31 Ağustos 2012 Cuma

Çok Güzel Ödülüm Var, Vereyim Mi?

Efendim selamlar, yaz dönemi çok suskun geçiyor malum, ama yakın zamanda güzel sürprizler var. Misal birazdan olacak ilki.

Wisla'daki Grand Prix'ye gönderdiğimiz muhabirimiz Şirin'in getirdiği, Wisla'dan alınma, tahtadan yapılma güzide Yaz Grand Prix'si takvimini aşağıdaki soruyu bilene yolluyoruz.

Yaz Grand Prix'sini en fazla kazanan sporcu kimdir ve kaç kez kazanmıştır?

Cevaplar yorum olarak bırakıla, acele edile.

29 Ağustos 2012 Çarşamba

2018 Pyöngçang Karışık Takım Yarışı?



Erzurum’da devam eden kayakla atlama çalışmaları yoğun bir tempoda sürüyor. Ramazan ayında Ruslarla birlikte ortak kamp yapan Türk sporcular, bugünlerde Slovenyalı Antrenör Jure nezaretinde yoğun bir şekilde antrenmanlarını sürdürüyor. Türkiye’de kayakla atlamaya ilgi her geçen gün artarken, üç minik bayan sporcuda kayakla atlamada Türkiye’nin ilk bayan sporcuları olmasından dolayı ilgi odağı haline geldi. 13 yaşındaki Nazlı Hilal Çintimar, 14 yaşındaki  Ramle Gül Öztaşyonar ve  yine 14 yaşındaki  Aleyna Seçil Sarıgün, atlama kulelerinin üç korkusuz meleği olarak adlandırıldı. İki yılı aşkın süredir kayakla atlama sporu  yapan üç minik bayan kayakçı, ilerisinde Milli takımın forması ile uluslar arası kayakla atlama yarışlarında Türkiye’yi temsil etmek istiyor. Kulenin melekleri, “Biz kendimize güveniyoruz. Jure hoca ile arzulanan başarıları yakalayacağız” dedi.

FAİK YÜKSEL İLHAM KAYNAĞI OLDU

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında yapılan Türk Telekom Atlama Kuleleri’nden ilk atlayan sporcu olarak tarihe geçen Faik Yüksel, Erzurumlu miniklerin bu spor dalına ilgi duymasında en büyük faktör olmuş durumda. Nazlı Hilal Çintimar, Ramle Gül Öztaşyonar ve Aleyna Seçim Sarıgün, “Faik abinin atlayışını gördük ve bu sporu yapmaya karar verdik. Ağabeylerimizin de kayakla atlama sporcusu olması bizim bu spor dalını seçmemizde en büyük rolü oynadı. İnanıyorum ki, ilerisinde ilimiz ve ülkemiz adına bu spor dalında çok büyük başarılara imza atacağız” şeklinde konuştular. 

Kaynak: www.erzurum.gsb.gov.tr

Onlar da kulenin melekleri olsunlar madem. Bu lakap bulma geyiğinde yavaş yavaş "ordunun dereleri"ne doğru gidiyoruz ama ben sevdim.

25 Ağustos 2012 Cumartesi

Bir Kez Daha Andreas Wank


Japonya-Hakuba'da devam eden Yaz Grand Prix mücadelesinde ilk gün yarışları tamamlandı. Son yarışın galibi ve genel klasman lideri Alman Andreas Wank bir kez daha podyumun en üstüne çıktı. Simon Ammann'ın ikinci olduğu günde 12 Japon mücadele ederken, efsane Noriaki Kasai üçüncü oldu.

Tam liste: http://www.fis-ski.com/pdf/2013/JP/3731/2013JP3731RL.pdf

İkinci gün yarışı yarın sabah 9.00'da Eurosport'ta olacak.

Harri Olli Genç Bir Kadına Saldırmaktan Şüpheli





Kayakla atlamacı Harri Olli bir saldırı süphelisi. Olli’nin saldırı davası önümüzdeki salı günü Lahti Bölge Mahkemesinde görülecek. Saldırı 22 nisan günü, gece yarsından hemen önce, Özgürlük Caddesinde (Vapaudenkadulla) meydana geldi.

Olli 1991 doğumlu bir genç kadına Lahti’de saıldırmaktan şüpheli durumda. Bir kadın acil durum merkezini arayarak olayı bildirdi.

Polis hikayeyi “istismar ve yasadışı tehtid” olarak ineclemeye aldı. Bu kötü muamalenin sebebi henüz bilinmese de, Lahti Bölge Polis’i olayı doğruluyor.
Hikayenin açıklığa kavuşması ve yazılı olarak bölge mahkemesine teslim edilmesiyle  beraber taraflar bir anlaşmaya varmışlardı. Fakat Nisan ayından sonra yapılan bir takım değişiklikden dolayı yazılı prosedür kaldırıldı. Böylece salı günü bölge mahkemesindeki oturumda, konu “sıradan bir saldırı” olarak görülecek.

Saporro’da yapılan Dünya Şampiyonasında gümüş madalyası bulunan Harri değerli kayakla atlamacılar arasında yer alır.


Kaynak: www.iltasanomat.fi

Hakuba'nın Eleme Gününe Japonya Damgası

Yaz Grand Prix bu hafta sonu Japonya-Hakuba'da yapılacak iki yarışla devam ediyor. Bugün yapılan eleme yarışına ise Japon sporcular ilk üç sırayı alarak gövde gösterisi yaptı. Sho Suzuki ilk sırada yer alırken, Noriaki Kasai ikinci, Sakuyama ise üçüncü oldu.


Cumartesi sabah 12.30'da yapılacak yarışın başlangıç listesi: http://www.fis-ski.com/pdf/2013/JP/3731/2013JP3731SLR1.pdf


12 Ağustos 2012 Pazar

WISLA 2012'DEN ÖZEL ANILAR

                                     Ve işte Wisla 2012'den asla unutamayacağım iki kare! 

         Yarış Direktörü Walter Hofer ve kayakla atlamanın efsane ismi Simi! Gerçekten üç gün boyunca Wisla Malinka'da sadece gazeteci akreditasyonu ile ulaşamayacağım pek çok imkana beni kavuşturan Walter Hofer'e, ilgisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Bundan sonra da, inşallah, Erzurum'da ve diğer yarışmalarda kendisi ile tekrardan bir araya gelme fırsatım olur. 


          Walter Hofer, bana, Aralık ayında düzenlenecek Kuzey Kombine Kıtalar Kupası için Erzurum/Kiremitliktepe'yi tepeyi kendisinin önerdiğini ve tepenin gerçekten de çok güzel olduğunu söyledi. Ayrıca şimdiye kadar gerçekleştirilen tüm yarışmaların oldukça başarılı olduğunu da ekledi. Bence, ileride çok daha büyük organizasyonlara evsahipliği yapma yolunda düzgün adımlarla ilerliyoruz.
           Zaten Wisla'da Basın Merkezi'nde görevli olan arkadaşlardan birisi, Hofer ve ekibinin yarışmadan sadece 2 gün önce geldiklerini ve tepenin teknik donanım, vs. açısından hazırlanması için bu kadar zamanın yeterli olduğunu, evsahibi ekiplerin de catering, Basın Merkezi, Fotoğraf Odası, yarış alanının güvenliği gibi konuları daha önceden ayarladığını anlattı. Dolayısıyla bu işin ilk seferini sağsalim atlattıktan sonra gerisi geliyor gibi!

 
           Ve işte Simi! Her zaman olduğu gibi basın toplantısında da cok sempatikti. Kendisi ile resim çektirmek isteyen kimseyi geri çevirmedi. Kesinlikle fiziksel ve zihinsel olarak zindeydi. Acaba bu sezon da bizleri şaşırmaya devam edecek mi?
            Aslında basın toplantısında onu videoya da aldım, ama dosya çok büyük olduğundan buraya yükleyemedim. Simi, tepedeki atmosferi çok beğendiğini, pek çok kayakla atlama severin geldiğini ve çoğunun da genç olduğunu, bu nedenle muhtemelen kendisi için değil Maciej için geldiklerini söyledi espriyle. Ayrıca, ortamın çok samimi olduğunu, hayranlarla fotoğraf çektirmeye, imza dağıtmaya imkan bulduklarını, ancak belki izleyici kısmının daha da büyütülebileceğini ve böylece daha fazla seyircinin gelebileceğini ekledi.
            Simi'ye yeni formalar da soruldu. Simi, bu değişikliğin oldukça büyük ve zorlu olduğunu belirtti. Formanın çok dar olduğunu, vücudu sardığını, alışana kadar bu yaz pek çok komik atlayış yaptığını, özellikle take-off kısmının zorlayıcı olduğunu, ama mutlaka atlayışları daha da iyi hale getireceğine inandığını ifade etti. Genç sporcular gibi daha deneyimli ve yaşça daha büyük olan sporcuların, kendisi gibi, zamanla bu yeniliğe de ayak uyduracağını söyledi.
             Ben de sabırsızlıkla Simi ve Wolfgang gibi tecrübeli sporcuların bu sezon neler yapacaklarını izlemek için bekliyorum.

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Süper Kupa Kiremitliktepe'de!


Yarın oynanacak Süper Kupa finali öncesinde kupa milli takım antrenörlerimizden Jure Radelj'in elinde yükselmiş.

Da niye yükselmiş, nasıl yükselmiş, o kupa oraya nasıl gitmiş zerre anlamadım.

7 Ağustos 2012 Salı

WISLA 2012 YAZ GRAND PRIX YARIŞMASI(3. GÜN)

ADAM MALYSZ GALERİSİ


          Yarışma ve heyecan geride kalmıştı ama şimdi başka bir heyecan beni bekliyordu. O da, Adam Malysz Galerisi'ni gezmek!

           Otelden ayrılıp eşek ölüsü ağırlığındaki çantamla yola koyuldum. İlk hedefim, doğru halk otobüsüne binip şehir merkezine varmadan galerinin olduğu durakta inmekti. Ancak bunu şansa bırakmak istemedim ve Basın Merkezi'nde tanıştığım bir arkadaşımdan yardım istedim. O da, sağolsun, hangi otobüse bineceğimi internetten buldu. Bir de kağıda lehçe 'Bu otobüs Adam Malysz Galerisi'nden geçer mi?' diye yazıverip bana şoföre bunu göstermemi istedi. Neyse ki, tüm bu emekler sonuç verdi ve ben sağsalim Galeri'ye ulaştım.

Galeri, dağ evi şeklinde müstakil bir bina. İçerde sadece görevli bir kız vardı, maalesef galeri hakkında ingilizce yazılmış bir broşür falan mevcut değil, ama hazırlanıyormuş. Görevli ingilizce bildiğinden merak ettiğim şeyleri ona sorabildim. Etrafında pek çok hediyelik eşya vardı. Bana sadece son odada fotoğraf çekebileceğimi söyledi ve içeri girdim.
             Girer girmez kupalardan yansıyan o ışık süzmeleri ile gözlerim kamaştı! Her taraf kupa, hepsi kristal, tek kelimeyle muhteşem! Duvarlarda Malysz'in giydiği numaralı atletler  asılı! Her yer kupa, ödül, nişan dolu! Şimdi, ne kadar inanılmaz bir kariyerin sahibi olduğunu ve aynı zamanda sporcu olarak ne kadar takdir edildiğini daha iyi anlıyorum.




              Diğer odalarda yine kupalar(özellikle 4 Tepe kupalarının çok güzel olduğunu söylemeliyim, hepsi kocaman ve kristal!), kullandığı kayak takımları, formaları ve botları bulunuyordu. İçerde Adam Malysz'in Dakar Rallisi'nden bir fotoğrafı da vardı!





              En son odada kullandığı kayakların yanı sıra eski kayak takımları(boyasız ve ahşap) da vardı. Çocukken kullandığı kayak takımları da hemen yanı başında. 
              Bu odada dikkat çeken köşelerden birisi, kayakların atlayışa hazırlanması için yapılan işlemin görsel olarak sunulduğu yer. Sabuna benzeyen kalıp şeklinde bir şey kayakların altına sürülüp yine ütüye benzeyen bir aletle üzerinden geçiliyor, sanırım onun altı sıcak.

               Bunun dışında odada Malysz'e hediye edilen pek çok eşya var, ahşap objeler, ödüller(Salt Lake City'de aldığı gümül madalya ve Kupa) burada yer alıyor. Hiçbir objenin altında ingilizce bir açıklama olmadığından tahminen söylüyorum, Malysz'e bazı nişanlar da verilmiş.


               Sonuç olarak, etrafınızda boş kalmış tek bir noktanın bile olmadığı, tıka basa ödül, kupa ve diğer eşyalarla dolu bu galeri, mutlaka kayakla atlama severler tarafından görülmesi gereken bir yer! Üstelik yetişkinler için de giriş ücreti sadece 5 zloty=1.5 TL.

6 Ağustos 2012 Pazartesi

WISLA 2012 GRAND PRIX YARIŞMASI(2. GÜN DEVAM)


          Bireysel yarış muhteşemdi! Hava koşulları sporculardan ve tabii ki seyircilerden yana oldu. İki tur sonunda yarışmanın birincisi Maciej Kot, ikincisi Simon Ammann ve üçüncüsü Wolfgang Loitzl oldu. Wolfgang'ın sonuçtan oldukça memnun olduğu belliydi, kendisi birazcık havalara girdi:) Maciej ise oldukça sakindi. Bence başta inanamadı gibi, ama yine de, podyumun ona çok yakıştığını söylemeliyim. Tepedeki atmosfer inanılmazdı, tüm Polonyalılar ve kayakla atlama severler coştular!
          İşte bu günden geriye kalan anlardan bazıları...



Maciej gururlu!


Simi 'iyi bir başlangıç' diye düşünüyor sanki...


Wolfgang iddialı...


Gülen yüzler, herkes aldığı sonuçtan memnun...




Martin Künzle mixed zone'da...


Yarış sonrasında yapılan basın toplantısında Maciej ve Wolfgang bir arada...


Yarış sonrası yapılan basın toplantısından...


Freitag'ın o kocaman saçları...


Wolfgang ve Lukas Mueller


İşte Simi ve o kocaman gülüşü!


       


5 Ağustos 2012 Pazar

WISLA 2012 YAZ GRAND PRIX YARIŞMASI:

2. GÜN(DEVAM)




           Kayakla atlamalara doyamadığımız bir yarışın ardından ertesi sabah Wisla Malinka'da sisli bir güne uyandık. Neyse ki, öğlene doğru sis dağıldı ve güneş açtı. Anladığım kadarıyla bazı sporcular(Simi gibi) sabahleyin Szczyrk'de antrenman yapmışlar ama benim sonradan haberim oldu:(


            Deneme atlayışları için fotoğrafçı arkadaşlarım ile tepeye tırmanmaya karar verdik. Tepenin yanındaki merdivenleri yukarıya doğru tırmanmaya başladık. Ara ara belli bir noktada durup resimler çektik. O kadar yukarıya tırmandık ki bir ara gözümüzü sporculardan ve atlayışlardan ayırıp aşağıya baktığımda itiraf edeyim başım döner gibi oldu! Yükseklik inanılmazdı! Bir o kadar da müthişti!



          Daha sonra aşağıya inip 'mixed zone' denen bölgede sporcuların fotoğraflarını çekmeye koyulduk. Bütün sporcular tabiri caizse burnumun dibindeydiler! Atlayış yaptıktan sonra önümden geçip gidiyorlardı. Gerçekten inanılmazdı!




Tom Hilde, fotoğraf makinasını gördüğü her an poz veriyordu. Yüzünde kocaman bir gülümseme oluşuyordu! Adam, şüphesiz çok medyatik, bir o kadar da halinden memnun!




           Robert Kranjec ise bir o kadar kameralar karşısında sıkılgan ve çoğu zaman bu resimde olduğu gibi yere bakmayı tercih ediyor! Kranjec, bireysel yarışta büyük bir tehlike de atlattı. Bir anda havada öylece asılı kaldı ve dengeyi güçlükle toparlayıp yere indi. Yüreğimin ağzıma geldi valla!


           Ve günün en önemli anlarından birisi, Adam Malysz tepede! İnsanlar onun resmini çekebilmek, imzasını alabilmek için deliye döndüler. Korumalara rağmen kalabalık arasında zar zor yürüyordu ama yine de yüzünde sürekli olarak bir gülümseme vardı.




Ve Slovenler bir arada, merakla atlayışları izliyorlar!