4 Eylül 2011 Pazar

Kayakla Atlama Tarihine Kısa Bir Bakış


Kayakla atlama sporunun tarihi 1860 a dayanmaktadır. O yıl kayakla atlamanın babası olarak adlandırılan Norveç’li Sondre Norheim  bir kaya üzerinden baton kullanmadan 30 mt atlayarak ilk kayakla atlamayı gerçekleştirdi.


1.Dünya savaşı sonrası Konsberger tekniği olarak bilinen bir aerodinamik teknik, Norveç’li ikili Thulin Thams ve Sigmund Rudd tarafından geliştirildi.Bu teknik vücudun kalçadan öne doğru bükülmesi ve öne doğru eğilim ve kolların öne doğru uzatılması şeklinde tanımlanabilir.


O günlerden beri insanlar kayakla atlamanın gelişimi için çalışmakatalar. Bunlardan Avusturya’lı Sepp Bradl 1936 da 100 mt üzerinde atlayan ilk insan oldu. (Avusturya dominasyonuna fazla şaşırmamalı Ç. n) Bir yıl sonra Fransa’da ilk FIS Kuzey disiplini Dünya şampiyonasında atlayış yapıldı.



(Yukarıdaki video 1960 dan.Atlayış teknikleri ve rampalara dikkat.)


(1962-Zakopane )

Bir sonraki önemli tarih ise 1962 dir.O sene ilk geniş tepe atlayışı Dünya Şampiyonası’nda Zakopane’de yapıldı. Zakopane  bilindiği gibi Kamil Stoch’un şehri ve Adam Malysz’in şehri Wisla’ya da çok yakın.


(Walter Steiner'in bir atlayışı)

Kayakla Atlama branşının tarihindeki bir önemli kilometre taşı da 1972 de Planica’da düzenlenen İsviçre’li sporcu Walter Steiner’in kazandığı ilk kayakla uçma Dünya şampiyonasıdır. Yine önemli bir olay da Avusturya’lı sporcu Toni Innauer’in  1979-1980 sezonunda ilk Dünya Kupası şampiyonluğudur. Kayakla atlamanın tarihsel süreci bakımından bir önemli olay da 1988 de gerçekleşmiştir.1988 e kadar sporcular kayaklarını paralel tutarak atlarlardı. Bu terihten sonra ise  “V” stili geliştirimiştir.


Yıllar içerisinde Kayakla Atlama çok önemli gelişim ve değişim göstermiştir.Günümüzde her yıl daha fazla insan Kayakla atlama yarışlarını takip ediyor.kayakla Atlama Dünya şampiyonası’nda en çok ilgi gören branş olması yanında Dünya kupası ve Continental Cup da  Dünya’nın bir çok ülkesinden bir çok sporcunun yarıştığı önemli kış sporları organizasyonlarıdır.
Kayakla Atlama sporu içinde teknik gelişmelerin yanında ekipmanların ve tesislerin  gelişmesi de oldukça önem kazanmıştır. Ekipman üreticilerinin de yeni geliştirilecek teknikler ve manevraların gereksinimlerini karşılama konusunda kendilerini geliştirmeleri sporcuların fark yaratabilmeleri açısından önemlidir.

Kaynak    : http://www.dailyhealthstore.com/2011/09/history-of-ski-jumping/
Teşekkür : Eren Yağlıcı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder