31 Aralık 2015 Perşembe

Oberstdorf | Kapıkulu Freund

Türkiye'nin bir ucunda durmak bilmeden yağan kar yüzünden bizim metal kuş biraz gecikti. Eh madem bulduk fırsatı, Dört Tepe'nin ilk ayağındaki tartışmalara müdahil olalım. Eskimeye yüz tutan 2015'in son saatlerinde dahi blog yazısı yazabiliyoruz, kıymetimizi bilin :)

Yarışı maalesef canlı takip edemedim, ancak hemen sonrasında kopan fırtınadan derhal haberim oldu. Ozan canlı yayında ufak çaplı bir sitemde bulunmuş, facebook kayakla atlama grupları, özellikle de Slovenler isyan etmiş, Almanların yıllar sonra gelen Oberstdorf zaferi maalesef şaibeli bir hal almıştı. Yarışın tekrarını izleyinceye kadar hiçbir yorum yapamadım, çünkü resmi yarış sonuç listesine bakarak yorum yapmanın çok da bir anlamı yoktu. Neredeyse tüm yarış boyunca rüzgar arkadan esmiş olarak görünüyordu.

Yarış tekrarını seyrettikten sonraki tespitlerime gelirsek, ilk kapı değişimi iniş bölgesindeki rüzgar dengesizliğinden yapılmış, onda herhangi bir sıkıntı yok. Sonrasında Hayböck'ün atlayışından önce rüzgar karşıdan esmeye başlamış, yetkililer hemen kapı düşmüşler; ki normalde kapı düşme kararından emin olmak için bir kişiyi o rüzgarda atlatırlardı, o atlayan da uçar giderdi. Örnek vereyim, bu kapı rüzgar faktörü işleri henüz yokken yarış direktörünün alabileceği en büyük önlem atlayışlara ara vermekti. 2009 yılında yine Oberstdorf'ta yapılan kayakla uçma ayağında ilk turun sonuna doğru şartlar o kadar kötüleşmeye başlamıştı ki, hem kar yağışı hem de dengesiz rüzgar işleri tam anlamıyla çorba etmişti. Verilen her aradan sonra karşıdan rüzgarı yakalayanlar inanılmaz dereceler elde ederken (ki o gün ikinci turda Harri Olli tarafından 225,5 metre ile paramparça edilen tepe rekoru halen kırılamamıştır), ilk turda en son atlayışı yapacak olan Schlieri'den evvel yarış durmuş, her aradan sonra iyi koşullarda atlayanlar bir türlü yere inmezken bahtsız Schlieri felaket bir rüzgara yakalanıp 6. Sırada kalmıştı. (Evet, o dönemde 6.'lık Schlieri için tam bir kabustu)

Hülasa, Hayböck'ten evvel kapı düşme kararı da bence doğru. En iyi iki atlayış arka arkaya burada olmuş zaten, Hayböck ve Freund, kapılar 10 ve 9) Sonrasında Fannemel atlamadan önce rüzgar yön değiştirmiş ve bu esnada kapıyı yukarı çekmemişler, bu gecikme de ona patlamış. Ancak bunda da hakemlerin çok kabahati yok diye düşünüyorum, yeşil ışık yandıktan sonra sporcu kayana kadar geçen 2-3 saniyede bile rüzgar dönmüş olabilir. Bu da tamamen şanssızlık. Son üç atlayışın 12. kapıdan yapılması biraz adaletsiz olmuş, rüzgar değerlerine bakarsak 1-2 kapı daha çıkılabilirmiş diyorum şu anda.

Esas olay bence şu: Normalde bazı dünya kupası ayaklarında rüzgar nedeniyle direkt düşük kapıdan başlatırlar ve yarış boyunca sporcular hesaplama çizgisini zor bulur. Sürekli olarak kayakla atlama takip eden seyirciler ne kast ettiğimi çok iyi anlamıştır. Bu sefer direktör ve ekibi muhtemelen demişler ki "O kadar düşük kapıdan başlamayalım, keyifli bir yarış olsun, bir değişiklik olursa anında müdahale ederiz". Fena da iş çıkartmamışlar. En çok Domen Prevc ile Fannemel'e vurmuş talihsizlik, Freund ile Hayböck de karşıdan esen rüzgarı iyi yakalamış şanslarına. Sık kapı değişimi konsantrasyonunu bozmadıysa Peter Prevc adil koşullarda atlamış diyebilirim, 12 yerine 13 ya da 14'ten atlasa süper adil olurdu ama bu şartlarda şans hakemlerden daha çok etkili olmuş gördüğüm kadarıyla. Hatta eklemeden geçmeyim, Hayböck atlamadan önce rüzgarın döndüğünü fark edip direkt olarak kapı düşmeleri çok çok başarılı bir karar. Hayböck'ten sonra Freund var, o atlamadan hemen önce onuncu kapıda kalabilecekken bir kapı daha inmişler. Onuncu kapıda kalsalar hiç kimse bir şey diyemezdi, Freund da 2-3 metre daha uçabilirdi. Yapılan kapı değişimlerinde kötü niyet olmadığına kanıt olabilir bu da.

Dedikoduların yönü ne olursa olsun Prevc de Freund da gayet güçlü görünüyor şu anda. Garmisch - Partenkirschen'de işin rengi biraz daha belirginleşecektir. 2015'in son anlarında biçare bir şekilde uçağımı beklemeye devam ediyor, bu saçma süreçte herkese harika bir 2016 diliyorum. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder