı. Taku Takeuçi geçen sene Daiki İto'nun çektiği gibi baskı stresinden doğan bir acı çekecek mi, göreceğiz. Tek bir not daha Japonya ile ilgili: Yaz Grand Prix'sinde parıl parıl parlayan Junşiro Kobayaşi, geçen sene Vladi Zografski'nin bıraktığı tadı bırakabilir damaklarda bu sene. Tabii abilerinden yer kalırsa.


Simi'yi atlamadım elbet. Evli adam artık, eşine zaman ayırıyor. Evinde bol bol. “Şimdi kim gidecek antrenmana yea” demiyor ama çok da zorlamayacak kendisini Dünya Kupası için. Tek bir hedefi kaldı artık hayatta; 4 Tepe Turnuvası. Geçen sene de bunun için çok uğraşmıştı, ancak Morgi müthiş formuyla işi ilk iki ayakta bitirmişti. Eğer bu sezon 4 Tepe'yi kazanırsa, sene sonunda veda edeceğiz Simi'ye, görünen o. Aksi takdirde kariyerindeki tek eksik için savaşıp duracak sezonlar boyu.

Çek Cumhuriyeti'nde Roman Koudelka, Slovenya'da ise Peter Prevc ve Robert Kranjec, sezonun güçlü isimleri arasına girebilir. Yine altın çocuk Vladi Zografski'yi de bir kenara saklamak gerekiyor.


Gönül isterdi ki bu son paragrafı hiç yazmayayım, hatta bu paragrafın konusu olan adamı birkaç satır yukarıda, favori olarak yazayım... 90 doğumlu, son 2 senenin en iyi genç yeteneklerinden, Rusya'nın Soçi'deki en büyük madalya umudu olan Pavel Karelin'i, saçma sapan bir trafik kazasında kaybettik yazın. Şoför koltuğunda kendisi vardı, biraz dikkatsizlikten sonra hava yastıkları açılmadı ve ölüm onu kayakla atlamadan kopardı... Bu sezon Rusya onun için yarışacak, biz de onu bol bol anacağız. Öldü diye unutulmadı ya?

Tahminler
Bay Tahmin benzeri bir tahmin bölümü olmayacak tabii ki bu. Ama favorileri bir yazmak lazım sanırım köşeye bir yere.

Dünya Kupası - Bireysel

Bireysel genel klasmanda ben yine Morgi, Stoch ve Schlieri'nin ilk sıra için kapışacağını, onların yanına Koffi, Koudelka, Takeuçi vs... gibi “kovalayıcılar”ın gireceğini düşünüyorum. Yine ilk 10 içerisinde sezonun genç isimleri, Zografski, Prevc gibi sporcuların olması da gayet olası. Benim kişisel olarak şampiyonluk adayım Stoch. Ama mantık olarak Schlieri daha ağır basıyor. Göreceğiz.

4 Tepe Turnuvası

Düşün düşün içinden çıkamadığım, hiçbir şekilde tahmin yapamadığım yegane noktasıdır sezonun. Geçen sene Morgi içine etmişti ilk 2 ayak sonrasında farkı açıp kazanmayı garantileyerek, ama bu sene öyle olmayacak bir aksilik olmazsa.

Simi en büyük aday bence. Planlarını tamamen bunun üzerine kurdu artık. Kaçışı yok. Yine bu turnuvayı hiç kazanamamış olan Matti Hautameki, Gregor Schlierenzauer, Tom Hilde gibi isimlere dikkat etmek lazım. 4 Tepe bir motivasyon işi. Bütün sezon bunun için hazırlananlar şüphesiz ki en büyük favoriler olarak gidecekler efsane turnuvaya...

Dünya Kupası – Takım

Avusturya şampiyon olur. Şaka şaka, o kadar değil tabii. Yani yine şampiyon olacaklar da, bu sene işler bana göre biraz daha karışık olacak. Özelikle Polonyalı gençlerin Avusturya'yı çok fazla zorlayacağı yadsınamaz bir gerçek. Yine Norveç, özellikle Vikersund'da, Dünya Kayakla Uçma Şampiyonası'nda çok zorlayacak onları. İşler iyi giderse bir de Almanya var, e daha ne olsun?

Dünya Kayakla Uçma Şampiyonası

Johan Remen Evensen ve Martin Koch kapışması olacak desem çok mu erken konuşmuş olurum acaba? İçimden sadece bu geçiyor desem yeridir. İki dev tepe sevici, kariyerlerindeki en doygun noktaya ulaşmak için kapışacaklar, biz de onları keyifle izleyeceğiz. Ha başkası gider rekoru kırar, şampiyonluğu alır, bilemem. Anca bağıra bağıra anlatırım, alkışlarım ben.

Bu kadar uzun yazıda hiçbir şey anlatamamış olmak bana asıl koyan. Neyse, 25 Kasım'dan sonra bol bol anlatacağız artık, keyifli sezonlar.

19 Kasım 2011 Cumartesi

Sorun Yok, Başlıyoruz!


"Rampanın iniş bölümü hazır. Karlama çalışmalarında ise hava şartları sorun yaratmıyor. Bu da demektir ki haftaya hazır olacağız." (Pekka Hyvaerinen-Organizasyon Komitesi Yetkilisi)

Bugün Kuusamo'dan gelen açıklamaya göre haftaya kar sıkıntısı olmayacak, tepe yarışlara hazır hale getirilecek. Yani: KESİN BAŞLIYORUZ!

Fotoğrafımızda David Zauner muhtemelen heyecandan meme uçları sertleşen Manuel Fettner'in adrenalin katsayısını ölçüyor.

Yani umarım öyledir.

17 Kasım 2011 Perşembe

Radyoda Kayakla Atlama "Yok"

"... Bu ne dumaandır... Mahlede ölü yok, bu ne şivandır?"

Eheöm... Bu hafta yapılması planlanan Kontra Pedal programı teknik aksaklık sebebiyle gelecek haftaya alınmıştır. Gerekli bilgiler haftaya verilecektir. Bunun dışında hano yemendir, gülü çemendir.


15 Kasım 2011 Salı

Radyoda Kayakla Atlama

Artık bir haftaya yakın bir zaman kaldı. Evet, ben hala sezona önbakış yapacağım yazıyı yazmadım biliyorum, o haftaya. Lakin bir hafta kala keyifli bir değerlendirme ve daha çok keyifli bir 2011-2012 kış sporları sezonu sohbetinin haberini vereyim dedim şimdilik.

Cuma günü saat 20.00-22.00 arası Radyo Vesaire'de Eurosport Türkiye'nin üç kış sporu spikeri,  Uygar Karaca, Berkem Ceylan ve bendeniz, Berkem'in sunduğu Kontra Pedal programında olacağız. Kayakla atlama, kuzey kombine, kayaklı koşu ve Erzurum tesislerini konuşacağız çoğunlukla.

Kayakla atlama ve kış sporu sevenlerin dikkatine!

Not: Programa bu linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca her türlü sorunuzu da bu başlığın altına yorum olarak bırakabilirsiniz, mümkün mertebe cevaplamaya çalışacağım. (Google Chrome'da randımanlı çalışmayabiliyor link)

13 Kasım 2011 Pazar

Kuusamo'da Bilet Fiyatları Açıklandı

Dünya Kupası'nın başlamasına iki haftadan az bir süre kalmasına rağmen, halen Kuusamo'da yarışın olup olmayacağı belli değil. Ozan'ın belirttiği gibi kar yok. Hem de Finlandiya gibi bir ülkenin en soğuk olması beklenen yerinde. Umarım hava bizi hayal kırıklığına uğratmaz.

Organizatörler ise tabi ki yarış olacak gibi düşündükleri için bilet satışına başladılar. Bilet fiyatları ise şu şekilde açıklandı:

Cuma 15 Euro ( 36 TL)
Cumartesi 25 Euro ( 60 TL)
Pazar 15 Euro ( 36 TL)
3 günlük kombine 40 Euro (100 TL)

Not: 15 yaş altı ise ücretsiz

12 Kasım 2011 Cumartesi

Kar Yok!



Ne demek güneşli?



İki hafta sonra başlıyor kayakla atlama dünya kupası sezonu. Yalnız durum pek iyi değil sanıyorum ki...

Sezon değerlendirmesini haftaya yapacağım, kim ne durumda, kimler favoridir, nedir ne değildir, onların hepsi haftaya gelecek ama, hava durumu pek iç açıcı değil, esas sorun o şimdilik.

Finlandiya takımı Almanya'ya gitti kar yok diye. İsviçre'de Martin Künzle "Daha iyi şartlar olabilirdi, birçok gün sadece 1-2 saat çalışabildik, tepelerin hazırlanması çok zor bu şartlarda" dedi geçen gün. Yine Norveç'e bakarsak, onlar şu anda sadece rampa çıkış zamanlaması yahut uçuş pozisyonu çalışıyorlar dışarıda düzgün kar yok diye. Dışarısı dediğim de Norveç'in en yüksek rakımlı kayak merkezi. Düşünün artık!

Arada bir rüzgardan, sıcaklardan vesiareden dolayı ikinci turlar, bazen yarışlar iptal edilir ama, şimdi dünya kupasına başlayamama sıkıntısı var. Umarım öyle bir şey olmaz, özledik...

Ha bu arada, Kuusamo konusunda Fin yetkililerin 18 Kasım'a kadar vakti var. Eğer bir iptal etme durumu olursa -aman diyeyim- en geç Cuma günü açıklamak durumundalar. Totem mi yapsak?

2 Kasım 2011 Çarşamba

Kayseri 2017 Avrupa Gençler Olimpik Kış Festivali’ne Adaylığını Açıkladı

Kayseri Büyük Şehir Belediye Başkanı Mehmet ÖZHASEKİ, nin Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile yaptığı görüşmeler sonucu, Kayseri 2017 Avrupa Gençler Olimpik Kış Festivali’ne adaylığını açıkladı.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin Avrupa Olimpiyat Komitesine yaptığı başvuru ile Kayseri 2017 EYOF’a resmi olarak aday oldu.

Avrupa Olimpiyat Komitesi, Türkiye Mili Olimpiyat Komitesine ilettiği yazı ile Kayseri’nin 2017 EYOF organizasyonuna adaylık ön başvurusunu kabul ettiğini bildirdi.

2017 EYOF’a ev sahipliği yapacak ülke, Avrupa Olimpiyat Komitesi’nin Kasım 2012’de düzenleyeceği Genel Asamblesinde seçilecek.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Dr. Özer AYIK konu ile ilgili şunları kaydetti; Kayseri’nin 2017 EYOF’a adaylık başvurusunun kabulünü duyar duymaz çok heyecanlandım.
Ülkemizin 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları organizasyonu ile yakaladığı ivmeyi, 2012 de Erzurum’da düzenleyeceğimiz Gençler Dünya Kayak Şampiyonası ve 2013 Snowboard Gençler Dünya Şampiyonası ile sürdürecek ve inanıyorum ki bu ivme 2017 EYOF’la daha da güçlenerek devam edecek ve yakın gelecekte Büyükler Dünya Kayak Şampiyonası ve Kış Olimpiyat Oyunları organizasyonları ile meyvelerini verecektir.

Ülkemizde kayak sporunun gelişimi açısından son derece önemli olan girişimlerinden dolayı Kayseri Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ’yi canı gönülden kutluyorum ve bu organizasyonun alınması adına üzerimize düşecek her türlü görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu bildirmek istiyorum.

İnanıyorum ki Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Suat KILIÇ ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanımız Sayın Uğur ERDENER’in destekleri ile 2017 EYOF organizasyonunun ev sahipliğini Kayseri kazanacaktır.

Kayserimizin 2017 EYOF adaylığının tüm camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.
www.kayak.org.tr