28 Ocak 2014 Salı

2014 Dünya Gençler Kuzey Disiplinleri Şampiyonası, Val di Fiemme(ITA)
 
 
27 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında İtalya'da düzenlenecek olan Dünya Gençler Kuzey Disiplinleri Şampiyonası'nda, Val di Fiemme'de, 29 Ocak Çarşamba günü ülkemizi kayakla atlama disiplininde bir kez daha Faik Yüksel temsil edecek.
Bu zor görevin üstesinden geleceğinden hiç şüphemiz yok Faik! Sana başarılar diliyoruz ve iyi bir sonuç almanı ümit ediyoruz.

27 Ocak 2014 Pazartesi

Soçi Kadroları Kesinleşti

Almanya
Erkekler:Richard Freitag, Severin Freund, Andreas Wellinger, Andreas Wank, Marinus Kraus
Kadınlar: Carina Vogt, Katharina Althaus, Gianina Ernst, Ulrike Graessler

Polonya
Erkekler: Kamil Stoch, Maciej Kot, Jan Ziobro, Piotr Zyla, Dawid Kubacki

Japonya
Erkekler: Noriaki Kasai, Daiki Ito, Taku Takeuchi, Reruhi Shimizu, Yuta Watase
Kadınlar: Sara Takanashi, Yuki Ito, Yurina Yamada

Slovenya
Erkekler: Peter Prevc, Robert Kranjec, Jurij Tepes, Jaka Hvala, Jernej Damjan
Kadınlar: Spela Rogelj, Katja Pozun, Maja Vtic, Eva Logar

Norveç
Erkekler: Anders Bardal, Anders Fannemel, Anders Jacobsen, Rune Velta, Daniel-Andre Tande
Kadınlar: Line Jahr, Maren Lundby, Helena Olsson Smeby

Avusturya
Erkekler: Gregor Schierenzauer, Thomas Morgenstern, Thomas Diethart, Michael Hayböck, Andreas Kofler
Kadınlar: Daniela Iraschko-Stolz, Chiara Hoelzl

ABD
Erkekler: Nick Fairall, Nick Alexander, Anders Johnson, Peter Frenette
Kadınlar: Jessica Jerome, Sarah Hendrickson Lindsey Van

İsviçre
Erkekler: Simon Ammann, Gregor Deschwanden
Kadınlar: Bigna Windmueller

Finlandiya
ErkeklerJanne Ahonen, Jarkko Maeaettae, Anssi Koivuranta, Olli Muotka, Janne Happonen
Kadınlar: Julia Kykkaenen

Estonya
Erkekler: Kaarel Nurmsalu, Siim-Tanel Sammelselg

Bulgaristan
Erkekler: Vladimir Zografski 

Rusya
Erkekler: Dimitry Vassiliev, Denis Kornilov, Alexey Romashov, Mikhail Maksimochkin, Ilmir Hazetdinov
Kadınlar: Irina Avvakumova

Fransa
Erkekler: Ronan Lamy-Chappuis
Kadınlar: Julia Clair, Lea Lemare, Coline Mattel 

Güney Kore
Erkekler: Heung-Chul Choi, Hyun-Ki Kim, Chil-Ku Kang, Seou Choi

Kanada
Erkekler: Mackenzie Boyd-Clowes, Matthew Rowley, Dusty Korek, Trevor Morrice
Kadınlar: Atsuko Tanaka, Taylor Henrich, Alexandra Pretorius

Romanya
Erkekler: Iulian Pitea

Yunanistan
Erkekler: Nico Polychronidis

Italya
Erkekler: Davide Bresadola, Roberto Dellasega, Sebastian Colloredo
Kadınlar: Evelyn Insam, Elena Runggaldier

26 Ocak 2014 Pazar

Sapporo'da Sloven Üçlemesi



Jernej Damjan, Peter Prevc ve Robert Kranjec Sapporo’da Sloven üçlemesi yaparak zafere ulaştılar.


 
138 ve 134 metrelik iki atlayışla toplamda 255 puan alan Jernej Damjan, böylece sezonun ilk Dünya Kupası galibiyetine de ulaşmış oldu. 124 ve 137.5 metrelik atlayışlarıyla yarış galibinin sadece 0.6 puan gerisinde kalan Peter Prevc de Dünya Kupası genel klasman liderliğini uzatmış oldu. Robert Kranjec ise 253.3 puan alarak (126m ve 137m) Olimpik sezonda ilk podyumuna ulaştı. Damjan ve Prevc ise cumartesi günkü yarışta da podyum görmeyi başardılar.
Günün en uzun atlayışı ise 140 metreyle Andreas Kofler’den geldi.

Jernej Damjan (SLO):
"Tabii ki fazlasıyla mutluyum, bu benim ilk Dünya Kupası galibiyetim oldu ve bunun gerçekleşmesi için çok uzun zaman bekledim. Bugün rüzgar açısından biraz şanslıydım ve bunun avantajını kullandım. Şimdi Sochi’de takım yarışının nasıl geçeceğine bakacağız, orada sekiz iyi atlayışa ihtiyacınız var, sonrasını hep beraber göreceğiz.”

Peter Prevc (SLO):
"Bu Sapporo’daki çok güzel geçen ikinci yarış oldu. Yine koşullar güzeldi. İlk atlayışta küçük bir hata yaptım ve ikinci turda performansımı yükseltmem gerektiğini biliyordum. Bunu yapmayı başardım ve tatmin oldum.”

Robert Kranjec (SLO):
"Koşullar konusunda çok da şanslı değildim ve sonrasında çıkış kapısı aşağı çekildi. Bu pek benim lehime değildi ama dün dördüncü oldum bugün ise üçüncü. Bu, Olimpiyatlardan bu kadar kısa zaman önce alınan çok güzel sonuçlar oldu.”

Kaynak: http://www.fis-ski.com/

19 Ocak 2014 Pazar

Milli Takım Hazırlıklarını Sürdürüyor

Selamlar,

Bizimkilerden haber var. Sapporo'daki Kıtasal Kupa'nın Sapporo ayağında Samet Karta sırasıyla 38, 48, 42 ve 53. sıraları aldı. Puana az kalmış yani. 

Bununla beraber, Faik Yüksel ve İrfan Çintimar da Val di Fiemme'deki Kuzey Disiplinleri Dünya Gençler Şampiyonası'na hazırlanıyorlar. 

Hatta inanmıyorsanız bakın: 


Not: Mutlu yaşlar Vasja Bajc! Vesel rojstni dan Vasja Bajc! (google translate)

13 Ocak 2014 Pazartesi

Polonya Turu İçin Avusturya Takımı



Avusturya kayakla atlama takımı, facebook sayfasında bu hafta Polonya turu yarışları için takımını açıkladı. Buna göre 16 Ocak’ta Wisla ve 17-18-19 Ocak’ta Zakopane’de yapılacak yarışlarda yer alacak sporcular şöyle:

 


·         Gregor Schlierenzauer 
·         Thomas Diethart
·         Wolfgang Loitzl
·         Stefan Kraft
·         Michael Hayböck
·         Manuel Poppinger
·         Andreas Kofler

 

Şimdiden herkese bol şans diliyor, kararında rüzgarlı ve kazasız bir haftasonu olmasını umuyorum.

 
 
 
 

Kaynak: https://www.facebook.com/skijumpingaustria

Morgenstern | Son Durum (13.01.2014 )


Thomas Morgenstern’in son durumu | Doktorların açıklamasına göre serebral (beyin) kanaması ve akciğer ezilmesi tamamen gerilemiş durumda. Durumu halen stabil, ancak gösterdiği ilerleme çok iyi. Birkaç hafta içinde hiçbir kalıcı hasar oluşmadan tamamen iyileşmesi bekleniyor. Kısa dönem hafızasını kısmen yitirmiş durumda. (Pointner’ın söylediğine göre Dört Tepe Turnuvası’nı kimin kazandığını hatırlamıyormuş). Olimpiyatlara katılıp katılamayacağı henüz netleşmemiş durumda, rehabilitasyon süreci sonunda karar verilecek.



12 Ocak 2014 Pazar

Tauplitz / Bad Mitterndorf / 2.Gün Yarış Sonucu

+
RankBibNameNationDistance1Distance2Total
1.60Prevc, PeterT186.0198.0369.0
2.59Schlierenzauer, GregorT186.0197.5366.9
3.61Kasai, NoriakiT180.0201.0365.8
4.51Ammann, SimonT195.0190.0365.5
5.42Fannemel, AndersT182.0193.5348.4
6.48Matura, JanT183.0186.5345.9
7.55Tepes, JurijT171.0193.0340.9
8.50Poppinger, ManuelT181.0187.0340.5
9.56Stoch, KamilT171.0189.0335.5
10.43Kot, MaciejT181.0181.5331.9
Bugünkü Salzburg Gazetesi'nde Morgi'nin sağlık durumu ile ilgili bir haber varmış. Avusturya'da yaşayan sevgili arkadaşım Fatih Yıldız, yazının kısa bir özetini benimle paylaştı, ben de sizlere aktarıyorum. Tekrardan teşekkür ederim Fatih!

Makalede, doktorlar Morgi'nin durumunun iyiye gittigini, bilgisayar tomografisi cekildigini, kafasindaki kanamayi giderdiklerini ve durumunun iyiye gittigini söylüyorlar. 


Yazıya aşağıdaki adresten isteyenler ulaşabilir.
Morgenstern geht es nach schwerem Sturz besser

EFSANE TARİH YAZIYOR

Podium_kulm_14_kopie
 

Avrupa'ya bir türlü gelmeyen kış yüzünden taşıma karlarla donatılan kayakla atlama tepelerinden birinde, Avusturya'da Tauplitz/Bad Mittendorf'taki Kayakla Uçma Tepesi Kulm'da dün muhteşem bir yarış koşuldu. 41 yaşındaki(ve 7 ay, 4 günlük) Japon sporcu Noriaki Kasai tüm rakiplerini geride bırakarak Kayakla Uçma Dünya Kupası ilk ayağının ilk yarışını kazandı ve kayakla atlama tarihine en yaşlı kazanan olarak geçti. İlk turu 196 m.lik muhteşem atlayışı ile birinci sırada kapatan Kasai, final turunda tam 197 m.lik atlayışı ile tarih yazarak yarışın galibi oldu.

Ben yarış sırasında sınav gözetmenliği yapmakta olduğum için bu inanılmaz yarışı, tarihî anı canlı yaşamadım. Bu sabah banttan yayında izleme şansı buldum ve inanılmaz duygulandım. Atlayışının hemen ardından Schlieri, Stoch, Prevc, Freund, Kranjec hepsi koşarak, hatta bazıları şapkalarını çıkarıp eğilerek onu tebrik ettiler. Yarışı ikinci ve üçüncü sırada tamamlayan Prevc(21) ve Schlieri(23) ile arasında yaklaşık 20 yaş var, başardığı şeyin büyüklüğü gerçekten inanılmaz! Keza Japon koç Yokokawa'yı diğer takım koçları içtenlikle tebrik ettiler, çok özel bir andı.
 
 
Geçen sene de Noriaki zaman zaman podyum getirebilecek performanslar sergilemişti. Her seferinde acaba, şimdi gelir mi diye heyecanla beklemiştim. Bu sene de öyle oldu, kendisi de ifade ediyor zaten, gerek fizikî gerek psikolojik durumunun gayet iyi ve kendisine güveninin tam olduğunu söylüyor. Bu galibiyet neticesinde şu anda Kayakla Atlama Dünya Kupası sıralamasında 4. sıraya yükseldi. 3. sıradaki Schlieri ile arasında 50 puan fark var. Bu zaferin ardından Noriaki'nin daha neler başarabileceğini merak ve sabırsızlıkla bekliyorum doğrusu!

Öte yandan Prevc'in ikinciliği, Kranjec'in beşinciliği ve Tepes'in yedinciliği Slovenya adına büyük moral oldu. Kranjec için bu derece bugünkü ve daha sonraki kayakla uçma yarışlarında önemli bir motivasyon olacaktır diye düşünüyorum.

Yine üçüncü sırada yarışı tamamlayan Schlieri aldığı sonuçtan gayet menun, kendi seyircisi önünde tekrardan podyumda olmaktan çok mutlu, onun için de işlerin artık eskisi gibi iyi gitmeye başladığını umuyorum, en azından bu sonuç, hem kendine güvenini artıracak hem de onu hırslandıracaktır.
Alman Severin Freund dördüncü sırayı aldı ve formunu düzeltti gibi, ama yarışın öne çıkan bir diğer sonucu bana göre Kanadalı Mackenzie Boyd-Glowes'in elde ettiği 9.luk! Boyd-Glowes ilk ona girerek en iyi kariyer derecesini elde etmiş oldu!

Bugün ikinci yarış saat 15.00'ten itibaren Eurosport International'da Ozan Can Sülüm'ün anlatımıyla naklen yayınlanacak. En az bu yarış kadar muhteşem bir şeye tanıklık etmek istiyorsanız, tam vaktinde ekranlarınızın başına geçiniz. İyi pazarlar:)



SARA TAKANASHİ DOLU DİZGİN İLERLİYOR


Podium_sapporo_2_14_kopie_2

Bu hafta sonuna Japon sporcuların zaferleri damgasını vurdu. 17 yaşındaki sporcu Sara Takanashi, Kadınlar Kayakla Atlama Dünya Kupası'nın Sapporo ayağında, kendi evinde düzenlenen iki yarışta da galibiyeti alarak muhteşem bir peformans çıkardı. Sezonun 7 yarışından 6'sından birincilik ile ayrılan Takanashi Dünya Kupası genel sıralamasında rakipleri ile arasındaki farkı iyice açtı.

İlk yarışta Takanashi'nin ardından Alman Carina Vogt ve Rus Irina Avvakumova 2. ve 3. sırayı aldılar. İkinci yarışta ise Takanashi, sırasıyla Fransız Coline Mattel ve Rus Irina Avvakumova'yı geide bırakmayı başardı.

Avvakumova, son yarışlarda elde ettiği derecelerin ardından Dünya Kupası genel sıralamasında ikinci sıraya yükseldi ve Sochi'de düzenlenecek olan Kış Olimpiyatları öncesinde ciddi bir moral ve özgüven kazandı.

Ama asıl merak ettiğim Sara'nın olimpiyatlarda ne yapacağı...Olimpiyat şampiyonu olması halinde pek çok ilke de imza atabilir...ilk kadın kayakla atlama olimpiyat şampiyonu, en geç kadın kayakla atlama olimpiyat şampiyonu, tepe rekoru...
Sabırsızlıkla bekliyorum:)

Bu yarışın tekrarı bugün saat 09.45'ten itibaren Eurosport 2 kanalında yayınlanacak, izleyebilirsiniz.

World Cup Ladies

Individual

11 Ocak 2014 Cumartesi

Aslı...

“Lapa lapa kar yağar, 
Gelinlik giyer dağlar, 
Kış mevsiminin hüznü, 
Doğada sessizlik var"


Bugün açılan heykelinde yazan ufak bir dörtlüğü Aslı'nın. 

Heykelin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk: “Aslı kayağı sevdiği için kayak onu bu hayattan almadı. Onu alan Türkiye'deki ihmaller, cahillikler ve yönetim anlayışıdır. Türkiye'de değil daha uygar bir ülkede bu sporu yapıyor olsaydı bugün yaşıyor ve yarışıyor olacaktı" demiş. Kelimesi kelimesine doğru.

Ama biliyorum ki bu sözlerin ardında da siyaset var. Herhangi bir anlayışın gelip de bu haksızlıkları, adaletsizlikleri giderebileceğine Türkiye gençliğinin inancı kalmamış durumda.

Aslı otoyolda hız yapmamıştı. Kimseye silah çekmemişti. Alkol içmemişti. Kızlı erkekli ortamlarda bulunmamıştı. Mecliste kavgaya gürültüye karışmamıştı. Molotof kokteyli atmamıştı. Yolsuzluğa karışmamıştı. Melih Gökçek'e twitter'dan sataşmamıştı.

Spor yapmak istemişti sadece. Canından oldu. İşin kötüsü o canından olurken, bu işte ihmali bulunanlar mağdur olmayı yine başardı.

Ülkemizin genç sporcularına verdiği değer bu seviyede. Böyle bir ülkeye saygı duyabilmek gerçekten önemli bir sabır testi.

Nasıl bir ülkeye mi?

Allah'a hakaret eden tweet'i retweet eden genç şu anda hapiste. Allah'ın adıyla insanları kandıranlar dışarıda. 

Darbe yapmaya teşebbüs edenler içeride. Darbe yapanlar dışarıda.

Yardım kisvesi altında haklı dolandıranlar dışarıda. 

Ali İsmail Korkmaz mezarında yatarken ölümünün sorumluları dışarıda. Polis, sokaktaki adamı kafasına ateş etmek suretiyle öldürüyor, yargılanıyor, o dahi dışarıda. 

Sınavlara hile, spora şike bulaştıranlar dışarıda. Dürüstçe sınavını yapanlar işsiz, sporunu yapanlar mezarda.

Milli futbol takımı kaptanı ırkçılık damgalı, milli basketbol takımı kaptanı dopingcilik... Onlar zaten dışarıda.

Aslı'nın vefatının sorumluları nerede olabilir ki?

İki sene oldu ve hala rahat uyutamıyoruz seni Aslı. Elimizden geleni yapıyoruz ama, olmuyor Aslı. Çok üzgünüm.

Tauplitz / Bad Mitterndorf | NORIAKI KASAI KAZANDI!!!!!!!


Sezonun ilk kayakla uçma yarışını büyük efsane Noriaki Kasai kazandı. 6 Haziran 1972 doğumlu Noriaki Kasai, 41 yaş 7 ay ve 5 gün ile bir Dünya Kupası ayağı kazanan en yaşlı sporcu unvanını kazandı.


10 Ocak 2014 Cuma

Morgenstern'in Sağlık Durumu

Morgenstern'in yoğun bakımda tutulduğu, kafasında ve akciğerinde yaralanmalar tespit edildiği ama bilincinin yerinde olduğu ve konuşabildiği açıklandı.

En az 72 saat daha yoğun bakımda gözlem altında tutulacağı da belirtildi.

Doktorunun açıklaması: "Kritik bir durumda ve gözetim altında kalması şart. Hayati tehlikesi yok, ama başındaki hasar yüzünden kötüleşme ihtimali var. F1 efsanesi Schumacher'in durumu ile kıyaslamak doğru olmaz, çünkü Thomas bilinci tamamen açık bir şekilde bize ulaştı."

11/01 10.00 | Avusturya Kayakla Atlama Fed.: "Morgenstern'in durumunda şu ana dek herhangi bir kötüleşme yok. Durumu stabil, ama ciddiyetini koruyor."

11/01 15.30 | Avusturya Basını: "Morgenstern'in doktorunun açıklamasına göre belirgin bir düzelme gözlemleniyor. 




Thomas Morgenstern'in yaşadığı dehşet verici düşüş!

6 Ocak 2014 Pazartesi

FotoAmmann | Simi, bunu olgunlukla karşılarken...

Hiç kimsenin şans vermediği bir İsviçreli çocuk...


Ortaya çıktı ve dönemin müthiş atletlerinin arasından sıyrılarak...


Çifte olimpik şampiyon oldu... Kimi bunu olgunlukla karşılarken...


Kimi intikam yemini etmişti bile... Yıllar geçti...


O intikam alınacaktı...


Koleksiyonundaki eksiği tamamlayamayanlar, onun eksiğini de tamamlatmayacaktı...


Ve bugün, hiç kimsenin şans vermediği bir Avusturyalı çocuk...


Ortaya çıktı ve dönemin müthiş atletlerinin arasından sıyrılarak...


                         Dört Tepe şampiyonu oldu... Simi, bunu olgunlukla karşılarken...

4 Ocak 2014 Cumartesi

Dört Tepe Turnuvası | Innsbruck: Hazır Mıyız Arkadaşlar?

Antrenman atlayışlarına bir saat kala yazmaya karar verdiğimden, fazla uzatmamak elzem olacak.

Elemeleri Norveçli Fannemel kazandı. İkinci sırayı da turnuva liderimiz Diethart aldı. Buraya kadar gerçekten çok ilginç, ancak bundan sonrası daha da renkli: Fannemel, 2000 € kazandı kazanmasına amma velakin eleme atlayışı yapmayan ve ev sahibi avantajı da bulunan Thomas Morgenstern ile eşleşti. Keza, Diethart da kendisini eşleşmeye saklayan bir Simi ile karşı karşıya gelecek.


Fannemel, Morgi ile eşleştiğini öğrenmeden hemen önce.

Sürpriz turnuva lideri bu sefer sağlam bir baskı yiyecek. Aklında öncelikle yarış birinciliği değil, ilk turu kazasız belasız aşabilmek olacak, buna şüphe yok. Eğer Innsbruck'ü kan kaybetmeden aşarsa, işte o zaman şampiyonluk adaylığından ciddi olarak bahsedebiliriz.

Ve Şimdi Jokullstrada istatistikleri:

* 2006-2007 sezonundan bu yana toplamda otuz Dört Tepe ayağı yapıldı ve bunların yirmi (20) tanesi Avusturyalı bir sporcunun birinciliği ile tamamlandı. (Schlieri 9, Morgi 5, Loitzl 3, Kofler 2, Diethart 1) 

* Innsbruck'te son beş sezondur zirvede bir Avusturyalı bulunuyor. (Almanların o dönemki müthiş isimleri olan Schmitt ve Hannawald'ın 98-99 / 02-03 Oberstdorf serisi ile egale durumda. Bugün bir Avusturya galibiyeti, yeni bir rekor olacak). 

* 1999 - 2000 sezonundan bu yana Innsbruck'te birincilik alan isimlerden 9 tanesi, turnuvayı da birincilikle bitirmeyi başarmış. (Bu sayı Oberstdorf için 7, Ga - Pa için 7, B'hofen için ise işe bakın ki yine 7). (Bu istatistikte 07-08 sezonunu dikkate almadım, çünkü o yıl Innsbruck ayağı kötü hava şartları nedeniyle B'hofen'e alınmıştı) Turnuvanın teoride en az puan veren ayağının daha belirleyici olduğu gerçeğini aklımızın bir köşesinde tutuyoruz.

* Simi'nin Dört Tepe Turnuvası'nda Avusturya topraklarında şu ana dek kazandığı birincilik sayısı: 0 (Yazı ile Sıfır)

Diethart bugün çok önemli bir sınav verecek. Kağıt üzerinde en şanslı isim Morgi olarak gözükse de, işin pratiğinin her türlü sürprize gebe olduğu bir sezonda gibiyiz. Bekleyip görelim.

Foto Credit: http://berkutschi.com