12 Temmuz 2011 Salı

Chika Yoshida Röportajı

Chika Yoshida, FIS'ın kadınlar kayakla atlamasındaki koordinatörü oldu. 2008 senesinden beridir kadınların Continental Cup mücadelelerini çok ciddi şekilde destekliyordu, şimdi ise Dünya Kupası serisinde işin kalbinde bir yeri var, sorumluluğu var. Geçtiğimiz sezonlarda kadınlar organizasyonu sadece Continental seviyesinde mücadele edebiliyorlardı. 2011-2012 sezonuyla birlikte artık onlar da Dünya Kupası serisine sahip olacaklar.

Tokyolu Chika Yoshida, 1992 senesinde eğitim için Avrupa'ya doğru gelmiş. 1998 Nagano Kış Olimpiyatların'nda kayakla atlamaya derinden bir tutku duymaya başlamış ve bir sonraki sene, 1999 yılında Japonya takımıyla çalışmaya başlamış. 2008 yılında ise, tam 10 yıl sonra, Walter Hofer tarafından (ki kendisi günah keçimizdir, yarış direktörümüzdür) kadınlar kayakla atlamasının koordinatörü olmasıyla ilgili bir görüşmeye çağırılmış. Şimdi ise Chika Yoshida, bu organizasyonun en önemli insanlarından biri olmuş durumda.

Bu özel kadınla FIS Ski Jumping yeni sezon öncesinde bir röportaj yapma fırsatı bulmuş, röportajı sizlere ulaştıralım dedik.

FISskijumping: Önümüzdeki sezon Kadınlar Dünya Kupası'nı seyredeceğiz. Bu size ne ifade ediyor, ne gibi değişimler bekliyorsunuz?

Yoshida: İlk ve belki de ne önemlisi televizyon yayınlarından bahsetmemiz lazım, bu bizim için yeni birşey. Elbette bazı yarışlarımızın yayınları oldu fakat bunların pek çoğu yerel kanallar tarafından yapılan yayınlardı. Şimdi ise tüm dünya bizi takip edebilecek, izleyebilecek. Bu da çok çok kritik bir değişim ve kuşkusuz ki sporun gelişimini farklı bir seviyeye çekecek.

FISskijumping: Peki bu organizasyon için ekstra bir baskı, bir iş yoğunluğu anlamına mı geliyor?

Yoshida: Şu an için bunun değerlendirmesini yapabilecek bir pozisyonda değilim çünkü böyle bir tecrübem olmadı daha önce. Ama eminim ki Walter Hofer ve ekibinin de yardımıyla organizasyonu istenen seviyeye yükseltebileceğiz. Organizatörler de ellerinden gelenin en iyisini yapacak, hepimiz bu sporun başarısını istiyoruz ve hep birlikte çalışarak bunu başaracağız - bundan hibir endişem yok.

FISskijumping: Sprocular için en büyük değişiklik ne olacak?

Yoshida: Sporcularımız şimdi gerçek para ödülleri kazanmaya başlayacak. Bu onlar için çok büyük bir gelişim, değişim. Sporcularımız olmasaydı bir Dünya Kupası serisi düzenlememiz mümkün omazdı. O yüzden yaptıkları spordan hak ettikleri paraları kazanmaları çok önemli.

FISskijumping: Continental Cup serisi de devam edecek önümüzdeki sezonda. İki organizasyonun yönetimi de sizde mi olacak?

Yoshida: Evet, iki farklı ve rekabet halindeki serimiz olmayacak. Bu yüzden verilen haftasonlarına göre takvimimizi düzenleyeceğiz ve aynı haftada Continental ve Dünya Kupası ayağı yer almayacak. Ben de iki organizasyonu da takip edebileceğim, iki tarafa da gidip gelebileceğim.

FISskijumping: Continental Cup'ta kaç sporcu yer alacak - en genç sporcular o seviyede mi mücadele edecek? Orgnaizasyonlar nasıl işleyecek?

Yoshida: Kurallara göre Dünya Kupası seviyesinde mücadele edebilmek için 15 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Continental Cup ise her yaş grubuna açık. Bu da bize genç sporcularımızı korumamız ve gelişimleri için onlara zaman ve mekan tanıyabilmemiz anlaına geliyor. Bu yöntem herkes için en faydalısı.

FISskijumping: Dünya Kupası'nın gelmesiyle birlikte kadınlar kayakla atlaması televizyon yayınlarıyla birlikte dünya sahnesine çıkıyor. Bunu ileriye atılan çok büyük bir adım olarak görebilir miyiz?

Yoshida: Şüphesiz ki böyle. Kadınlar kayakla atlaması için çok büyük bir gelişim. Artık sporumuzu çok daha sağlıklı ve geniş bir ortamda sunabiliriz. Bu sporun içinde yer alan herkes için çok büyük birşey bu. Sporcular da organizatörler de çok yeni imkanlar elde edecekler hem kendileri hem de sporun gelişimi için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder