20 Ekim 2011 Perşembe

Milli Takım Çalışıyor

Türkiye'de ilk kez 2007 yılında yapılan seçmelerle oluşturulan Kayakla Atlama Mili Takımı'nın sporcuları, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Kayakla Atlama Milli Takımı Başantrenörü Vasja Bajc, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2007 yılında ilk sporcuları seçilen kayakla atlamada alınan mesafeyi ve yaptıkları çalışmaları değerlendirdi.

Türkiye Kayak Federasyonu'nun kendilerine sunduğu maddi manevi destek için teşekkür ederek söze başlayan Bajc, Türkiye'de kayakla atlama yapılabilmesi için gerekli tesisin olmaması nedeniyle çalışmalarının başlangıçta kolay olmadığını söyledi.

İlk yıllarda yurt dışında atlama kulelerinin bulunduğu ülkelerde çalıştıklarını anlatan Bojc, şunları kaydetti:

''Başlangıçta tamamen fiziksel yetiştirmeye dayalı bir eğitim yaptık. Slovenya'ya gidip antrenmanlarımıza orada devam ettik. İlk seçmemizde 20 çocuğu alıp, Avrupa'ya götürdük. Şu an Erzurum'da tesisler olduğu için çalışmalarımız kolaylaştı. Sporcularımızı burada seçebiliyoruz. Örneğin iki gün önce bir seçme yaptık. 10 yeni çocuğu seçtik. Diğer taraftan ilk seçmelerdeki çocuklarımızla beraber programlarımıza devam ediyoruz. Avrupa'da bu sporu yapan birçok ülke doğal olarak bizden çok önde bulunuyor. Kayakla atlama diğer temel spor branşları olan futbol ve basketboldan biraz daha farklıdır. Biraz daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Yani biz maksimum 9 yaşındaki sporcuları bu spor için alabiliriz. İdeali ise 7-8 yaşlarıdır. Ama bu diğer bazı sporlarda 14-15'e kadar çıkabiliyor.''

Bojc, 2012 yılının şubat ayında Erzurum'da Kuzey Kombine Dünya Gençler Şampiyonası'nın düzenleneceğine dikkati çekerek, ''Bu erken atılmış güzel bir adımdır. Dünya Gençler Şampiyonası'ndan üst makamlar madalya bekliyor. Ama bu kolay olmayacak. Herşeyimizi, tüm bilgimizi bu spora ve sporcularımıza harcıyoruz'' diye konuştu

Sporculardan memnun
Bajc, Türkiye'deki sporcu profilinden şu anda memnun olduklarını belirterek, ''Ancak 4 yıl önce yaptığımız ilk seçmelerde açıkçası biraz hayal kırıklığına uğradık. Çünkü sporcularımızın biraz daha temel beceri, koordinasyon olarak hazır olmalarını bekliyorduk. Bunlar eksik olduğu için atlama yerine gittiğimiz zaman direkt atlamaya başlayamadık. Bunları güçlendirmek için ekstra zaman harcadık'' diye konuştu.

''Ben dışarıda keşfedilmeyi bekleyen çok sporcunun olduğuna inanıyorum'' diyen Bajc, sözlerine şöyle devam etti:

''Ne kadar çok alana yayılabilirsek, o kadar yetenekleri bulmamız kolaylaşır. Bu bir şikayet olarak algılanmasın. Sporcularımızın durumu çok iyi. Ama aramızdaki bağı ne kadar çok çocuğa taşıyabilirsek o kadar iyi oluruz. Bizim şu anda biri Ankara'dan, biri Bodrum'dan seçmelerimize katılıp kazanan sporcularımız var. Ama yaşları 7-8 olduğu için bunların il dışına çıkması, yurt dışına çıkması okullarından ayrılması zor oluyor. Temel sportif şeyleri yaparsak, sporcuları çoğaltabilir ve rekabeti artırabilirsek, gitgide daha yukarıya çıkabiliriz. Örneğin bizim şu anda 3 tane 1997 doğumlu sporcumuz var. Mesela Avusturya'da bu kategoride 70-80 sporcu var. Sporcularımız yurtdışında bazı yarışlara katılıyor. Hep ilk 10 içerisinde yer alıyorlar. Bu iyiye işarettir. Yani şu an sonuçtan ziyade, sosyal parametreler çok önemli. Bu sporun gelişimi için vargücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.''

Bajc, kayakla atlamada şu an en çok gelişme gösteren sporcularının 16 yaşındaki Faik Yüksel olduğunu belirterek, ''Şu anda dünya gençler şampiyonasında yarışacak sporcu yaş aralığı 16-20'dir. Faik daha 16 yaşında. Önünde uzun bir süre var. Yani kısaca bizim, Faik'ten 19 yaşında madalyayı beklememiz lazım. Şu an çok erken'' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder