30 Temmuz 2013 Salı

Janne Ahonen: "Güzel Bir Başlangıçtı"

Hinterzarten'daki sezon açılışı, Janne Ahonen'in geri dönüşüne sahne oldu. 36 yaşındaki Fin yıldız etkileyici bir performans gösterdi.



Kara Ormanlar'daki sıralamalarda 3. sırayı elde etti Ahonen. Pazar günkü bireysel yarışta 7. sırada yer aldı. "Güzel bir başlangıçtı. Beni neyin beklediğini bilmiyordum. Şimdi önümüzdeki yarışlara konsantre olmak benim için daha kolay olacak" diyor Dört Tepe şampiyonu finnjumping.fi adresinde.

Adlerschanze'deki ilk 10 sonuçlarına rağmen Fin atlet performansını geliştirmeyi hedefliyor. "İlk atlayışımda iyileştirebileceğim çok şey vardı, en başta zamanlama. Buna bir çözüm bulmalıyım. İkincisi nispeten iyiydi, yine de tam istediğim seviyede değil."

Hinterzarten'da takımının başında olmayan baş antrenör Pekka Niemelae, atletlerinin performansından memnun (Ahonen 7., Lauri Asikainen 19.). "Grand Prix'nin başlangıcı bizim için gayet olumlu. Umut verici." şeklinde özetliyor durumu Niemelae.

Kaynak: berkutschi.com

Anders Jacobsen Tedavi Altında

Sezon finali Planica'da düşen ve çapraz bağlarını yırtan Anders Jacobsen, Mayıs ayında ameliyat olmuştu. Jacobsen'e dizlerindeki şikayet sebebiyle tekrar hastane yolları gözüktü.



Jacobsen, Norveç gazetesi VG'ye şöyle konuştu: "Gece yarısı soğuk bir şekilde terlediğimde bir şeylerin yolunda gitmediğini anladım. Kan değerlerimi ölçürdüğünde normalden yüksek olduğunu tespit ettik"

Dizlerindeki enfeksiyon nedeniyle Dört Tepe şampiyonuna iki hafta boyunca antibiyotik tedavisi uygulandı. Bu şekilde ödem giderildi.

"Hastaneye ilk gelişimden çok daha iyiyim. Şimdi bacaklarım normal görünümünde. Bundan önce biri diğerinden daha kalındı." diyor Jacobsen vg.no sitesinde.

28 yaşındaki atletin en büyük hedefi Sochi'de madalya kazanmak. Her şey yolunda giderse Aralık'ta atlayışlara başlayabileceğini söylüyor. Rusya'daki olimpiyatlara hazırlanmak için yaklaşık iki ayı kalmış oluyor böylelikle.

Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Kaynak: berkutschi.com & iltasanomat.fi

28 Temmuz 2013 Pazar

GP Açılışında İki Alman Başı Çekti





FIS Grand Prix 2013 Hinterzarten’de (GER), 2000 kişilik seyirci önünde, iki Alman’ın dublesiyle başladı. Richard Freitag, bu sıcak yaz gününde 246.9 puanla, Andreas Wellinger (244.9 puan) ve Sloven Matjaz Pungertar’ın önünde sezonun ilk GP yarışını kazandı.


Freitag ne kadar formda olduğunu gösterdi ve aynı zamanda 108 metrelik ikinci atlayışında rüzgar şartlarından da şanslıydı. “Rüzgar koşulları konusunda şansım vardı, hatta atlayışımı erken bile bitirmek durumunda kaldım.” dedi Freitag yarışın ardından.




Baş antrenör Werner Schuster’in takımı için mükemmel bir başlangıç oldu. Michael Neumayer de ilk altı arasındaydı, Karl Geiger 14. geldi ve Severin Freund da 16. Andreas Wank ikinci atlayışındaki düşüşü sebebiyle yüksek bir puan alma şansını kaybetti.



Geçtiğimiz kış sezonda dikkatleri üzerine çekmeye başlayan Sloven Matjaz Pungertar üçüncü olarak ve Çek Jan Matura da dördüncü olarak pazar gününün en iyileri arasına girdiler.

En iyi Japon: Takeuchi

Cumartesi günkü karışık takım yarışı galip bitiren takımda yer almayan Takeuchi, bu sefer en iyi Japon atlamacı oldu. Taku Takeuchi toplamda 237.6 puan alarak altıncı oldu. Daiki Ito 20. olurken, diğer Japon atletler ise final turuna çıkamadılar.

Ahonen’in Formu Yerinde

Finlandiyalı Janne Ahonen geri dönüşünün ardından harika bir performans sergiledi. Fiziksel olarak formunun zirvesinde. Yedinci olarak en iyi Fin sporcu olmayı başardı.

Kamil Stoch aldığı sekizincilikle Polonya takımın en iyisi olurken, dokuzuncu olan Tom Hilde de en iyi Norveçliydi.




Kaynak:  http://berkutschi.com/

Samet Karta'dan Büyük Başarı

FIS Kupası Polonya Szczyrk'da bugün yapılan ikinci gün yarışlarıyla devam etti.

Dün 15. olan sporcumuz Samet Karta bugün ise 6. olarak önemli bir sonuca imza atmış oldu.

Diğer sporcularımızdan Arda İpçioğlu 33. olurken Faik Yüksel ve İrfan Çintimar aynı puanı alarak 54. , Ayberk Demir 69. ve Mustafa Öztaşyonar ise 84. oldu.

Resmi sonuç listesi: http://www.fis-ski.com/pdf/2014/JP/3719/2014JP3719RL.pdf

27 Temmuz 2013 Cumartesi

En İyi Karışık Takım: Japonya







Birçok kişi için Japon takımı karışık takım yarışının favorisiydi ve rollerinin haklını verdiler. Japonlar Hinterzarten’de Slovenya ve Almanya’nın önünde kazandı.


Daha ilk turun ardından Japonlar açık ara öndeydiler. Final turunda diğerleri farkı azaltmayı başardılar, fakat Yuki Ito, Noriaki Kasai, Sara Takanashi ve Yuta Watase pozisyonlarını savundular ve toplamda 907.6 puan kazandılar. Noriaki Kasai yine çok güzel bir performans sergiledi, sıcak hava bile bunu etkileyemedi. 41 yaşındaki sporcu “buradaki sıcaktan keyif aldım.” dedi.



Podyumun Japonya’dan sonraki basamakları için de heyecanlı bir savaş vardı. Yarışın sonunda Maja Vtic, Nejc Dezman, Katja Pozun ve Matjaz Pungertar’dan oluşan Sloven takımı 883.6 puanla ikinci oldu. Slovenlerin en iyisi olmasına rağmen Matjaz Pungertar’ın hala daha gelişim kaydedebileceği görülüyor. “Atlayışlarım mükemmel değil, ama iyiydi. Mutluyum. Karışık yarış çok enteresan ve değişik bir şey.”



Podyum Savaşı

Üçüncülük ev sahibi Almanya’a gitti. Ulrike Graessler, ikinci turda düşen fakat yaralanmayan Andreas Wank, Svenja Wuerth ve Richard Freitag’dan oluşan takım, toplamda 873.3 puan alarak geçen seneki Hinterzarten üçüncülüğünü tekrarlamış oldu. Takımın en göze çarpan ismi, 252.8 puan alan ve eğer bireysel bir yarış olsaydı Matjaz Pungertar ve Noriaki Kasai’nin önünde kazanabilecek olan Richard Freitag oldu. Svenja Wuerth ilk takım yarışının ardından memnundu. “Mutluyum, bu benim için bir ilkti. Takım yarışları her zaman güzeldir, seyirciler için de. Bence karışık takım yarışı kayakla atlamanın geleceği.”  

Kanadalılar bu oldukça sıcak ve ara ara rüzgarlı akşamüstünde ufak bir farkla podyumu kaçırdılar. Yarışma boyunca Atsuko Tanaka, Dusty Korek, Alexandra Pretorius ve Mackenzie Boyd-Clowes’un ilk üçte bitirmek için büyük bir şansları vardı, fakat yarışmanın sonunda aldıkları 868.7 puan yeterli olmadı. Bir gün önce bireysel yarışı kazanan 17 yaşındaki Alexandra Pretorius, cumartesi günkü yarışta aldığı 242.2 puanla en iyi kadın sporcu oldu. 

Açık ara en iyi olan dört takımın ardından, beşincilik Fransa’ya (Julia Clair, Ronan Lamy Chappuis, Lea Lemare, Vincent Descombes Sevoie) giderken, onları altıncı olan İtalya (Roberta D'Agostina, Davide Bresadola, Elena Runggaldier, Sebastian Colloredo) izledi.

Geçen sene Hinterzarten’deki karışık takım yarışını kazanan Avusturya, bu sene Chiara Hoelzl, Stefan Kraft, Jacqueline Seifriedsberger ve Manuel Fettnerlı takım sadece yedinci olabildiler. Sabrina Windmueller, Gregor Deschwanden, Bigna Windmueller ve Simon Ammann’dan oluşan İsviçre dörtlüsü ise sekizinci bitirdiler yarışı.

Bu yarışmada toplam 10 takım yer aldı ki, bu da iki takımın final turu için kalifiye olamadığı anlamına geliyor. Çek takımı (Michaela Dolezelova, Lukas Hlava, Vladena Pustkova, Roman Koudelka) dokuzuncu olurken Rus takımı ise (Anastasiya Gladysheva, Ilmir Hazetdinov, Irina Avvakumova, Denis Kornilov) sonuncu olabildi.






Kaynak:   http://berkutschi.com/

Karışık Takım Yarışı'nın galibi Japonya


Japonya bir numaralı favori olarak çıktığı bu yaarışta çok rahat bir galibiyet aldı. Çok iyi iki kadın sporcuya, formda bir Kasai ve Watase de eşlik edince zafer kaçınılmaz oldu. Slovenya ikinci, Almanya üçüncü olurken, Kanada sürekli ikinci götürdüğü yarışta Boyd-Clowes'ın son atlayışında işleri berbat etmesinden dolayı dördüncü oldu.

Zayıf bir kadro çıkartan Avusturya ise 7. olabildi.

1.JapanT907.6
2.SloveniaT883.6
3.GermanyT873.3
4.CanadaT868.7
5.FranceT825.6
6.ItalyT801.7
7.AustriaT790.2
8.SwitzerlandT738.9
9.Czech RepublicT360.1
10.RussiaT345.0

FIS Kupası'nda Samet Karta ve Faik Yüksel'den Güzel Sonuçlar

FIS Kupası Polonya-Szczyrk ayağında Milli Takım sporcularımız mücadele etti.

93 sporcunun katıldığı yarışta Samet Karta 92,5 ve 96,5 metrelik atlayışlarıyla 15. olurken, iki hafta önce Villach ayağında puan alan Faik Yüksel yine ilk 30'a girdi ve 26. oldu

Diğer sporcularımızdan İrfan Çintimar 70. , Arda İpçioğlu 80. , Ayberk Demir 84. , Mustafa Öztaşyonar ise 89. oldu.

Grand-Prix ile Gelen Kural Değişiklikleri

Merhabalar, artık tozumuzu atmanın vakti geldi zira GP kapıdan girdi. Hemen her sene olduğu gibi bu yıl da bazı ufak kural değişiklikleri yapıldı ve bunlar Hinterzarten'de uygulamaya konacak.

"Antrenör atlayacak olan sporcusu için in-run uzunluğunu kısaltabilir. Bu karar sporcu için atlayışa henüz kırmızı ışık varken verilmelidir. Kapının aşağıya çekilmesi durumunda buradan gelecek ekstra puanlar ancak ve ancak sporcu tepe mesafesinin en az %95'ine atlarsa hesaplanacak." 

Bu da demek oluyor ki FIS kapı numarası değişikliğinde taktiksel avantaj sağlama amacını minimuma indirme çabasında. Antrenörün sporcusunu daha aşağıdaki bir kapıdan atlama kararının taktik için değil güvenlik için alınması adına böyle bir düzenleme getirilmiş gibi gözüküyor.

Farazi konuşuyorum; diyelim ki atlayışlar tepe mesafesi 120m olan bir tepede genel olarak 15. kapıdan yapılıyor. Ama antrenör, sporcusunu, bonus puanları gözeterek 13. kapıdan başlatmak istiyor. Bu artık eskisinden de büyük bir risk. Çünkü eğer sporcu tepe mesafesinin %95'i olan 114m'den daha kısa bir atlayış yaparsa bu sefer hiçbir şekilde atladığı kapıdan kaynaklı bonus puan alamayacak. Adeta bir "ya hep, ya hiç" durumu. Antrenörlere tanınan bu insiyatifin güvenlik amacıyla kullanılmasını istiyor FIS anlaşılan.

Kapıyla ilgili değişikliğin yanında ekipmanlarla alakalı birkaç ufak düzenleme daha yapıldı:

Kıyafet vücudun her bölümüne tam oturmalı. Kıyafetin esnek kısımlarının çevresi, ilgili bölgenin ölçüsünü aşmayacak.

Tabii kayaklara oturan botlar ve eldivenler vücut ölçülerine göre daha kalın, dolayısıyla bunu gözeterek birkaç tolerans değeri de atlanmamış:


  • Kıyafetin botu sarabilmesi için maksimum 10cm olmak üzere marj bırakılabilir. Bu marj kıyafetin vücuda tam oturan kısmında dizin altından başlayacak şekilde bot boyunca olabilir. 
  •  Kıyafetin eldiveni sarabilmesi için maksimum 4cm olmak üzere marj bırakılabilir. Bu marj kıyafetin kol uzunluğunun son 10cm'lik bölümü için kullanılabilir. 


Vladimir Zografski için sıkıntı büyük olacak anlaşılan, aman dikkat.

Milli Takım Sporcularımız Bugün Szczyrk'te Yarışacak

Kıtalar Kupası'na ve Dünya Kupası'na katılmanın yolunun geçtiği FIS Kupası bugün Polonya-Szczyrk'te yapılacak yarışlarla devam ediyor.

Szczyrk'te Milli Takımımız da 6 sporcuyla temsil edilecek. Bugün yarışacak sporcularımız ve doğum tarihleri şöyle: Faik Yüksel (1995), İrfan Çintimar (1997), Mustafa Öztaşyonar (1993), Ayberk Demir (1997), Samet Karta (1993), Arda İpçioğlu (1997).

15:30'da yapılacak yarışta bütün sporcularımıza başarılar diliyoruz.

Yarış Programı: http://www.fis-ski.com/pdf/2014/JP/3718/2014JP3718SLR1.pdf

2013 Yaz Grand Prix | Hinterzarten-Karışık Takım Yarışı Kadroları

Bugün saat 16:00'da yapılacak karışık takım yarışında takımları adına iki kadın ve iki erkek sporcu atlayış yapacak. Finlandiya ikinci kadın sporcuyu bulamadığı için malesef bugün Janne Ahonen'den mahrum kalacağız.


Avusturya: Hoelzl-Kraft-Seifriedsberger-Fettner
Slovenya: Vtic-Dezman-Pozun-Puntergar
Almanya: Graessler-Wank-Wuerth-Freitag
Japonya: Yuki Ito-Kasai-Takanashi-Watase
Çek Cumh: Dolezelova-Hlava-Pustkova-Koudelka
İtalya: D'Agostina-Bresadola-Runggaldier-S.Collredo
Fransa: Clair-R.Lamy Chappuis-Remare-Decombes Sevoie
Rusya: Gladysheva-Hazetdinov-Ayvakumova-Kornilov
İsviçre: S.Windmueller-Deschwanden-B.Windmueller-Ammann
Kanada: Tanaka-Korek-Pretorius-Boyd-Clowes

26 Temmuz 2013 Cuma

2013 Yaz Grand Prix | Hinterzarten-Kadınlarda İlk Yarışı Pretorius Kazandı

Dört aylık bekleyişin sonunda kayakla atlama yaz grand prix Almanya-Hinterzarten'de başladı. İlk gün erkekler elemeler ve kadınlar bireysel yarış vardı.

ABD'li Sarah Hendrickson'ın gelmediği Hinterzarten'de ilk günün galibi sürpriz bir şekilde Kanadalı Alexandra Pretorius oldu. Geçtiğimiz sezon genel klasmanını 26. sırada bitiren Pretorius'u son Dünya Kupası şampiyonu Japon Sara Takanashi takip etti. Üçüncülük ise Sloven Katja Pozun'un oldu.

Mücadeleler yarın 16:00'da yapılacak karışık takım yarışı ile devam edecek. Yarışı Eurosport 2 canlı yayınla verecek.



Sonuç listesi: http://www.fis-ski.com/pdf/2014/JP/3714/2014JP3714RL.pdf

21 Temmuz 2013 Pazar

2013 Yaz Grand Prix'si İçin Geri Sayım Başladı

Merhaba,

GermanyBütün kış sporları içinde yaz aylarında da heyecanı sürdüren branş kayakla atlamada Yaz Grand Prix'i için bir haftadan az bir süre kaldı. Resmi olmayan planlamaya göre 26 Temmuz da kadınlar ilk yarışı yaptıktan sonra 27 Temmuz'da Almanya Hinterzarten’da takım yarışları ile mücadele başlayacak.

Kış sporlarının en önemli materyali kar. Ama maalesef yılın belli zamanı yağıyor. Karı ikame eden yüzey arayışları ise 100 yıllık bir geçmişe sahip. Norveçliler sirk çadırlarında bir çeşit paspas üzerinde atlamalar yaparlardı. 1926 yılında Ayscough adında bir İngiliz, suni karın ilkel biçimi denebilecek bir madde geliştirdi ve bunu Londra’da denedi. 

1927 yılında Almanlar ilk yapay kar sarayını inşa ettiler.Alman gençleri burada 14 metrelere kadar atladılar. 
1927-Almanya ilk kapalı kış sporları salonu
1930'ların ortasında New York City'de bir depoda Amerikalılar boraks bir zeminden atlayış yapılan bir kule inşa ettiler. Amerikalılar aynı zamanda borakstan başka maddeleri de test ediyorlardı. 1940'larda ise Avusturya’da bazı organizatörler sabun kullandılar. 
1932-Almanya kapalı alanda atlama çalışmaları 
1950 başında ise doğal yollardan dondurulmuş bir tepe yapılması fikri ortaya atıldı ancak korkunç maliyeti sebebi ile hayata geçiremediler.
1953 Salt Lake ABD ahşap bir kule 
1950 ortalarına gelirken Doğu Almanlar PVC'yi icat etti. Bu olay sporu bambaşka bir yola soktu. Hans Renner adında bir Doğu Alman PVC'yi hasır biçiminde örülmüş parçalar halinde birbirine ekleyip kulelerde kullanma fikrini ortaya attı. Maddenin esnekliği ve sulama sayesinde artırılan kayganlığı ile karın alternatifini bulmuşlardı. 1954 Kasım ayında Dünya premieri Oberhof'ta tepe mesafesi 82 metre olan bir kulede 15,000 seyirci önünde bölge şampiyonasında yapıldı.
1954 Oberhof ilk plastik tepe
1950'lerin ikinci yarısı Çekoslavakya
İlk hasır örgülü plastik kaplamalı kulerden biri
Plastik pist döşemesi

1994 yılından beri ise FIS yaz aylarında “Summer Grand Prix” adıyla yarış düzenliyor.Çok ilgi gören bu yarışma kış sezonu için bize bir fikir vermektedir.

1994 yılından beri sonuçları merak edenler için :

Season
Winner
Runner-up
Third





Geçtiğimiz yıl ilk kez kadınlar için düzenlenen yaz grand prix de ise sonuçlar:
Season
Winner
Runner-up
Third

Bu yıl planlanan (resmi değil) takvim erkeklerde şöyle:

CALENDAR - GRAND PRIX MEN 2013
Date
Location
HS
Nation
Remark
27.07.2013
108
T
SGP/Team
Mixed
28.07.2013
108
T
SGP
02.08.2013
134
T
SGP/Team
03.08.2013
134
T
SGP
14.08.2013
96
T
SGP/Team
Mixed
15.08.2013
132
T
SGP
17.08.2013
117
T
SGP
23.08.2013
131
T
SGP
24.08.2013
131
T
SGP
14.09.2013
135
T
SGP
15.09.2013
135
T
SGP
21.09.2013
140
T
SGP
22.09.2013
140
T
SGP
29.09.2013
94
T
SGP
03.10.2013
140
T
SGP


Kadınların takvimi ise şöyle planlanmış (yine resmi değil): 
CALENDAR - GRAND-PRIX LADIES 2013
Date
Location
HS
Nation
Remark
26.07.2013
108
T
SGP
27.07.2013
108
T
SGP/Team
Mixed
14.08.2013
96
T
SGP/Team
Mixed
15.08.2013
96
T
SGP
13.09.2013
100
T
SGP
14.09.2013
100
T
SGP
21.09.2013
106
T
SGP
22.09.2013
106
T
SGP


İyi eğlenceler.

               Wikipedia