27 Nisan 2011 Çarşamba

Adam Malysz Uçuş Tarzını Değiştirdi


Adam Malysz kayakla atlamayı bıraktıktan sonra ne yapacağını buldu: Ralli pilotu olacak.
"RMF Caroline takımında pilotluk yapacağım. Hayatım kayakla atlamayla geçti, şimdi ise bir rüyamı gerçekleştirmiş olacağım" diye konuştu Malysz.


Ve bu yeni kariyeri için de yüksek hedefler koydu önüne. Motosporlarının en zor kategorilerinden biri olan, çölde iki hafta süren Dakar Rallisinde yarışacak. Haziranda Drezno-Wroclaw'da yapılacak yarışla ilk startını vermiş olacak.


Moto sporları ile uğraşan ilk kayakla atlamacı olmayacak Adam Malysz. Janne Ahonen katıldığı Dragster yarışlarında Finlandiya ve İskandinavya Şampiyonluğu'nu elde etmiş, Alman efsane Sven Hannawald ise GT Masters Race'te 2008 ve 2010 yıllarında genel sıralamada ikincilik elde etmişti.

18 Nisan 2011 Pazartesi

Emil ve Vladi Zografski'den Açıklamalar


Bulgaristan’ın ilk Dünya Şampiyonu (junior’larda) Vladimir Zografski bu sezonki başarıları ve ülke sporuna katkıları sayesinde “Pressclub Bulgaria” ile onurlandırıldı.

Ama genç Vladi özellikle Oslo’daki Dünya Şampiyonası’nda gösterdiği performansından memnun değildi. Normal tepede 34. geniş tepede ise 37. geldi. Ama yakın zamanda ilk 30’da olabilecek bir potansiyelde olduğunu bir kez daha gösterdi.

“Vladi antrenmanlarda 11 ve 13. sıraya kadar erişti, yarış sırasında da çok uğraştı. Mental açıdan biraz daha gelişmiş durumda olsaydı eminim ki normal tepedeki derecesi daha farklı olurdu. Geniş tepede ise potansiyeline erişmesi daha zordu çünkü daha önce o kadar ağır bir sis ve zorlu rüzgar koşullarında atlayış gerçekleştirmemişti” dedi babası ve antrenörü Emil Zografski.

Emil Zografski sözlerine şu şekilde devam etti “Geçen sezon Junior Dünya Şampiyonası’na önem verdik. Dolayısıyla Dünya Kupası ayakları için yaptığımız çalışmalar biraz daha arka planda kaldı. Şimdi ise Vladi’nin gelecek sezonun ortasında, özellikle de Dört Tepe esnasında en yüksek formuna ulaşması için çalışıyoruz. Öncelikli hedefi 15-30 arasında bir derece yapabilmek. Ondan sonra da 2-3 yıl içinde daha yüksek yerleri hedefleyecek.”

Vladimir Zografski ölü sezon boyunca çalışmalarına devam edecek. Şu aralar Samokov’da fiziksel gelişimi için antrenmanlar yapıyor. Haziran’daki Yaz Grand Prix’sine kadar çalışmalarını ağırlıklı olarak Avusturya ve Almanya’da devam ettirecek.

“Potansiyelimin zirvesine erişip Olimpiyat şampiyonluğu yada bir Dünya şampiyonluğu yaşamak istiyorum. Dünya Kupası’nı kazanmak da harika olur ama bunlar için çok çok fazla çalışmam gerektiğini biliyorum” diyen Vladimir Zografski, “Bet-At-Home” bahis şirketiyle olan sözleşmesini de uzattı. Şirket Vladi’nin gelişimi için gerekli olan kaynakları sağlayarak ailesini bu süreçte finansal zorluklardan kurtarıyor.

Vladimir aynı zamanda kazandığı paraları bu sene Yaz Grand Prix’sinin Avrupa ayaklarında Vladi’ye eşlik edecek olan kardeşi Martin’in gelişimi için ayıracağını da söyledi. Martin de tıpkı Vladi gibi iyi bir kayakla atlama kariyerinin hayallerini kuruyor.

Martin’in gelişimi ve aile yapısı üzerine Emil Zografsi şunları söylemiş: “Avrupa’daki pek çok kayakla atlama merkezinde iki tepe var. Bu yüzden Martin’i de yolculuğumuzun büyük bır kısmına dahil ederek gelişim sürecini yakından takip etmek istiyoruz. Bu aile modeli ikisinin de gelişimi için çok önemli ve profesyonel sporda çok önemli bir yer teşkil ediyor. Antrenmanlar haricinde sadece 4-5 saati beraber geçirebiliyoruz. Martin’in de bizle seyahat edip çalışmalarını sürdürmesi, onları 24 saat boyunca gözlemlememi sağlayacak.”

Vladimir Zografski’nin ülke genelinde yarattığı heyecandan yola çıkarak ülkede sporun tanıtılması ve gençlerin kayakla atlamaya yönelmelerini sağlamak için çalışmalar yapılmaya başlanacak. Bulgaristan Kayak Federasyonu yetkililerinin Uluslararası Kayak Federasyonu ile çocukların spora yönlendirilmesini sağlamak için Bulgaristan’a bir tepe inşa edilmesi adına görüşmelere başladığını da doğruladı Emil Zografski.

16 Nisan 2011 Cumartesi

Michi Uhrmann C Takımı Antrenörü


Michael Uhrmann uzun ve harika bir kariyerin ardından (bu sezon sonu dökülen yapraklardan biri de Michi'ydi) kayakla atlamanın içerisinde, sporla birlikte kalmaya devam ediyor. Alman Kayak Federasyonu tarafından C Takımı'nın yardımcı antrenörlüğünü yapacağı açıklandı.

"Yetenekli bir kayakla atlamacıydım ama zirveye ulaşmanız için yetenek tek başına yetmiyor. Kariyerim boyunca hep işime %100 oranında odaklandım, tutkuyla ve büyük fedakarlıklarla çalıştım. Ve şimdi de aktif bir sporcuyken sahip olduğum o aynı tutku aynı adanmışlıkla antrenörlük kariyerimi şekillendirmek istiyorum.

Bad Endorf'taki Federal Polis Spor Okulu bana Peter Wucher'in yerini alma fırsatını da sundu. Kayak Federasyonu'nun yanında burada da görev alacağım. Bir zamanlar benim de olduğum gibi genç isimlerle çalışacağım antrenörlük kariyerimin başında. Müthiş değil mi?"


demiş Passauer Neue Presse'ye yaptığı açıklamada Pazar günü.

15 Nisan 2011 Cuma

Kaarel Nurmsalu Kayakla Atlamaya Geçti

20 yaşındaki genç Estonyalı da David Zauner ve Anssi Koivuranta'nın yolundan gitti ve sezonun bitmesiyle birlikte disiplin değiştirdi; Kuzey Kombine'den kayakla atlamaya. Nurmsalu'nun kararı geçtiğimiz Çarşamba günü estonianskiteam.jimdo.com'dan yayınlandı.

Geçtiğimiz Junior kategorisi Dünya Şampiyonası'nda önemli sonuçlara imza atmıştı Nurmsalu. Otepaa'daki tepede iki bronz kazandı ve kayakla atlama kategorisinde de üçüncü geldi; sadece büyük yetenek Vladi Zografski'ye ve Stefan Kraft'a geçilmişti.

Kış sezonunun sona ermesiyle birlikte Nurmsalu sadece kayakla atlamaya odaklanmak istediğini açıkladı. Dünya Kupası klasmanında düzenli olarak mücadele edecek tek Estonyalı olduğundan kombinecilerle birlikte çalışmaya, onlarla kamp yapmaya devam edecek Nurmsalu ama elbette daha farklı ve yoğunlaştırılmış bir idman programı izleyecek. Junior Dünya Şampiyonası'ndaki iki bronz madalyasının yanında Kuzey Kombine'de Klingenthal'daki Continental Cup ayağında da zafere ulaşmıştı Ocak ayında.

O kadar büyük bir yaprak dökümü yaşandı ki bu sezon kayakla atlamada, artık yeni isimlere, yeni potansiyellere tutunmaktan başka çare yok. Bol şanslar Kaarel Nurmsalu.

13 Nisan 2011 Çarşamba

Eski Kayakla Atlamacı Slovenyalı Mucidin Eve Dönüş Hikayesi

Olimpiyat Oyunları'nda Yugoslavya'yı kayakla atlama yarışlarında temsil eden 24 yaşındaki Peter Florjanciç, Rus cephesinde Alman saflarında savaşması için 1943'te askere çağrıldı.

Ama kaçmaya karar verdi.

17 Nisan'da bir arkadaşıyla birlikte, Alman işgali altındaki kuzey Slovenya'da göl kasabası Bled'den bir arkadaşıyla trene bindi.


Avusturya'daki Kitzbuehel kayak merkezinden dağları aşarak tarafsız İsviçre'ye geçecekler, bu arada, sık sık çığ düşen Hahnenkamm'da kaybolmuş gibi yapacaklardı.

Kimsenin hayatını tehlikeye atmadan gerçeği öğrenmesi mümkün olmayacaktı.

Florjanciç, Bled'e 50 yıl dönmedi. Bu süre içinde çok para kazandı ama hepsini harcadı.

Sosyeteye girdi.

"Her zaman zenginlere ilgi duydum" diyor.

Daha savaş bitmeden büyük paralar kazandı.

İsviçre'nin başkenti Bern'e geldikten kısa bir sonra, engellilerin - savaşta yaralanan erkeklerin- kullanabileceği bir örgü makinasının patentini aldı. 100 bin İsviçre Frangı kazandı.

"Bu üç tane lüks ev almaya yetecek bir paraydı" diyor.

Plastik fermuar, hava yastığı

Ama Florjanciç, bu parayı Dovos ve karısıyla tanıştığı Zürih'te, lüks bir hayat uğruna harcadı.

Savaştan sonra tatil için gittiği Monte Carlo'da 13 yıl kaldı.

Burada Mısır Kralı Faruk'un yakın çevresinden İlhami Hüseyin Paşa'yla tanıştı. Havuz kenarındaki bu tanışma, uzun süren bir işbirliğinin kapılarını açacaktı.

Florjanciç bu sırada bugün tüm dünyada hala kullanılan bir parfüm püskürtücüsü icat etti.

1963'te Avusturya Villach'a yerleşti. Burada, plastik buz pateni ve plastik slayt çerçevesini geliştirdi.

Florjanciç, "Sokaklar altın dolu. Mesele, onları yerden toplayacak fikirlerde. Fikirler kürek gibidir" diyor.

Ama her buluşu büyük servet getirmedi.

230 patentte Florjanciç'in adı geçiyor. Bunlar arasında bardaklar için kamış tutacağı ve buz kıracağı da var.

Dünya, çiftlerin dans ederken kullandığı geniş kemerler ve sürücülerin topuklarına koyduğu koruyucuların yararlarını da yeterince takdir edemedi.

Bazı girişimlerinde de başarısız oldu. Otomobillerde kullanılan hava yastığını 1957'de tasarladı. Ama patlamayan bir yastık yapmayı başaramadı.

Plastik fermuarı da az farkla kaçırdı. Florjanciç, "Plastik fermuarı 1948'de icat ettim. İnsanlar çok heyecanlandı. Yıkadık. Herşey normal görünüyordu. Ama cekedi ütüledik ve fermuarı bir daha açamadık. Çünkü fermuar erimişti. Kutlama için şampanya bile hazırlamıştık" diye konuşuyor.

Florjanciç patenti sonra geri çekmiş. Daha sonra, sert maddelerle üretilen plastik fermuarlardan pay alamamış.

1998'de Slovenya'ya geri dönen Florjanciç şimdi 92 yaşında. Emeklilik maaşı yok ve hala icat peşinde.

http://www.bbc.co.uk

11 Nisan 2011 Pazartesi

Kayakla Atlama Milli Takımımızda Yeni Dönem

06.04.2011 tarihli Kayakla Atlama Teknik Kurul Toplantısı Sloven antrenörlerimizin de katılımıyla Kayak Federasyonu Genel Merkezinde gerçekleştirildi.

Kayakla atlama branşının oluşum ve gelişim sürecinin değerlendirildiği toplantıda sözleşmeleri biten yabancı antrenörlerimiz son dört yılın raporlarını sundular.

Kayakla Atlama baş antrenörü Sloven Vasja Bajc ve Sloven antrenör Bine Norcic ile sözleşme yenilenirken Federasyon Başkanımız Dr. Özer Ayık kayakla atlama takımından çok şey beklediklerini, antrenörlerimize ve takımımıza güveninin sonsuz olduğunu belirtti.

Sözleşme süresi dolan antrenör Ales Selak ile yollar ayrılırken Ales ''Türk Takımı ile çalışmak çok keyifliydi. Çocuklarımız çok hırslı ve başarı kaçınılmaz. Türkiye'den güzel bir hikaye ve unutulmaz dostluklarla ayrılıyorum'' diyerek veda etti.

http://www.kayak.org.tr

8 Nisan 2011 Cuma

2011-2012 Sezonu Dünya Kupası "Muhtemel" Fikstürü

Çok fena boşladık blogu biliyoruz, lakin hepimizin sınavı, telaşı, işleri vs... var, mazur görünüz. Yakın zamanda güzel şeylerin blogda olacağının bir habercisini getireyim huzurlarınıza ben, bizimkileri de stresten kurtarayım azıcık...

Kupanın İtalya'ya döneceği 2011-12 sezonu muhtemel fikstürü:

25.11.2011 Kuusamo 142 WC/Team
26.11.2011 Kuusamo 142 WC
03.12.2011 Lillehammer 138 WC
04.12.2011 Lillehammer 138 WC
09.12.2011 Harrachov 142 WC
10.12.2011 Harrachov 142 WC/Team
11.12.2011 Harrachov 142 WC
17.12.2011 Engelberg 137 WC
18.12.2011 Engelberg 137 WC
30.12.2011 Oberstdorf 137 4HT
01.01.2012 Garmisch-Pa. 140 4HT
04.01.2012 Innsbruck 130 4HT
06.01.2012 Bischofshofen 140 4HT
14.01.2012 Bad Mitterndorf 200 SFWC
15.01.2012 Bad Mitterndorf 200 SFWC
20.01.2012 Zakopane 134 WC
21.01.2012 Zakopane 134 WC
28.01.2012 Sapporo 134 WC
29.01.2012 Sapporo 134 WC
04.02.2012 Predazzo 134 WC
05.02.2012 Predazzo 134 WC
11.02.2012 Willingen 145 TT
12.02.2012 Willingen 145 TT
15.02.2012 Klingenthal 140 TT
18.02.2012 Oberstdorf 213 SFWC/TT
19.02.2012 Oberstdorf 213 SFWC/TT/Team
24.02.2012 Vikersund 225 SFWM
25.02.2012 Vikersund 225 SFWM
26.02.2012 Vikersund 225 SFWM/Team
03.03.2012 Lahti 130 WC/Team
04.03.2012 Lahti 130 WC
09.03.2012 Trondheim 140 WC
11.03.2012 Oslo 134 WC
16.03.2012 Planica 215 SFWC
17.03.2012 Planica 215 SFWC/Team
18.03.2012 Planica 215 SFWC


"Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır, KAP*"

*: Kayakla Atlama Partisi