25 Ekim 2011 Salı

İlk Türk Kayakla Atlama Belgeseli - RAMPA, KARDA UÇMAK

Erzurum'da Kiremitliktepe'de 1949 yılında yaptırılan tahtadan tramplenden günümüzdeki kayakla atlama kulelerine ulaşan öykünün işlendiği 'Rampa' filmi, Türkiye'de ilk kez Erzurum'da izleyiciyle buluştu.

Cengiz Yüzsever'in ilk belgesel projesi olan 'Rampa - Karda Uçmak' filmi, Erzurum Özel İdaresi İl Genel Meclisi Salonunda gösterildi. Vali Vekili Özgür Aslan, İl Genel Sekreteri Selami Altınok, Pasinler Kaymakamı Cihangir Güler, Uluslararası Dadaş Film Festival Komite Başkanı Nil Gürpınar, sivil toplum örgüt liderleri ve filmde rol alan ve yaşları 70'in üzerinde olan eski kayakçılardan bir bölümü hazır bulundu.

Belgesel filmde, savaş yıllarında moral çöküntüsü tüm dünyayı sarmışken Türkiye'nin doğusundaki Erzurum'da 1949'da yaptırılan 17 metre yüksekliğinde 60 metre uzunluğundaki tahta kayakla atlama kulesi anlatılıyor. Avusturyalı kayakla atlama öğretmenin Erzurum'da o yıllarda yine tahtadan yapılan kayaklarla yetiştirdiği öğrencilerin ilk atlayışlarına ilişkin bir bölümü siyah- beyaz filmde o günlerin tanıklarıyla yapılan röportajlara yer veriliyor. Kar ve kayağın umut olduğu 60 yıl öncesinden günümüze Erzurum'un ünlü eski kayakçılarının katkılarıyla hazırlanan film, kentte yapılan 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları ile noktalanıyor. Kentin kayak sporuna olan bu geçmişten gelen ilgisinin, Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın Erzurum'a verilmesinde moral etkisi olduğu da belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile çekilen 'Rampa - Karda Uçmak' filminin yönetmenliğini Filiz Kaynak ve Cengiz Yüzsever, yardımcı yönetmenliğini Güneş Tabak Baysal, görüntü yönetmenliğini Zafer Sevener, senaryosunu Tannur Arat, müziklerini Selim Atakan, yapımcılığını Tara Film ve Nilhan Sesalan yapıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder